lördag 28 december 2013

Årskrönika 2013 januari-mars

Då var det dags att sammanfatta året. Jag har gjort det under de senaste åren, 2012, 2011 och 2010 och det är riktigt trevligt att kika tillbaka och summera vad som faktiskt har hänt. Man glömmer så fort allt skoj som har hänt under året.


Januari

2013 startade i snöns tecken. Även om det smälte och packades ihop en del just vid årsskiftet så är det en väldans skillnad mot hur det ser ut i år. Årets första månadsbild visar några strån och grenar som sticker upp. Det var det sista vi såg av dem ända fram till april. Som det snöade! Det ville liksom aldrig ta slut. Och den lilla töperiod som var just runt nyår visade sig bli den enda.
Då det inte gick att få någon som helst grön känsla utomhus så piffades det desto mer inne. Jag riktigt frossade i julblommor och ganska snart in i januari även i årets första tulpaner och primulor.


I januari startade även Anna Vattenkannas roliga utmaning, månadens favoritväxt. Efter mycket funderande och en del grävande i snön bestämde jag mig till slut för Finlands vita ros.
Den 13:e januari kom årets första fröer i jorden. Först ut blev chili, akleja och de fröer av primula som jag köpte på CFS.
Runt den 03 januari blev det riktigt kallt. Riktig midvinterkyla med mängder av snö och en hel del blåst. Temperaturen går långt ned mot minus 20 nästan varje dygn. Vi var till och med nästan kallast i landet med -28 en natt. Inte så vanligt här ute vid kusten.


Februari

Ja, som ni ser fortsatte det att vräka ned. Månadsbilden blev nog den tråkigaste under hela min tid med bloggen.

Lite trevligare vyer hade vi istället på semesterresan till Kap Verde. Lite välbehövlig sol och värme gjorde susen då i februari och var nog enda anledningen att vi inte bröt ihop av all snö.

Den 26 februari sätter det igång att blomma. Ja, inte här i Landet Krokus förstås utan i södra delen av landet. Och så här såg det ut hos oss. Metervis med snö.
Några härligt soliga dagar fick vi och mot slutet av månaden orkar solen över grannens hustak med råge så att vi faktiskt kunde sitta ute och ta en slät kopp kaffe. 
Till februari månads favoritväxt valdes citronträdet som blommar med den godaste av dofter ute i vinterförvaringen. Tyvärr blev det bara ett fåtal blommor i år då jag var tvungen att klippa ned det till oigenkännlighet då det fått sköldlöss säsongen innan. Son tur är verkar lössen vara borta nu. Har haft trädet i snart 15 år så det vore sorgligt att göra sig av med det. 

Mars
I mars är ljuset tillbaka på allvar. Underbart! Något som inte har ändrat sig mycket alls är snömängden - här sprinklad av askens fröer efter en lättare storm.  
Det är inte bara ljuset som är tillbaka utan även värmen. 6 mars bjuder på sol och +7 grader. Det smälter - även om det bara är någon mm.
I vinterförvaringen har citronträdet fått sällskap av blommande pellisar, groddande dahliaknölar och faktiskt en blommande jätteverbena.
Den 10 mars hoppar jag på vårteckensutmaningen i tron om att det ska bli vår.

Här hemma hade jag och maken en egen liten utmaning - snöutmaningen. Den som lyckades pricka datum när gården skulle vara snöfri skulle bli bjuden på helkväll på stan av den andra. Datumen som valdes var 10 april (maken) och 15 april (jag).   

I mitten av mars gror det fint ute i vinterförvaringen av både chili och kronärtsskockor. Och jag kan inte hålla mig från att börja pynta utomhus. 

Trots all snö. I slutet av mars inföll påsken och pyntet kompletterades med snyggaste påskharen, inköpt på favoritstället Ulriksdal. 
Hela vårvintern gick och det trånades efter grönt. Till mars månads favorit valdes japansk järnek. Fast det knappt gick att se den under all snö.
I morgon fortsätter årskrönikan med årets bästa tid - april, maj och juni. Och följetongen med snön förstås.

Kram,

4 kommentarer:

Hélena sa...

Ja, mycket snö var det... Nästan så jag hoppas på att snön inte kommer i år. Känns onödigt nu när julen har varit :-) Pappa är utskriven nu och mår så mycket bättre. Känns underbart!
Kram Hélena

Marina sa...

Den där snön. Antingen kommer den för sent, ligger för länge, kommer i för stor mängd eller för liten. Ibland kommer den inte alls. Här har vi inte haft marken täckt ännu. Några små flingor en dag för någon vecka sedan. Får väl se hur det blir fram över...

Kram

Mejrams! sa...

Så roligt att läsa om ditt år och jag ser fram emot resten av krönikan. Hälsn fr en ny läsare Merja

Sabelhagens Olivlund sa...

Så mycket snö ni hade! Vi hade en vit jul förra året, och sedan kom det lite mer i januari. Hoppas vi slipper i år.
Härlig krönika du bjuder på. Kul att följa! Ser far emot nästa del:)
Kram Maria