tisdag 17 december 2013

Finbesök i novemberfavoriten

I år fick vi så himla många äpplen. Efter att ha mosat, mustat och ätit så mycket vi orkat har resten helt enkelt fått hänga kvar i träden. Och för första gången sen vi flyttade hit har vi haft mängder av Sidensvansar, Bombycilla garrulus.

På Wikipedia läser jag att Sidensvansen är insektsätare under häckningssässongen men under vinterhalvåret livnär den sig mest på bär och frukt; rönnbär, hagtorn och äpplen. Jag kan inte komma på att jag har sett dem sen jag var liten då de frossade på rönnbär i den fina rönn som vi hade på tomten. Eller så är det mer en önskedröm. Jag tycker att de är bland de vackraste fåglar vi har i vår svenska natur.

Läser vidare att det i många texter beskrivits hur sidensvans blir berusad av den alkohol som bildas i jästa bär och frukter, men att detta är omdiskuterat. Tydligen har Sidensvansen en exceptionellt stor lever som kan utgöra 9,5% av dess kroppsvikt vilket gör att den har en mycket god och snabb förmåga att bryta ned alkohol.

Sidensvansen lever i monogama par. och häckar i barrskogsbältets nordligare delar i nordvästra Nordamerika, Europa och Asien. I Sverige häckar den främst i Lapplands barrskogar men även utmed norrlandskusten och förekommer regelbundet som häckfågel så långt söderut som Värmland. Vintertid är den en så kallad strykfågel, det vill säga en partiell flyttfågel som drar omkring i stora nomadiska flockar. Mängden fåglar varierar beroende på tillgången på föda och om bärtillgången är låg i häckningsområdet, drar den söderut. Här finns fortfarande ganska gott om äpplen så jag hoppas de stannar ett tag till.

Ha en fortsatt finfin vecka! Tänk - om en vecka är det julafton! 


Kram, 

4 kommentarer:

Millas Trädgård sa...

Så stora flockar med sidesvansar som vi haft i år har jag aldrig sett. Ett fasligt tjattrande i trädtopparna. De är väldigt söta!
Ha det gott!
Kram Milla

Veronica sa...

Jag förstår din känsla! Jag såg de förra året för första gången i grannens äppelträd och sprang hem helt exalterad och berättade för S att jag såg exotiska fåglar mitt i vintern ;)

För ett par veckor såg jag ett jättegäng slå sig ner i mitt äppelträd men det tog bara ett par minuter tills mobbarna som bor i min trädgård jagade bort dem (skatorna) så jag han inte ens tänka ...Kamera!

Kram

Grön skön passion sa...

Vilka fina bilder!
Här i Östergötland kommer de i stora grupper då och då. Men tyvärr är det just den fågeln som jag hittar mest av (döda) eftersom de gör så stora grupprörelser och störtdyker.

Kram / Therése

Villa Ryttarängen sa...

Jättfina bilder och jag håller med dig, en av de vackraste fåglarna vi har. Jag ser dom ofta i rönnar eller äppelträd. Ha en bra dag! Kraaaaam Pia