tisdag 28 januari 2014

Piongalning

Jag roade mig med att göra en ALLDELES för stor beställning hos Lars Danielsson och Spezialplant för ett tag sedan. Nu är det ju inte riktigt säkert att jag får det jag önskar. Brukar vara många som slåss om godsakerna.

Men jag fortsätter att visa i inlägg efter inlägg vad det var som hamnade på min lista.
Idag tänkte jag visa de två pioner som jag inte kunde låta bli.

Jag har ju redan tidigare berättat om en onormal förälskelse i pioner. Har gått igenom arkivet och jag inser att här inte finns så många sorter trots allt. Förvånande med tanke på att det bara kryper av ha-begär när man ser alla svällande knoppar och yppiga kjolar. Oj, det där blev lite halvporrigt ... Undrar om spam-kommentarerna kommer dundra in nu...?! ;)

Tillbaka till ämnet. Jag hittade alltså dessa två snyggingar i årets beställningskatalog.


Paeonia obovata var. willmottianaBusken blir ca 60-75 cm när den är fullväxt. Den har handflikiga, lite rundat mörkgrönt rill rödaktigt bladverk med lite fin behåring på undersidan av bladen. Bladverket är i utspringet vackert rödtonat.
Blomman blir vita, enkel och stora. Den fanns i mycket begränsad tillgång så vi får väl se om turen är på min sida.


Paeonia obovataTill skillnad från var. Willmottiana har den rena formen av obovata mer olivfärgat bladverk. Bladen är handflikiga och något rundade. Den blir även något lägre, ca 50 cm. Blommorna blir vita, enkla och skålformade, halvöppna pioner med gula pistiller.

Bilder lånade HÄR och HÄR.

Tidigare inlägg om min beställningslista:
Vita rabatten
Trillium


Kram,


6 kommentarer:

Spirande grönt - sa...

Vilka snyggingar!

Ha det gott,
Rebecca

Grön skön passion sa...

Åhh, Helt underbara! Hoppas verkligen att du blir vid en liten planta av båda sorterna. Lycka till!

Kram / Therése

Cecilia i Hillsjöstrand sa...

Oj, ja jag förstår att du föll för de där snyggingarna! Särskilt Paeonia obovata var. willmottiana var ju fantastiskt vacker!

AnitasVäxtkraft sa...

Helt underbara! Förstår att du drabbas av habegär, det är inte svårt att bli lite tossig när det gäller växter. I år ska jag försöka mig på att förgro mer än någonsin. Hmm brukar bli "aldrig mer"... sen är jag där igen och vill ta nya tag/Anita

LINDA sa...

Aha, är det så att det man har beställt kanske inte kommer. Och jag som såg fram så pass emot min porslinsanemon. Då får jag hålla tummarna för att vi båda får det vi har beställt! :)

Kram
//Linda

Anita sa...

Oj, oj, oj! Jag har bara suttit här och beundrat dessa skönheter en lång stund. Bläddrat upp och ned. Jag älskar ju vita blommor och dom här är så ljuvliga. Och det rödaktiga bladverket på den övre, fantastiskt vackert. Visste inte det fanns pioner med rödaktigt bladverk.

Önskar dig en fin helg!