onsdag 22 januari 2014

Önskelista till vita rabatten

Vid sommarens lilla kantgrävning tillkom en helt ny tema-rabatt. Den vita rabatten. Den står bakom huset, mestadels i skugga men får sol på morgonen och en del av eftermiddagen. Dit har många av mina vitblommande växter fått flytta. Eftersom den är helt nygrävd finns där stora luckor och en del växter som nog så småningom kommer att få maka på sig.

De där stora hålen pockade på uppmärksamheten vid årets beställning hos Spezialplant och jag hittade några skönheter som hamnade på beställningslistan.Anemone trullifolia alba


Trullifolian är en av mina absoluta favoriter. (Ja, jag vet - jag skriver ofta så. Men det här är verkligen det.) Jag har sen tidigare både den blå och den gula varianten. Tyvärr finns bara den gula kvar då den blå strök med i sommarens torka. Hoppas på att få tag på en ny så småningom.
 Anemone trullifolia och Anemone trullifolia var. linearis


Bladen är lätt håriga, trubbiga och flikade och bildande stor bladrosett. Höjden är ca 15-20 cm. Blommorna är lätt blåaktiga i knoppstadiet men övergår sen till att bli helt vita. Sol-halvskugga i stenparti.


Sjömanshjärta, Dicentra cucculariaFinflikigt grå-grönt bladverk på små stammar från underjordiska knölar.Vissnar ned under sommaren. Höjd ca 10-15 cm. Vita V-formade hängande hjärtan med inslag av gult vid pistill och märke. Sol-halvskugga i fuktighetshållande rabatt, torvparti, stenparti. Lättodlad.Vit rallarros, Epilobium angustifolium albiflorumDen vita varianten av rallarros. Har länge önskat den men inte riktigt hittat någon bra plats. Kanske sprider den sig för mycket men jag tänker iaf prova. Lansettlika strödda blad på upprätta stjälkar bildande stort bestånd. Sprider sig med rhizomer - så det är väl dem jag får hålla koll på. Höjd 100-150 cm. Vita fat-skål liknande blommor samlade i långa spiror. Odling i sol-halvskugga i rabatt eller woodland för naturalisering.


Revsuga, Ajuga pyramidalis ’Arctic Fox’


Det behövs ju även blader bland alla dessa blommor. Den här lilla revsugan tror jag kommer bli utmärkt i framkant. Den blir ca 10 cm. Blommorna blir blå men de får jag väl klippa bort om de stör för mycket. Sol-halvskugga i stenparti eller i grusig rabatt.


Deinanthe caerulaÄven den här lilla sötnosen kommer att få flytta in i vita rabatten. Den är ljust syrénlila  med vita fluffiga pistiller så jag tror ändå den kommer att passa in fint. Den har breda hjärtformade lite sträva kransställda blad på korta stammar.Växer ut till ett litet bestånd med tiden och blir ca 15-20 cm hög. Halvskugga-skugga i torvparti i svala jämnfuktiga lägen eller i blötbädd. Kinesiskt släkting till Hortensia men jag tycker den liknar en blandning mellan porslinsanemon och "Canon ball flower" som vi såg när vi besökte Sri Lanka. En internationell skönhet med andra ord.

Ja, det var ett inlägg till om beställningarna från Spezialplant. Det kommer några till... Listan är lång, som sagt.

Tidigare inlägg om min beställningslista:
Trillium

Kram,7 kommentarer:

Karin - Mina Rum sa...

Jag har också en vit rabatt i halvskugga. Där finns inte så många ovanliga sorter men det är fint ändå. Älskar till exempel både den vita backsippan, jätteramsen och fänrikshjärtat.

Lycka till med din vita rabatt.
Kram!

Veronica sa...

En av mina favoriter ;) är revsugan!
Åhh! vad annorlunda den var!
Jag gillar ju vita rabatter och har tryckt ner allt möjligt vitt som jag har fått eller köpt i min som jag påbörjade förra våren! Så jag undrar hur den kommer se ut i år när den etablerat sig!? Säkert helt galen och "proppfull" :)
Fast jag kan ju skicka till dig!!

Stor kram

Veronica sa...

En av mina favoriter ;) är revsugan!
Åhh! vad annorlunda den var!
Jag gillar ju vita rabatter och har tryckt ner allt möjligt vitt som jag har fått eller köpt i min som jag påbörjade förra våren! Så jag undrar hur den kommer se ut i år när den etablerat sig!? Säkert helt galen och "proppfull" :)
Fast jag kan ju skicka till dig!!

Stor kram

ulrika sa...

Härligt att börja drömma om våren, vad söt den var sjömanshjärta, den ska jag också skriva på önskelistan.
Ulrika

Marianne sa...

Så mycket trevligt du har på gång! Min blåa A.trullifolia trivs mycket bra i min vita rabatt...sätter frön varje år och jag sår, inga plantor än dock.

Livet på solsidan sa...

Vit rallarros har jag också spanat in, men har också hört att den är lite invasiv. Men du får gärna testa och rapportera ;)

Vit revsuga har jag aldrig sett tidigare. Så fin! Sen skrattar jag gott åt "nörderiet" med att klippa bort blommorna om de stör. Icke nördar tror väl man är galen. Haha!

Kram Tamara

Jannibele sa...

Det kommer til å bli et riktig delikat og lekkert bed. Blir spennende å se til sommeren:) Sjømannshjertet var himla vakker. Du inspirerte meg, for jeg har et bed i halvskygge som jeg ikke har fått helt som jeg ønsker meg ennå. Nå kan jeg det:) Lykke til.