tisdag 14 januari 2014

Tripp trapp trillium

En av mina många favoriterväxter är Trillium av alla dess slag. Familjen Trillium är av släkten nysrotsväxter och kommer ursprungligen från Nordamerika och Asien. De finns i strax över 40 olika arter och det karaktäristiska med växten är att det mesta kommer i grupper om tre. Bladen är tre, foderbladen är tre, kronbladen är tre och pistillmärkena är tre. Men ingen regel utan undantag. Trillium har sex ståndare.


Purpurtreblad, Trillium erectum


Trebladen finns många olika nyanser av rött, lila, rosa, vit, gul och till och med grön. Blommorna är toppställda och kan peka rakt upp mot himlen eller böja sig ödmjukt ned mot marken. De sprider sig sakta med en underjordisk jordstam men kan även ta hjälp av myror för att sprida sina frön vidare. När fröet är moget får det ett mjukt överdrag som myrorna gillar. Hela kapseln släpas med ned till myrornas bo och överdraget äts upp. Kvar blir fröna som då kan gro på ett nytt ställe.Purpurtreblad, Trillium erectum i knopp


Hos mig finns ännu inte så många sorter av trillium som man kanske skulle önska. Men de blir fler och fler. Och när jag väl har förälskat mig i ett släkte så vill jag gärna ha fler och fler. Eller helst skulle alla de 42 arterna få flytta in i Landet Krokus men då var det det där med plats igen.

De som redan finns och står där ute och väntar på våren är:

  • Purpurtreblad, Trillium erectum. Klart gröna blad med en purpurfärgad, öppen blomma.
  • Prärietreblad, Trillium recurvatum. Mycket skarpt tecknade blad med mörk purpurfärgade, slutna och ganska korta kronblad.
  • Stort treblad, dubbelt, Trillium grandiflorum ‘Snowbunting’. Fyllda, vita blommor. 
  • Gult tredblad, Trillium luteum. Tecknade blad med gula uppåtriktade kronblad.


Prärietreblad, Trillium recurvatum. 
Inhandlat från Odlarglädjen under fjolårets Nordiska Trädgårdar.

Trillium är ganska dyra så det blir inte många sorter per år. Men någon ny brukar det bli. Speciellt på vintern när man sitter och läser in sig på diverse spännande böcker och webbsidor. Vid årets beställning från Lars Danielsson och Spezialplant slank det med två sorter som jag inte ens sett tidigare.  

Trillium lancifolium
Äggrunda-elliptiska marmorerade blad. Höjd 10-20 cm. Purpur-grön-gul färgade uppåtriktade blommor på korta skaft från bladrosetten.
Odlas i halvskugga-skugga i fuktighetshållande humusrik rabatt eller i torvparti.

Trillium discolor
Äggrunda-elliptiska breda marmorerade blad. Höjd 10-20 cm. Svavelgula uppåtriktade skaftlösa blommor i bladrosetten. 
Odlas i halvskugga-skugga i fuktighetshållande humusrik rabatt eller i torvparti.

Det ska bli mycket spännande att se hur de ser ut i verkligheten. På önskelistan står självklart ännu flera treblad. Tänkte avslutningsvis bara passa på att nämna tre riktiga snyggingar. Bildgoogla gärna så får ni se.  
  • Krusigt treblad, Trillium undulatum får vita blommor med en stark rosa markering.
  • Paddtreblad, Trillium sessile, mycket skarpt tecknade blad med mörk purpurfärgade blommor.
  • Pricktreblad, Trillium rivale, med ljuva ljusroa blommor med rosa prickar.

Ha en fortsatt finfin vecka! Och missa för all del inte Trädgårdskampen som börjar ikväll kl 20.00. Kram, 7 kommentarer:

Hélena sa...

Blir alldeles glad när jag läser om din kärlek till Trillium, bara en äkta trädgårdsnörd kan förstå vilka känslor och samlarinstinkt vissa växter väcker :-)
Kram Hélena

Snäckskalsdalen. sa...

Sitter just framför tv:n och trädgårdsprogrammet pågår.....jag har ingen uppfattning ännu.
Trillium tillhör mina favoriter och i vår förra trädgård var dom jättefina, men sen fick dom vara med om flera flyttar så vi får se om dom kommer tillbaka.
Agneta kram

Marina sa...

Helt underbar är trillium! Jag vill ha, många!

Kram

Livet på solsidan sa...

Trillium. Så vacker, men okänd för mig. Det finns så många växter jag aldrig hört talas om och just nu känner jag mig lite som en del av deltagarna i dagens Trädgårdskampen. Typ okunnig ;) Men man kan ju inte kunna allt!

Ser att du stajlat om lite här på bloggen. Finfint!

Kram Tamara

Berit sa...

Trillum är ett vackert släkte och ja de ger samlarsignaler varenda en av dem,köp mig,köp mig:)
Ha en underbar dag!!

Carina sa...

Jag äger inte en endaste trillium fast jag tycker de är helt suveräna ochc alldeles alldeles underbara! Har sett dem hos en väninna som hade gröna fingrar, jag får säga hade för hon har sålt sitt hus och bor numera i lägenhet och odlar endast hos barnen. Blev dessutom lite konfunderad när jag läste på placeringen av trillium känns lite motsägelsefull....oddlas i fuktighetshållande humusjord eller i torvparti? Det känns som verkligen två olika miljöer....
Spännande med dina nya inköp, blir kul att få se dem senare i vår?!

Marianne sa...

Mycket fina blommor...jag köpte några trillium av Sören Joelsson när han hade öppen trädgård...både i fjol och året före.