fredag 11 mars 2011

Blommig fredag - tema blåa känslor

Om någon skulle fråga mig om jag har blå blommor i min trädgård skulle jag säga bestämt Nej! Blå har aldrig varit min färg. Men sen skulle jag nog erkänna att det nog finns ett par tre stycken växter med blå blommor. Genetianor, lupiner och förgätmigejer. Inte mer än så.I verkligheten har jag insett att det finns blåa nyanser på fler blommor än vad jag kanske är medveten om. Här kommer en liten kavalkad i blått. Passande då att veckans tema för Blommig fredag är "blåa känslor". Och visst väcker de känslor de här ljuvliga blommorna?!
Den blå färgen står för stillhet, lugn och tradition. Färgen associeras ofta med djup och stabilitet och symboliserar tillit, lojalitet, visdom och förtroende. Det är exempelvis ingen slump att banker och försäkringsbolag ofta använder den blåa färgen i sitt varumärke. Om man använder för mycket blått kan det uppfattas som kyligt eller avståndstagande. I sovrummet däremot är blå en bra färg eftersom den är lugnande.
På engelska används ordet "blue" för känslor som nedstämdhet eller sorgsenhet. Blue används även för att beskriva det svårbeskrivliga blå i musikstilen "blues". På tyska kan blå syfta på att en person är kraftigt berusad. På svenska kan uttrycket "blåögd" betyda att man är naiv, oskyldig eller godtrogen.Till våren och sommaren kommer det att blomma blått nästan överallt. Jag har planterat, satt och sått mängder av blåa skönheter inser jag när jag kikar igenom frö- och planteringslistan. Vad sägs om blå bergsvallmo, marinblå luktärtor, blå papegojtulpaner, blå bolltistel och himmelsblå balkansippor?

Nu ska jag spana in andra "blå känslor" hos Katarina på finfina bloggen Roses and stuff.

I morgon bär det av till Kista på mässa! Kul kul! Hoppas vi ses!

Kramar,

16 kommentarer:

Cecilia Artista sa...

Mmmmm så många ljuvliga blå blommor du visar. Du fick ju ihop en riktig kavalkad!
Och blå bergsvallmo - finns det något vackrare?
Trevlig helg!

Anette sa...

Vi ses inte i Kista men väl i maj, här kanske?
Här där det finns mycket blått, inte just i maj kanske. Mycket fint du skrapat ihop ändå, granne där.
/Anette

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Härligt 'blå' blommor du visar. Just blått är en färg jag gillar på blommor. Blå och vitblommande perenner faller jag lätt för.
Trevlig helg
Birgitta

Lisa sa...

Hi hi, det är väl tur att man kan ändra sig, ditt blå blomsterhav låter härligt. Intressant inlägg om den blå färgen. Och fantastiskt vackra bilder ! Ha det så mysigt på Kistamässan !
Lisa/Lisas trädgård

Möllebacken sa...

Hmmmm... här fastnade jag lite i eftertanke. Vilka blåa bilder och kul information om blått. Härligt inlägg!!
Kram Pella

Sophia Callmer sa...

Bra inlägg om blått, och så många vackra blåa skönheter! Ha så kul i Kista i morgon, kram Sophia

Gunilla sa...

Underbara blå blombilder jag njuter i fulla drag.

ha en fin helg
Gunilla

lottens vita och gröna sa...

såååååå vackert!!!
och i morrn dåru då ses vi, ser fram emot det!!!
varmkram lotten

Helens trädgård sa...

Många vackra blåfärgade växter du visar.
Ljuvligt!
Trevlig helg!

AnnA sa...

Hej Anna-Karin!
Mmm. Mina favoritblommor i blått är riddarsporrar, som jag önskar mig mängder av, och alltid köper en och annan planta av...Har förresten frön, som jag också borde så...
Härlig blå kavalkad du visar!
Trevlig Helg!
Kramen!
AnnA

Mia sa...

JA nog är det konstigt. Man tror inte man har ycket blått men så visar det sig att det är många. De liksom försvinner i heltheten, står för lugnet och kombinationerna mot starkare färger. Härliga, sommarliga bilder :)

Anonym sa...

Så många blåögda skönheter du har här.

Katarinas trädgård sa...

Så många fina blå färger du har hittat! Och sån sommarlängtan de framkallar, suck... Men idag känns det hoppfullt här, våren är på gång!
Kram
Katarina

Vita rosor och förgätmigej sa...

Tänk vilken tur att jag har just blått i mitt sovrum! :0) Jag har alltid älskat blått och andra "kalla" färger. Vet inte varför men de väcker något i mig som är svårt att förklara...

Jag är såååå ledsen att jag inte kom iväg på mässan idag. Hade varit så kul att träffas. :0( Det är så typiskt när man har sett fram emot något i flera veckor och sedan blir det såhär... Lille Gunnar mår i alla fall lite bättre idag men det är väldans jobbigt när de är så sjuka som han är nu. Håll tummarna för att vi får slippa fler förkylningar efter den här! Hoppas du tog massor av bilder så jag får se hur det såg ut i alla fall!

Kraaam/ Anna

Suss o Kai sa...

Underbara blommor :) man bara njuter av dina bilder Kram Suss

n o r d i n g å r d e n sa...

Hallå fd Dalkulla, åh va härligt med alla dessa blå blommor, jag ska kika närmre på dem alla, jag har nämligen planer på att ha BLÅ käsnla i min garden denna sommar, jag brukar alltid ha vitt/rött och ett stänk rosa men kul att förnya sig lite.. Mari.