måndag 9 december 2013

Månadens växt - september

Som ni vet ligger jag lite efter med månadens favoritväxt. Tiden räckte liksom inte till under hösten. Men jag vill verkligen vara med i Anna Vattenkannas fina utmaning så jag betar av dem nu i stället. En efter en. Här kommer månadens favoritväxt för september.


Smalt fackelblomster, Lythrum virgatum
'Dropmore purple'

Fackelblomster är en växt som jag tidigare valt bort i min trädgård. Har tyckt att de blivit alldeles för högväxta och tagit för sig för mycket. Men när jag såg den här varianten - smalt fackelblomster, Lythrum virgatum 'Dropmore purple' på en handelsträdgård i somras föll jag som en fura. 
Alla tidigare funderingar var puts väck och tre plantor fick raskt följa med hem till den nyss utökade murrabatten. Smalt fackelblomster blir ca 100 cm högt vilket passar mig och min trädgård alldeles utmärkt.
Fackelblomster har ett skirt växtsätt och blommar i en evighet. Den börjar blomma under sensommaren och fortsätter långt in på hösten. Blommorna är lilarosa på smala upprätta ax och de uppskattas mycket av bin och fjärilar.

Den gillar fuktighetshållande jord och trivs i sol till halvskugga. Den tar för sig färgmässigt så jag tycker att de blir som allra vackrast tillsammans med andra purpurblommande växter i olika varianter. Jag har mina fackelblomster tillsammans med bland annat kärleksört, cigarrblomster och rödbladiga perenner. Det spirande växtsättet passar fint med gräs. Själv gillar jag kombon fackelblomster/vitlysing i solnedgången som allra bäst.
Fler månadsfavoriter hittar du hos kära Anna Vattenkanna


Kram, 
2 kommentarer:

Grön skön passion sa...

Hahaha...Blev lite fundersam över månaden men tycker du gör rätt som försöker komma ifatt. med en sådan skönhet som fackelblomma Kan det inte vara fel :-) Har en själv som jag älskar mer och mer för varje år som går. Den ger mig glädje även nu är den står torr i snön.

Kram Therése

Anonym sa...

Precis den där sorten har jag haft funderingar på att skaffa!

Kul att du är nöjd med din, då får den stå kvar på önskelistan! :-)

/ Tina