tisdag 8 mars 2011

En trädgårdsmästares behag

Nu börjar mina små tomatbebisar att gro. Först ut var 'Brandywine', tätt följd av 'Currant goldrush', 'Tiger tom' och 'Black Sweet cherry'. Alla utom Brandywine är nya bekantskaper för mig och det ska bli spännnade att både se hur det går med frösådderna och hur själva tomaterna smakar.Den godaste tomat jag har smakat någon gång är 'Gardeners Delight'. Frukterna är stora som körsbär ungefär och de är knalligt röda när de är helt mogna. Smaken är mycket söta och lite skarpa i smaken. Precis som tomater ska smaka och som de smakade förr. Tomaterna växer på långa klasar som är riktigt vackra. 'Gardeners delight' funkar bra att odla både i kruka eller på friland. Plantorna bör bindas upp för de kan dra iväg ordentligt på höjden och sidoskotten ska tjuvas.

Jag fick tips om den här sorten av trädgårdsmästarna på Wij Trädgårdar och jag blev verkligen inte besviken. Även min lillebror, som ibland kan vara lite svår att få i grönsaker, sa bara "Waaoooo ... Kan man få en till!?" första gågnen han bet i en 'Gardeners delight'. Det är ett bra betyg, tycker jag.

Recept på egen tomatketchup á la Åke Truedssons
Hacka en massa tomater och lägger dem i en gryta tillsammans med lök och vitlök.
Blanda i vitvinsvinäger, socker och lite kryddor efter smak. Låt det sjuda tills allt har blivit mjukt. Hellre en aning för länge så att smakerna går ihop. Det går jättebra att krydda med till exempel ingefära. Jag brukar smaksätta med kanel. Det tycker jag är gott tillsammans med tomater.

Kram,

16 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

Ohhh - solmogna hemmaodlade tomater - jag längtar så. Nu är det helt hopplöst i grönsaksdiskarna. Visst finns det varor men de smakar ju precis INGENTING!!!

Jag vill ha goda grönsaker NU :-)

Lycka till med sådd, kultivering och sedan skörd!

Kram Anna Vattenkanna

Lantligt i smultronbacken sa...

Mina ska ner i jorden idag (skäms) och jag har också bara nya sorter i år. Black sweet cherry har jag haft och den är supergod. Dock blev det inte många plantor av en påse utan jag fick endast tre varav en som gav frukt. Hoppas du lyckas bättre

Kram Teres

Mamma Mimmi sa...

Ja, dessa odlingstider är ju helt underbara - man blir överlycklig flera gånger om dagen, minst! Jag kunde inte tro mina ögon när jag gläntade på sålådan och såg att fyra av mina tomatsorter grott efter bara fyra dagar. Helt otroligt! Kram Mimmi

Gela sa...

Visst är det helt underbart med egna tomater. Skolade om en del av mina idag. Doftade sååå gott av dom. Ha en fin fin dag/Gela

Leena sa...

Åh, de ser ju bara sååå goda ut! Jag är ju på babisstadie på detta att odla (har gjort det innan, men förra gången var det inte så allvarligt) men nu har min sådd av basilika kommit upp. Har även sått tomater och blommor så jag spanar ivrigt. Men dina blommor är verkligen sporrande, jag vill också!

Leena sa...

dina blommor = dina bilder
... förstås ...

Stina sa...

Halloj!

Vilken massafina inlägg jag missat - har inte haft tid att blogga på ett tag..... Egen ketchup - det skulle jag vilja prova. Jag älskar ketchup, maken tycker att jag kan bli riktigt pinsam....

Kram!
Stina

Mia sa...

Låter som en god tomat, jag är nog som han, inte enkel vad gäller tomater, men idag köpte jag frö.. Ketchupen däremot, den kunde jag gott tänka mig försöka i sommar :)

Merja sa...

Häftigt med egen ketcup..det blir nog en höjdare till sommaren:) Tack för receptet!!

Unknown sa...

Vilka härliga bilder! Med den beskrivningen av Gardener's Delight också så bara vattnas det i munnen.
Kram!

AnnCharlotte sa...

Den där ketchupen skulle jag kunna smaka på...vanlig kan jag vara utan....
Tack för din gulliga hälsning på min blogg. Nu har jag hittat till dig också....
Ha det bra ;)

Lisa sa...

Jag håller med om Gardeners Delight, det är en riktig höjdare ! Men Black Sweet Cherry var också riktigt god, hade den i fjol. Härligt med små tomatbebisar !
Lisa/Lisas trädgård

Lotta sa...

Kanel till tomater? Det måste jag testa. Garderners Delight gillar jag också, den är riktigt god.
Kram

Kristina Bonander sa...

'Gardeners Delight' lägger jag på minnet, absolut. Att få direkta tips så här är kanon. I förkatalogerna är ju allt som säljs gott, eller hur? Verkligen svårt att välja.
Tack för tipset
Kristina

Spirande grönt - sa...

Tack för tomattipsen:)!

Ha en fin kväll,
Rebecca

Cathrine sa...

Oi, for en utrolig fin blogg du har!Lekkert design og vakre bilder:) Virkelig en fryd for øyet! Denne må jeg følge med på! Ha en super kveld! Hilsen Cathrine:)