lördag 18 januari 2014

Terra Nostra, Azorerna

Strax innan jul gjorde jag ett inlägg om höstens resa till Azorerna. Då utlovade jag ett eget inlägg om den botaniska trädgården Terra Nostra. Här kommer det!
Terra Nostra-parken ligger i Furnas, ca 45 minuters bilfärd från Ponta Delgada, där vi bodde under veckan. Parken är ca 12,5 hektar stor och anlades 1780 av Thomas Hickling.
Thomas Hickling, som var en amerikansk konsul på São Miguel köpte marken för att bygga sitt sommarresident - Yankee Hall. Det ursprungliga huset var ett enkelt trähus. Redan från början var tanken att det skulle bli en vacker park och Hickling planterade ett antal nordamerikanska träd som tyvärr inte har överlevt.
I mitten av 1800-talet bytte marken ägare och Visconde da Praia satte igång att förädla marken och bygga det vitkalkade parkslott som står på plats än i dag. Runt om slottet anlades ett antal dammar omgärdat av slingrande gångar och vackra planteringar.
Träd från Nordamerika, Australien, Asien, Nya Zeeland, Kina och Sydafrika skeppades in och planterades. En del av dessa finns fortfarande kvar i parken.
På 1930-talet genomgick parken en stor restaurering då Vasco Bensaude - och senare hans son Filipe Bensaude - tog över parken. Då var parken i ganska dåligt skick och även om han själv hade ett stort växtintresse så anlitades hjälp utifrån i form av den skotska trädgårdsmästaren John KcEnroy för att leda arbetet med restaureringen. 
Under 1930-talet färdigställdes också den termalbassängen som ligger i anslutning till parkslottet. Bassängen har en vacker ovala form och vattnet håller hela 35 grader. Det vulkanuppvärmda vattnet har en mörkt gulmjölkigt färg som inte kändes jättenyttig att bada i. Men då bassängen även kallas "ungdomens källa" då man enligt sägnen ska bli yngre för varje gång man doppar sig så blev vi tvugna att prova. Vi märkte väl ingen nämnbar skillnad, men det kanske inte heller räcker med bara ett dopp?
1937 öppnades Terra Nostra för allmänheten och har blivit ett givet besöksmål för både azorer och alla 1000-tals turister som årligen besöker parken. Idag har parken utvecklats och inne håller en mängd större eller mindre trädgårdar med olika teman. 
Palmträdgården, cameliaträdgården, ginko-allén, topiariet, en trädgård med bara ormbunkar, en med bara ljung-växter, en med bara papyrus, en japansk. Listan kan göras hur lång som helst. 
Här ovan syns delar av sommarblomsträdgården.
I Terra nostra ska det finnas ca 2 500 träd och minst det dubbla av andra sorters växter. Målet med parken är att skapa den park i Europa som har flest unika växter.
En stor del av alla Makaronesiens endemiska växter finns här i Terra Nostra. Makaronesien består av Azorerna, Kanarieöarna, Kap Verde, Madeira och Selvagens-öarna.
Mängder av olika dammar, vattenfall och även några grottor finns i olika delar av parken. En perfekt miljö för alla grodor, fåglar och framförallt karpar som fanns överallt.  
Vi var där i september och även om vi stötte på grupper av människor lite då och då fick vi lyxen av att stundtals känna oss helt ensamma i den här fantastiska miljön. 
Till och med vädret var på vår sida. Vi klarade oss nästan helt från regnskurar och medan vi åt vår medhavda picknick vid "ungdomens källa" hade vi den strålande solen till sällskap.
En av de mäktigaste upplevelserna i parken var den cirka 300 meter långa allé bestående enbart av Ginkgoträd, Ginkgo biloba och klättrande murgröna.
En annan, inte fullt lika mäktig men väldigt rolig trädgård, var topiariet. Här fanns elefanter, apor, strutsar, gorillor, dinosaurier med flera som på håll såg ut att vara formklippta buxbomsfigurer.
Men när man kikade närmare var de istället utmejslade av sten och övervuxna av en slingrande växt som jag inte kunde identifiera. 
Vi strövade igenom i stort sett hela parken på en dag. Men det hade inte gjort något att dela upp rundturen på ett par dagar. Det finns det så himla mycket att titta på och att njuta av.
Lite rolig kuriosa är att vi numera har besökt tre av de fem ögrupperna i Makaronesien. Bara Madeira och Selvagens-öarna kvar. Kanske dags att boka en ny resa. Vad säger du, älskling?


Ha en fortsatt finfin helg!

7 kommentarer:

Annika Christensen sa...

God kväll!

Azorerna står på min reselista.
Måste hitta ditt andra inlägg.
När var ni där?
Jag vill åka dit när hortensiorna blommar.
Så himla fin park. Precis vad man behöver se en sådan är vit och kall dag.
Allt gott
Annika

Karin - Mina Rum sa...

Oj, så vackert och exotiskt! Men förutsättningarna på Azorerna är väl också helt okej.

Ha en skön helg.
Kram!

Inger sa...

Inser nu att jag inte såg hela Terra Nostra parken, men ginko-allén missade jag inte. Och badade gjorde min man, medan jag tittade på. Madeira rekommenderas!
Kram

Inger sa...

P.S. Jag rekommenderar också en resa till Cotswolds i England med Hallborosen!

Villa Vårgatan sa...

Oj, så fantastiskt vackert och fint! Ska genast visa mannen!:-). Tack!

Kram Eva

Hans sa...

Tack för att du visar denna fina park, ju nu ökar ju ens känsla att vilja fly från vinterns snö och kyla.
Ha en bra dag.

Tittis trädgård sa...

Å så fint! Påminner mycket om parkerna på Madeira. Underbart att det är så frodigt och grönt/ Kram Titti