tisdag 31 december 2013

Årskrönika 2013 oktober-december

Ja, då var vi tillbaka till det nuvarande kvartalet. Det sista för året. Och sammanfattningsvis måste jag ju säga att det har varit ett väldigt fint trädgårds-år. Så många möten med fantastiska trädgårdsmänniskor. Både när och fjärran.

Men ännu är det tre månader som ska redovisas innan året kan läggas till handlingarna.

Oktober

Jag tror sällan jag har sett en sådan färgprakt som årets oktober bjöd på. Jag trodde att det skulle bli grått och trist efter sommarens torka men istället blev det ett färgsprakande skådespel. Inte minst på vår baksida.Efter sommarens flyttkarusell med de fåtal träd vi har var det kul att se att jag hade tänkt helt rätt. Gamla lilla körsbäret och nya lilla ullungrönnen matchade varandra perfekt.
Ullungrönn blev månadens självklara favorit i oktober. De färgskiftande bladen satt kvar förvånansvärt länge. Behöver jag säga igen att jag är sååå himla glad över den?

På tal om bladverk. En sån här höst ser man extra tydligt hur viktigt det är att inte bara placera in växter i trädgården som är vackra när de blommar. Det är ännu så mycket viktigare att växten har vackra blad som tar över när blomningen har gjort sitt.
Men blommade gjorde det också. Tillslut även de sommarblommor som jag sådde alldeles för sent. Typ mitten av juli. Någon vecka efter den där lilla kantgrävningen som jag absolut skulle genomföra. Pampigast var den här vallmon som jag inte ens har namn på. Hoppas, hoppas att fröerna han mogna innan frosten kom. 
I oktober mognar också vårt supergoda, okända äpple. Vi fick ungefär huuur många som helst. 

  


Däremot blev det bara ett endaste blå bär. Men det var gott. 

Månadsbilden glömdes helt bort att ta. Hittade iaf den här vyn som får duga som månadsbild för oktober. Kan återigen inte sluta hänföras av oktobers alla färger.


 November

 Och tur var väl det. För i november blev det grått.
Och även om det fortsatte att blomma på sina ställen så var det i en helt annan färgskala.


I mitten av november hade vi en fantastisk fullmåne. Gjorde flera tappra försök att dokumentera den. Men det var inte det lättaste. 
Isen på havet frös till ordentligt efter många kalla dagar och nätter. Och vissa dagar sken solen så här strålande vackert. 
Äpplena från oktober hänger kvar på trädet. Och då de tillsammans med vårt röda staket är det enda som ger färg i allt det gråa får de bli månadens favorit i november. 

 December


I december kommer vintern med en faslig fart. Vi klarade oss bra men både norr och söder om oss gick det vilt till. Det enda som märktes här var att ett av slystaketen gav vika.
Det var väl vitt i ca 3-4 dagar. Så länge att jag hann ta månadsbilden.
Det var vackert så länge det varade. När snön smält bort fick vi ljusa upp med lyktor och ljusslingor istället.
Andra tacksamma prydnader i trädgården har varit alla fåglar som varit på besök. Tack vare de kvarlämnade äpplena fick vi besök av mängder av sidensvansar. Andra söta besökare har varit domherre och nötväcka.
Numera ser det ur så här. Den lilla snö som fanns är borta och staketet som Sven fällde står på sin plats. Det är ganska grönt och fint ändå.
Kanske skulle någon av månadens favoriter ha blivit något vintergrönt. Nu när de faktiskt syns.Men aldrig kan man vara nöjd. Istället valdes de små, små blommande primulorna till favoritväxt i december. Och det känns helt rätt. Det är som början på ett nytt trädgårds-år. Cirkeln är sluten liksom. Snart är det vår. En ny trädgårds-vår. 


Gott Nytt År!
13 kommentarer:

Annika Christensen sa...

Vilket härligt trädgårdsår du har haft. Så mycket fint du bjuder på.
Tack för det.
Gott slut blir ju så klart ett Gott Nytt År
Kram
Annika

Anita sa...

Nu har jag läst din årskrönika för 2013, alla fyra delarna. Så himla härlig läsning och massor av vackra bilder. Visst är det roligt att sitta och minnas tillbaka. Du har verkligen gjort ett fantastiskt jobb, både med krönikorna och din trädgård.

Nu vill jag önska dig ett gott slut 2013 och ett Gott Nytt 2014!
/Anita

trädgårdsdrömmar sa...

Du har så mycket fint i trädgården.Årskrönikan var underhållande med så vackra bilder.
Nu önskar jag dig ett GOTT NYTT ÅR.
Kram.

Meta sa...

det är mycket som händer under ett rå, inte undra på att vi tycker att tiden bara försvinner. Hos dej ser det ju bara sååå härligt ut. Lycka till med nästa säsong också
Ha ett Gott nytt År
Och på återseende nästa år.
Kram Meta

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Så fin och fyllig krönika du gjort! Vilket år det blev med toppen väder och ja, ett bra år helt enkelt. Du har en sådan mysig trädgård. Jättekul att få se den i verkligheten. Hoppas vi ses igen snart!

Önskar dig ett Gott Nytt År!
Och en tidig vår - så klart!
Kram

Helens trädgård sa...

Underbara bilder som visar året som snart har gått.

Vill önskar dig ett Gott Slut och ett Gott Nytt Odlingsår 2014.

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Hoppas du får ett lika fint 2014.
Ett riktigt Gott Nytt År!
Birgitta

Sabelhagens Olivlund sa...

Underbar tillbakablick! Så roligt att följa ditt trädgårdsår, ser fram emot 2014.
Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!
Kramar Maria

Kristinas oas sa...

Önskar dig ett riktigt fint nytt trädgårdsår!
Kram Kristina

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Hösten var verkligen sådär härlig som du visar. Och den visade värdet av växter med fina höstfärger. Din Ullungrönn var fin. Gillade en bladväxt i kollaget - kan det vara en Euphorbia? Ser ut som gröna blad med vit kant och rosatonad i toppen.

God fortsättning! Kram, Carina

Marianne sa...

Ut med det gamla och in med det nya året och alla nya trädgårdsäventyr!!!Fina bilder...va är väl en dans i botaniska trädgården!?

Lotta sa...

Vilken härlig årskrönika du gjort - och vilken fantastisk trädgård du har, nu med ullungrönn och allt. Fast min favorit blir nog våren. Alla dessa lökväxter mot ljust grönt och falurött. Underbart! Ha en fin fortsättning.
Kram

Tant Otteskrufv sa...

Njuter av dina bilder och minns när det fanns fler kulörer än grått ute :)