lördag 5 mars 2011

Rapport från vinterförvaringen

I ett tidigare inlägg skrev jag om en lite oväntad överraskning. En av de inslängda och bortglömda växterna hade överlevt vintern fast det inte ens var meningen. Nu blommar den! :)


Det är blomstertobaken, Nicotiana x hybrida, 'Tinkerbell F1 Hybrid' som blommar med mörkrosa kronblad och limegrön baksida. Frömjölet i mitten är azurblått. Jag tycker den är riktigt söt och den blommade rikligt både på friland och i kruka.

Även jätteverbenan, verbena bonariensis, har klarat sig bra och skjuter nya skott. Snart dags att ta sticklingar av den.


En växt som jag inte kommer överens med är Änglatrumpet, Brugmansia suaveolens. Har försökt flera gånger men den bara dör för mig. Försökte ännu en gång förra året och fick faktiskt en liten uslig klocka. Hade egentligen tänkt slänga den redan i höstas men även Änglatrumpetens kruka åkte in i höstas och glömdes bort. Nu när jag var där ute för att rensa lite så låg den högst upp på kompostlistan. Men se - det kommer nya små skott! Lycka! Så nu får den stå kvar i "barnkammaren" ett liten tag till.


Mina citrusar mår gott ser det ut som. Jag har beskurit citronträdet, citrus × limon, och tagit stickligar så nu hoppas jag att det sätter fart igen. Limeträdet, citrus ×aurantiifolia, står i full knopp. De doftar så ljuvligt men det är lite för tidigt. De kommer att hinna blomma ut innan det går att sätta ut trädet. Får polinera med pensel i år igen.

Vad kan det här vara tro?
I höstas köpte jag en pion på rea. Och när jag kom hem så fanns det ett litet frösått träd i krukan. Fattar inte hur jag kunde missa det i handelsträdgården ... Det var så gulligt tyckte jag så jag satte det i egen kruka. Att det är en lönn såg jag på bladen i höstas men vad är det för sort?! Någon som vet? Kanske lite svårt att se än så länge ... Men jag vet ju att flera av er är riktiga trädgurus så jag chansar. :) Bättre bilder kommer när det har slagit ut. Till höger bild på silverpäronet, pyrus salicifolia, med sina vackra blad. Hittar inga blomsterknoppar än men troligtvis är trädet för ungt. Kanske nästa år ..?


Vad har ni pysslat med idag?

Kram,

5 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

Kul att saker börja spira! Idag har vi haft VÅR och ett par +-rader och sol. Städade i det halvöppna uterummet - bort med löv, spindelväv, vinterdekorationer och så.

Sedan putsade dottern och jag husets alla fönster, därefter åt vi kokt wienerkorv med bröd och kaffe ute i solen...

Gårdagens plantinköp från Malmömässan kom i jorden. Fem olika sorters Batata och så en limegrön Kniphofia 'Green Jade' och så mina cannor såklart...

Efter lite bloggpaus - alltså nu - så fortsätter vårstädningen. Yes!


Kram Anna Vattenkanna

Katarinas trädgård sa...

Vilken söt blomma, ibland blir man förvånad! Som vanligt är jag sååå avundsjuk på dina citrusar! Flera av mina har dött och den jag har kvar tvärvägrar att blomma, suck! Jag har satt ut den på trappan idag för att stressa den lite och se om jag kan få någon blomma... Mina jätteverbenor har också överlevt, jaså du tar sticklingar på den.
Ha det bra!
Kram
Katarina

Lantligt i smultronbacken sa...

Vad duktig du är med citrusträdet. Jag skulle så gärna vilja ha ett till men jag får dem inte att må bra. Du skulle dela med dig av dina knep så vi andra också kanske kan lyckas;)

Ha en underbar lördag

Kram Teres

Leena sa...

Så härligt med dina citrusträd! Något att sukta efter ... Idag har jag i alla fall sått en massa frön, och det är bra med mina mått mätt. Ska bli spännande att se vad som kommer upp och hur de blir.

Helena sa...

Kul med överlevare:-)O spännande med lönnen!Jag fick en ulleternell på köpet en gång dom är ju jättefina iof.men inte lika spännande som en lönn!
Trevlig helg!