måndag 30 december 2013

Årskrönika 2013 juli-september

Årets årskrönika fortsätter med de frodiga månaderna juli, augusti och september. Det var en sommar utan motstycke med så mycket värme. Både av sol och trädgårdsvänner.

Juli

Juli började med ett riktigt frossieri i gräddbakelser och marsipantårtor. Rosor och pioner slår ut en efter en. Och om förra kvartalet mest gick ut på att packa väskan och ge sig av så handlade det här kvartalet om att landa. Och att njuta. 


Köksträdgården blev äntligen färdig. I de lådor som vi hann så och plantera i tid växte det så det knakade. Vi skulle komma att skörda mängder av bär, grönsaker och potatis. 


Vi vilade förstås inte bara. Ett projekt modell större, som genomfördes under juli, började som en vanlig kantgrävning och slutade i att rabatterna på baksidan blev ca 20 kvadratmeter större. Första bilden är före, den andra efter. Från två olika håll men jag tror ni fattar iaf. 

Några trädgårdsbesök hanns självklart med. Men det blev besök på lite närmare håll. Den 18 juli kom Charlotte förbi efter att ha virrat runt i halva Gävle. ;) Och några dagar senare åkte jag, Marianne och Tina till Hudiksvall för att hälsa på Inger och Ulrika.  Ett besök hos Sören Joelsson blev det också när han hade öppen trädgård. Ett helt egen inlägg om Sörens trädgård kommer så småningom.
I juli införskaffades även en mycket efterlängtad ullungrönn. Den har fått en riktig paradplats så att vi ser den oavsett om vi är inne eller ute. Än är den väldigt liten men den får gärna växt sakta här i vår lilla trädgård. 
Julis favoritväxt blev självklart ännu en ros, så rosbiten som jag har blivit. Snyggast färg av dem alla har Floribundarosen 'Burgundy Iceberg' så den blev ett enkelt val. 
Augusti

I Augusti började vi skörda. Chili, gurka, tomat, jordgubbar, ärtor, sallat, rädisor, dill, mangold. Ja till och med en honungsmelon blev det. Trots avsaknaden av växthus.
Vi fick besök från Veronica, Stefan, Ruben och Karin och trädgården fotograferades både på längden och tvären. Och jag fick i hemläxa att börja fota mer vyer över trädgården. Jag vet inte riktigt om jag gjort min läxa som jag borde.
Som tur är fotas det ju en månadsbild varje månad. Den är i varje fall en vybild.
Och så fortsatte vi att njuta förstås. Av värme, ljus och pigga färger. Guldrabatten som var nygrävd oktober 2011 har tagit sig riktigt fint. Precis som bronsrabatten längst ned till vänster som grävdes så sent som november 2012.

I slutet av augusti genomfördes två mindre projekt. Det ena kom som en snilleblixt. Det andra efter ett flera års velande hit och dit.
Månadens växt blev härligt glada höstögat, Coreopsis verticillata 'Zagreb'.
September

I september började det redan drömmas om våren. En stor beställning på ca 1 500 vårlökar gjordes och började grävas ned sakta men säkert.

I början av månaden kom härliga Marie och Sonja för att göra ett reportage om vår trädgård. Tillsammans besökte vi Wij trädgårdar. För mig är det ett av mina absoluta favoritställen på jorden så jag ville passa på att visa dem. Och jag gissar att de inte blev besvikna.

Ett av projekten från 2011 - murrabatten - börjar sakta men säkert ta sig och bli den blommande vägg som jag har sett framför mig sedan dess. Syrenbudlejan som jag sått själv blev över två meter hög i år och blommade både länge och mycket.
12 september hade vi årets andra växtloppis här ute i Hillevik. Alltid lika roligt med alla besökare. Pappa hade trädgårdscafé som vanligt och på mitt bord fanns det bland annat plantor, örtsalt, buketter och kransar.

Helgen efter drog vi iväg till Azorerna på golfresa. Ett eget inlägg om det finns här.
September blommade på som aldrig förr, inte minst månadens favoritväxt - Smalt fackelblomster, Lythrum virgatum 'Dropmore purple' - som inhandlades vid ett spontanbesök på en handelsträdgård i Älvkarleby i somras. Den har verkligen prytt sin plats i murrabatten. Extra snygg var den i den sena septembersolen.
Nu kunde man ju tro att det slutade blomma i september. Men se det gjorde det inte. Nästa kvartal började med en riktig explosion av färg. Man kan faktiskt ana det redan nu på septembers månadsbild.
Ses i morgon!

Kram,

8 kommentarer:

Marianne sa...

Vilket sagolikt reportage/sammanställning från din trädgård....hur mycket spännande detaljer som helst! Får nog gå ett steg tillbaka och kolla igen...hur ska du slå det här i år?!

Marianne sa...

jag skulle har skrivet nästa år 2014...ska du till STA-sommarmötet?

Tant Otteskrufv sa...

Ah, så mycket fint du visar! Tänk så mycket skoj på en enda säsong. Låt oss hoppas att nästa blir lika bra :)

Ninnis sa...

Underbara bilder och text på din tillbakablick.....så tacksam att jag får följa med på din resa.....=)

Gott slut och Gott nytt 2014...!!!

Kram Ninni

Hélena sa...

Så otroligt vackert! Måste besöka dig igen nästa sommar för att se alla förändringar och fylla på med lite inspiration :-)
Stor kram och Gott Nytt År!
Kram Hélena

Hans sa...

Önskar dig ett Gott slut på året, och ett Gott Nytt 2014!

Berit sa...

Jag önskar dig en härlig avslutning på året, men mest av allt önskar jag dig ett fantastiskt, enastående och lyckligt år 2014!!!

Onäng OrdsMedia sa...

Men herregud, där fick man smaka på att stå på fel sida kameran! ;-) En så fin krönika som alltid - ett riktigt gott nytt år till er båda. Kram Marie