måndag 16 december 2013

Vintergröna i decembermörkret

Under de senaste vintrarna har det inte spelat så stor roll att jag enträget har planterat in den ena vintergröna växten efter den andra. De har helt enkelt inte synts under metertjocka lager av snö. 
Men i år känner jag mig extra nöjd över de begynnande kloten av japansk järnek, ilex crenata som jag planterade i somras. Om något år kanske man kan ana konturerna av klotet även under ett tjocka snötäcke.
Andra tacksamma vintergröna växter är alla julrosor. Den här har det allra snyggaste av bladverk, Helleborus, 'Penny's Pink'. Inhandlad på Löddeköpinge plantskola under sommarens roadtrip till Skåne. 
Murgrönan som jag hade i kruka hela förra sommaren petades ned i rabatten sent förra hösten. Hade ingen som helst förhoppning att den skulle klara vintern i zon 4. Men se det gjorde den. Och som den har växt. Jätteglad över den just nu. Nästan så den kvalade in till månadens favorit. Men se det blev någon helt annan. Kommer i ett senare inlägg.
Även rhoddisarna som jag o ärlighetens namn kanske inte är så jätteförtjust i (förutom under den vecka de tokblommar) är riktigt välkommen just nu. Så grön och frodig att till och med rådjuren har tagit sig en smakbit. Verkar inte ha varit så gott dock, för de flesta buskarna står orörda. 
Även häcken av japansk järnek har rådjuren gått hårt åt. Men från den här vinkeln ser den riktigt fin ut. Även den en vintergröna att glädja sig åt så här års.

Vad är du extra glad över just nu i din decembermörka trädgård?

Kram,

3 kommentarer:

Berit sa...

Här är det ingen ide att tänka tanken på små vintergröna växter..de syns inte så länge de är små men man får glädjas av dem på vår,sommar och höst istället.
Ha en underbar dag!!

Meta sa...

Det är ju tur att vi får lite olika vintrar, att kunna glädjas åt växterna året runt är ju härligt.De står ju inte i vägen på sommaren heller.Du har varit duktig på att få in vintergröna växter .
Ha nu en fin tisdag
Kram Meta

Inger sa...

Utan tvekan är det doften från lavendel som slår emot mig då jag öppnar porten och det är plusgrader.
Kram