torsdag 2 januari 2014

Egentligen skulle jag ju inte ha så mycket ...

I år började jag i rätt ände och satte mig ned med frölådan för att se vad jag hade sedan tidigare och vad som behövdes kompletteras med. Det var inte mycket alls faktiskt utan det mesta fanns sedan tidigare.
Det som saknades var bara grönkål, några sorters plocksallat och penséer.

Grönkålen, brassica oleracea 'Redbor', eller purpurkål som den också kallas, har blivit ett måste i höstrabatterna, inte minst i murrabatten som går i purpur och lila. Jag brukar bjuda på en lika enkel som galet god kålsoppa när det kommer gäster under sensommar och höst. Och den brukar uppskattas. Den är gjord på precis den här kålen. Är du nyfiken på receptet finns det här


'Redbor' tillsammans med 'Nero de Toscana' står fina i rabatten när allt annat har vissnat.
Förra året sådde jag den supergoda ekbladssallaten, lactuca sative 'Bughatti'. Vi har skördat hur mycket som helst och att den också är ursnygg ända fram till frosten gör ju inte saken sämre. En självklarhet i köksträdgården även kommande säsong.  I år blev det även en påse av den klorofyllgröna kulturarvssorten 'Black Seeded Simpson'.


Ekbladssallat 'Bughatti'


Även om habegäret slår till när penséerna dyker upp på platskolan och det slinker ned en planta eller tre i korgen så brukar jag alltid så egna. De blommar så klart senare än de köpta men när man sår själv går det att hitta så många fler spännande sorter. Förra årets favorit blev minipensén, Viola x hybrida, 'Frosted Chocolate'. Jag måste ha misslyckats en del med fröerna då det bara var ett enda frö som grodde. Men se så fin färg blomman har. Förra årets favoritfärger gick i de här brun/rost/burgundynyanserna. Men det blev en påse även i år.
I år har jag märkt att jag letar efter ljust lila nyanser. Så det slank med både två och tre härligt pastelliga sorter. Jag brukar göra så. Välja ut en färg som jag bygger ett helt projekt omkring. Jag tänker mig att de tillsammans kan bilda en riktigt fin sommarrabatt på utsidan av det faluröda planket.


Alla bilder är lånade från Impecta och Rara växter varifrån jag har beställt mina fröer. 


Det är en "skämsyta", den där ytan utanför planket. Det är ingen som passerar där som ens kan ana att det bor en trädgårdsnörd där inne. Helst skulle jag vilja ha rosor och kaprifol klättrandes men det går inte då det varje vinter förvaras tonvis med snö där. Det skulle bara bli flis av det vedartade där under snömassorna. Därför får det bli en sommarblomsrabatt. På så vis kan man ju också byta tema varje år. Bara en sån sak. Nu ska här bli ordning på skämsytan. 

Sommarrabatten 2014 kommer innehålla bland annat: 
Lejongap, Antihirrhinum majus 'Snappy orchid'
Bockrot, Pimpinella saxifraga
Kattamarant, Ptilotus exaltatus 'Joey'
Vit månviol, Lunaria biennis 'White'
Stäppkål, Crambe cordifoila
Pionvallmo, Papaver paeoniflorum 'Candy Floss'
Axelosia, Celosia spicata 'Flamingo Feather'
Lejongap, Antihirrhinum majus 'Rocket White'
Jungfrun i det gröna, Nigella damascena 'Mulberry Rose'
Blomsterkörvel, Orlaya grandiflor
Luktärt, Lathyrus Odoratus 'Old Spice Janet Scott'
Sommaraster, Callistephus chinensis 'Silvery Blue'


Är ni färdiga med era fröbeställningar?

Kram, 

8 kommentarer:

Inger sa...

Det må jag säga, där kommer att bli fint. Ingen fröbeställning för mig!
Kram

Hélena sa...

:-) så bra fröinköp! Ska nog sno dina tips på kålen och salladen klar med mina beställningar är jag inte... sitter och dreglar varje kväll ;-)
Kram Hélena

Sabelhagens Olivlund sa...

Snyggt kollage, det kommer bli en härlig rabatt.
Jag har kikat lite på olika frösidor, men inte beställt ännu.
Kram Maria

Lotta sa...

Jag skickade iväg min beställning till Impecta idag och den blev som vanligt mycket längre än jag tänkt mig....Jag är också väldigt svag för olika kålsorter och du skulle sett när vi odlade grönkål, redbor och olika dekorations kålar fältmässigt, det var en fröjd för ögat! Nu blir det bara i trädgårdslandet.
God fortsättning!
Kram Lotta

Kristinas oas sa...

Vilken snygg sommarrabatt det blir! Trist att bara en av de små penséerna grodde förra våren, hoppas fröerna är på din sida denna kommande vår.
Kram Kristina

Marianne sa...

Tjusiga färger...jag har beställt(!) och kunde inte släppa rosenskäran som gick så bra förrförra året nu hittade jag en 30cm hög gul, då blir det lila till, hänglobelia, häng och dubbla petunior, hängande törnrosas kortel, färgsporre med gul mitt i lila/blå/rosa, luktärt'Black Knight', pydnadsris 'Black Madras' och jag toppar det med ärtor och mangold med lila detaljer....dubbla vita stockrosor och vinröda Double Click Cranberries' rosenskära...det blir spännande rabatter ovh blomlådor!

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Fin färg och läckra val du gjort! Det blir en sommarrabatt som heter duga. Tackar som frågar - jag hoppas verkligen att jag inte hittar fler roliga frölistor nu. Väntar på drygt 80 sorters perenner/buskar/träd. Så sommarblommor vet jag inte om jag orkar med :-)

Tingeling sa...

Nu blev jag nervös då jag såg att du redan tänker på vad du vill så till våren. Själv så håller jag på att fixa till dräneringen på vad som skall bli en gräsmatta till sommaren. Jag kan konstatera att jag ligger flera år efter alla andra som bloggar om sin trädgård. Till mitt försvar säger jag att jag började med min lilla trädgården förra sommaren.