söndag 29 december 2013

Årskrönika 2013 april-juni

Idag fortsätter vi tillbakablicken över året med ett besök i april, maj och juni. Jag tycker att det här är årets bästa tid med ljus, värme och framförallt färg efter månader av vitt, vitt, vitt. Det här kvartalet blev också resornas tid med besök både här och där. Varning för låååångt inlägg! ;)

April

Ja så kom vi då till april. Och man kunde ju tänka sig att våren var på ingång. Men så var det ju inte riktigt än. Snön minskar inte överhuvudtaget. Men det är ganska skönt väder och vi sitter faktiskt ute och fikar under den timme solen når ner till altanen.
Och snön smälter. I alla fall på vissa utvalda delar av tomten. Grusuppfarten framför huset blev till ett alldeles eget innanhav.
Årets första krokus dyker till slut upp mot en varm södervägg.
12 april bar det så iväg på årets första resa med trädgårdstema. Det var dags att Lära av Mästarna. Idolerna Stefan Mattsson, Piet Oudolf och James Hitchmough höll föreläsning på Nordiska Trädgårdar och då satt jag självklart på första parkett. Dagen delades med härliga Bettina som jag träffade IRL för första gången.
Och sen händer det plötsligt! På bara några dagar smälter snön explosionsartat. Från full vinter till iaf begynnande vår på bara en vecka. Helt snöfritt blev det den 22 april. Hoppas verkligen inte att det dröjer så länge tills våren dyker upp i år.

Månadsväxten i april blev den dubbla röda blåsippan. Ett färg- och formfyrverkeri helt i min smak. 

Kanske borde jag ha valt krokusar istället. Det är verkligen en lyckotid när de dyker upp.

Maj


Jag har satsat mycket på vårblommande växter. Det känns som att det är då de behövs som bäst. Och det märktes i våras. Överallt blommade det. Och då hade inte ens de första tulpanerna slagit ut.


I maj genomfördes det första av årets lite större trädgårdsprojekt. Nya, mycket stabila odlingslådor byggdes till köksträdgården.
I mitten av maj åkte jag tillsammans med min kära mamma och Svensk Trädgård till Türi i Estland. Resan bjöd på trädgårdsmarknad, föreläsningar med bland annat Gunnar Kaj och Åke Truedsson och framförallt egentid med mamma.
Hemma hade våren satt fart på riktigt och det började grönska i gräsmattan så väl som i rabatterna. Jag hann vara hemma i två dagar tror jag innan det var dags att bege sig igen.
Den här gången stod det London, CFS och champagne på agendan. 
Londonveckan spenderades med maken och vännerna A-C och M. Men CFS besöktes tillsammans med Hélena, BettinaVeronica och Kerstin. Vi hade en fantastisk dag med så mycket skratt, prat, shopping och fotograferande. Bilden har jag lånat från Hélena.
Till favoritväxt i maj valdes min absoluta favorit - kaukasisk förgätmigej

Juni


I slutet av maj och början av juni började nästa överdåd att ta över i rabatterna. Det är tulpanernas tid. 

 På månadsbilden över juni är gräsmattan så frodigt grön så det nästan vattnas i munnen.

I mitten av juni bar det iväg på nästa trädgårdsresa. Jag och Hélena packade in oss i min bil och åkte de 80 milen ner till trädgårdskompisarna i Skåne. Vilken resa! Jag kommer att minnas den här helgen för resten av mitt liv. Tack Hanna, Anna, Katarina, Marina, Åsa och Lotta för att vi fick komma!


I slutet av juni började nästa våg av överdåd - rosorna. Juni månads favorit blev spinosissimarosen Frühlingsduft.

Jag älskar min trädgård som allra mest i juni och skulle kunna visa hur många bilder som helst. Men inlägget är tillräckligt långt ändå. Så jag slutar nu. Bara en bild till ... ;)

I morgon kommer nästa del av årskrönikan. Juli-september.


Kram,

7 kommentarer:

livetpålandet sa...

Ser underbart ut och herregud så sugen man blir på våren!//Annica

hagen vår sa...

Åh, dette var vakkert. Tenk på alt som ligger foran oss i det nye året. Ha det så godt! Anne

Meta sa...

Tänk vad mycket vackert och skoj vi har att se fram emot i sommar jag bara njuter av din tillbakablick
Ha en god kväll
Kram Meta

Marina sa...

Underbara bilder!
FÅr verkligen inte mindre trädgårdslängtan av att titta runt hos alla på årskrönikorna.
Tack för att ni ville komma till mig. Det var verkligen en av sommarens höjdpunkter.

Kram

Marianne sa...

Så spännande odlingsår...undrar vad som fanns i de där kassarna vid bilen efter skåneresan...Gott Nytt!

Hélena sa...

Ja, vilken vår vi hade! Så roligt och utan tvekan några av mina guldkorn 2013. Tänker ofta på vår tripp till Skåne :-)
Kramar Hélena

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Så härliga vårbilder! Soldanellan - vilken fin liten planta. Känner som du och satsar mest på vårens blommor. Lunden är min favoritmiljö. Vårsolen kom tidigt och jag såg att vi satt ute 1:a mars med en Margharita, sol på våra näsor men den höll sig 'frozen' :-)

Gott Nytt År!/Carina