lördag 18 februari 2012

Lökkompott

Kikade till mina krukade tulpanlökar i går. Än verkar det som mössen har låtit dem vara. Har några i garaget och några i vinterförvaringen. Strax dags att låta dem få lite ljus och värme. Förra året blommade de krukade tulpanerna i mitten av mars. Och det är faktiskt mindre än en månad kvar tills dess. Underbart!

När jag stod där och petade i lökarna blev jag så himla sugen på att göra en riktig tulpanfrossa. Så håll till godo - här är förra årets lökkompott.

Trapprabatten
Det första man ser när man har parkerat bilen hos oss är vår trapprabatt. Den består av en stor sammanhängande rabatt i tre nivåer. Först kommer man till ett upphöjt stenparti som inte på långa vägar är färdigplanterad än. Här är färgerna varma och välkomnande.


Här blommar 'Golden Brigitta', 'Angelique' och 'Carnaval de Nice'. 'Carneval de Nice' har fantastiska blad. Gröngråa med vit kant.


Fortsätter man fram mot trappan så är det andra sorters tulpaner som blommar. Ger säkert ett lite spretigt intryck med så många sorter men jag tycker att det är kul att prova och se om jag hittar nya favoriter. En av förra årets absoluta favoritet var 'Gavota'. Budade hem mängder av den tulpanen från Tradera till en billig peng och satte alla på samma ställe.
På vänster sida om trappan satte jag 'Orange Emperor' tillsammans med 'Menton'. Det blev en riktigt bra kombo. Till höger finns några, lite malplacerade, lökar av 'Hot Pants' och så ett helt gäng lökar av 'Gavota'. Hoppas de kommer tillbaka även denna säsong.När man kommer upp på tomten ser man den slumpmässigt röda rabatten till vänster. Har inte tänkt på det tidigare men till och med tulpanerna gick mot rött här. Slumpmässigt röda kallar jag den för det visade sig att nästan allt som kom upp, planerat eller oplanerat, var rödblommande. 


Här blommar 'Queen of Night' och 'Page Polka'. De blev också en fin kombo tycker jag. Bilderna nedan är fotade i lite konstigt kallt ljus så färgerna är lite bleka.Till höger om trappan, vid medelhavshörnan, verkligen exploderar det i färger. Här är det en salig blandning och jag vet inte ens alla sorter. De är satta för flera år sedan men kommer snällt upp, år efter år.
Några känner jag i alla fall igen och det är 'Queen of Night', 'Ballerina' och 'Calibra'. Bilden längst till höger visar rabatten från andra hållet och är något år gammal. Dem på nedre raden är jag mer osäker på men tror att de två första är 'China Town' och 'Green River'. Den polkafärgade snyggingen har jag ingen aning om vad det är. Längst till höger tror jag är 'Black Hero'.


Silverrabatten
På andra sidan grusrundeln, med trappan i ryggen, ligger silverrabatten. Här är ju tanken att alla blommor ska gå i vitt och blått. Och med väääldigt god vilja så kan man väl säga att Papegojtulpan 'Blue Parrot' (längst till vänster) är blå... ;) Det var i alla fall den blåaste tulpanen jag kunde hitta. Fast här måste ju till och med jag hålla med om att den är lite väl lila...I silverrabatten blommar även flera olika vita tulpaner. 'Spring Green', är en Viridifloratulpan och en riktig favorit. Den gör sig fantastiskt fint tillsammans med till exempel förgätmigej. En annan favorit är Darwinhybridtulpanen 'Ivory Floradale'. En riktig jätte med nästan svart stjälk. 


Fortsätter man genom silverrabatten efter gången hittar men ett par vitblommande tulpaner till men annars är det mest pärlhyasinter och narcisser. 


De två sorter som finns är Albo coerulea 'Oculata' och fransiga 'Daytona'. Entrérabatten. 
Fortsätter man sedan rakt fram mot entrén så kommer man fram till en stensatt uteplats med rabatter på vardera sidan. De fyra små rabatterna kallar jag kort och gott för Entrérabatten. 


Här har jag återigen valt blommor med varmare färger. Här finns liljetulpanen 'Synaeda King', lilla söta 'Ice Cream', rikblommande  'Apricot Beauty' och den som är allra först ut varje vår - 'Persian Pearl'.
Doftrabatten
Gör man helt om och vänder åter mot grusrundeln så kommer man till doftrabatten. Här växer - än så länge - inte så många tulpaner. Men de två som gör det tar för sig ordentligt. Här på bilden har den ena tyvärr redan blommat ut och den senare papegojtulpanen har inte kommit igång än.När de blommar är båda två i alla fall riktiga smällkarameller i färg - papegojtulpanen 'Rococo' och den lilla, tidiga 'Pinocchio'.Det ska bli spännande att se alla nya sorter som jag satte i de nygrävda rabatterna förra året. HÄR finns en lista på de lökar jag satte i höstas. 

