onsdag 18 december 2013

Månadens växt - december

Nu är jag ikapp! Augusti, september, oktober, november och nu december har betats av på kort tid. Måste säga att det vissa månader har varit riktigt, riktigt svårt att välja. 

I december kändes det länge som ett givet val att utse något vintergrönt till månadens växt. Speciellt sådana här vintrar när snön inte har hunnit lägga sig är det extra tacksam med gröna inslag bland allt det vita. 

Men när jag kröp runt med macroobjektivet i helgen så uppenbarade sig den här lilla sötnosen. Och då går det faktiskt inte att välja något annat. Månadens favorit blir därför:Jordviva, Primula vulgaris
Blev faktiskt lite förvånad även om våra vivor har blommat sent om höstarna även under tidigare år. Men nu har det ju varit minusgrader och faktiskt en hel del snö under ganska lång tid. Och ändå orkar de sig på att blomma. Vilken växtkraft!
Jag skriver de - för jag hittade flera vivor som var på väg att börja blomma. Faktiskt nästan varje planta jag hittade stod i knopp. Resten av plantorna är fortfarande begravda under snön.
Den här blå-vita är faktiskt några överlevande 'Zebra' som jag haft inne tidigare. De har fortsatt randiga blommor även om den mörkblå färgen verkar ta över mer och mer. Bara glad över att de ha bestämt sig för att överleva. Hoppas de håller fast vid livsgnistan även under vintern.

Ja, det var det det. Alla månadsfavoriter på en gång. Tack kära Anna för den här utmaningen. Det har verkligen varit roligt att få tänka till lite extra vilka snyggingar som faktiskt finns i vår trädgård. Här kommer en sammanställning. Alla årets favoriter på en gång!
Och visst lovar väl den sista bilden gott? Cirkeln är sluten och det känns nästan som om våren redan är på ingång. 


Kram, 
8 kommentarer:

Leena sa...

En oväntad men väl värd favorit! Helt underbart att se att de sätter knoppar redan ... och det är ju inte så långt till våren nu ... ljuset vänder om bara några dagar. Jag tyckte också mycket om denna utmaning och ditt collage är jätteroligt att se. Attans att jag inte kom på att göra något sånt själv :)
Må så gott!

Katarinas trädgård sa...

Oj vilka fina favoriter! Inte minst decembers, vilka fina blommor och knoppar du har. Jag måste nog också böja mig ner mer och titta, för i dag såg jag en julrosknopp när jag skulle ta upp den tappade vanten!
Ha det bra!
Kram
Katarina

Snäckskalsdalen. sa...

Växter är fantastiska. Idag när jag var ute och gick med hunden såg jag en hel tuva julrosor. Kanske inte så konstigt vid den här tiden, men i alla fall, man blir ju så glad! Måste ut och titta efter mina egna.
Dina primulor är underbara och tappra!
Agneta kram

Luna Ek sa...

Inte dåligt må jag säga! Vilken fin liten årsblomkrönika dessutom! ( Ett nytt ord jag kom på just nu)

Ha det bra!
Luna

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Men hej och hå Anna-Karin!
I min blogglista syns det som att ditt sista inlägg gjordes för tre veckor sedan. Så knasigt…. Ljuvliga vivor!! Jättefina bilder. Hittade också några frusna knoppar på väg att slå ut idag. Man kan inte annat än bli glad i trädgårdshjärtat :-)

Stoooor kram till dig!

martinealison sa...

Bonjour,

Une très jolie note d'espoir... Le printemps est presque là lorsque j'admire ses prémices avec la floraison des primevère.
Merci de partager avec nous de si jolies photos.

Je vous souhaite un merveilleux
Noël
et faire en sorte que ces quelques jours d'hiver soient des temps heureux !

Gros bisous à vous

Anonym sa...

Åh vilka fina bilder! Sitter här och får vårkänslor trots att vintern inte kommit riktigt än här i Blekinge. Har inte en enda viva hos mig men blir sugen nu när jag ser dina fina exemplar :)
Ha det gott!/Anna

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

En värdig decemberfavorit! Vit som snön vi inte har här på västkusten. De är så älskliga de där små vivorna. Hoppas zebran förblir randig.

God fortsättning på Julen! Kram, Carina