Ha en fortsatt härlig helg! Hälsar och vinkar speciellt till alla nya följare. Jättekul att ni har hittat hit. Lämna gärna en kommentar - på tulpaninlägget - eller något annat. Det gör mig sååå glad! :)


Kram, 

20 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken underbar fantastisk trädgård du har! Jag blir alldeles lycklig av att se dina bilder. Och tulpaner kan man bara inte få för många av - hos dig är det som en godisaffär, alla lika fina. Ha en fortsatt fin lördag och tack för energikicken! Kram Hanna

Aquilejans sa...

Vilka härliga bilder och vilka underbara rabatter och vilken fantastisk trädgård du har!
Ha en härlig helg
Kram Malena

Lena/isklockan sa...

Vilka fantastiska rabatter du har. Gillar alla stenarna som finns och slingriga gångar :-))

Dessutom fina tulpaner.

Kram

Mia sa...

Vad kul att de alla dina tulpaner och vilken jättefin trädgård också !
Har lagt till mig som följare av din fina blogg.
/MIa

Hélena sa...

Så underbart vackert! Din trädgård skulle jag gärna vandra omkring i. Nu blir jag alldeles nyfiken på hur mina rabatter kommer att se ut i vår. Jag satte hundratals lökar, för första gången har jag hopp om en tulpanvår eftersom rådjuren inte kommer in.
Ha en härlig lördag!
Kram Hélena

Trädgården på Höjden... sa...

Vilken underbar tulpanfrossa. Jag blir så varm i hjärtat av dessa skönheter.

Hälsar åsa

Villa Ryttarängen sa...

Åh! vad fint du har det. Tänk att vandra runt där och njuta av alla vackra tulpaner. Härliga bilder, Tack för titten. Kram Pia

Ingmarie We sa...

Ett sånt hörligt och färgstarkt inlägg. Helt fantastiska foton också. Hjälp så många underbara tulpaner du har. Jag blir riktigt grön av avundsjuka! Gavota är en av mina favoriter.

Stina sa...

Ljuvliga bilder från din fantastiskt fina trädgård! Vilken massa tulpaner! Hann inte sätta en enda tulpan i höstas...

Kram!
Stina

Sabelhagens Olivlund sa...

Vilken fin rundvandring i din underbara trädgård! Tack för det! Så många vackra tulpaner du har.
Kram på dig.

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Oh så underbara tulpaner du visar och vackra bilder från din trädgård. Gissa om blir sugen på våren nu!!!!! Man vill ju liksom bara att snön ska försvinna och att det ska bli grönt igen. Nu gäller det att hålla ut ett tag till. Tack, tack för läckert inlägg!!

Kram
Charlotte

Lotta sa...

Oj, vad mycket fina tulpaner! Och din trädgård sen....jag gillar den skarpt. :o)

Kramar

Anna Vattenkanna sa...

Så härligt att tjyvglutta på vad som komma skall - en härlig tulpansafari du bjöd på idag. Nu är det inte så långt kvar...

Kram

Tant Otteskrufv sa...

MEN!!! Som om det inte räckte med förkylning och magsjukebaciller, nu måste man akta sig för tulpanlängtan också:))

Johnna G sa...

Tack för denna underbara tulpanfrossa! Riktiga vår-terapibilder ;-)

blompia sa...

Kan bara hålla med alla tidigare inlägg - din trädgård är underbar och en stor inspirationskälla. Fantastiskt med alla dina tulpaner, jag blir så sugen att satsa på det. Men jag har varit lite återhållsam för att bladen är så trista att ha kvar halva sommaren. Hur gör du med detta?
Tack för allt du delar med dig av!
Pia

Karin - Mina Rum sa...

Vilka härliga tulpanbilder. Så fick vi ju en rundvandring i din trädgård på köpet också. Verkligen inte helt fel. Massor av inspiration. Tack för det.
Kram!

Cika sa...

O så härliga tulpaner! Och vilken fin rundvandring i din trädgård!
/Cika

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Hej blompia!
Ja, tulpanbladen är ju inte så där jättefina efter blomningen. Jag försöker vara noga med att plantera någon förlåtande växt på samma ställe. Till exempel funkia, aluntor eller kaukasisk förgätmigej täcker de vissnande tulpanbladen fint. Klart du ska satsa på tulpaner. :)

Mamma Mimmi sa...

Ljuvligt, ljuvligt - jag blir så full av längtan! Du har verkligen ett öga (och handlag!) för allt det vackra. ...och så kul att du har dokumenterat det så fint och väl. Ser fram emot att få ditt tulpankonstverk längre fram i vår. Kram Mimmi