söndag 7 januari 2018

Att inspireras. Av sig själv och andra.

Just den här tiden på året tar blogglusten över. Så var det förra året och så har det varit i flera år innan dess. Sen, ju längre säsongen går, är det som om tiden inte räcker till för allt det där härliga som jag vill dela med mig av. Och då går det snabbare och blir på något vis enklare att dela en bild på instagram. Så där bara i förbifarten. Men just idag föll andan på. Och då är det väl lika bra att köra.

Inspirationen kom sig av att jag letade efter en gammal bild. Inte ens en bild som hade med trädgård att göra. Och så hamnade jag djupt in i det gamla bildarkivet och hittade den ena mer inspirerande bilden än den andra. Inspirationen kom både från min egen trädgård och andras. Och vips insåg att jag gärna ville göra en komihåglista inför säsongen. Och vad passar då bättre än att göra den på bloggen.

Kom-i-håg-lista för 2018

1. En prunkande köksträdgård

När vi efter mycket velande till slut bestämde oss för att bygga odlingslådor till köksträdgården så hade vi ett par fantastiska säsonger med stor skörd. Efter det som om det sakta men säkert har gått åt fel håll med odlandet. Var det för kallt? För varmt? För torrt eller blött? För mycket eller för lite gödsel? Hur jag än har experimenterat har det liksom inte blivit bra. Förra året gick det upp ett ljus. Den stora asken som står en bra bit bort har tydligen längre och mer giriga rötter än jag hade tänkt. När jag grävde lite djupare för att bli av med alla jordärtskockor visade sig att lådorna var helt fulla av rötter som hade sökt sig upp. Inte konstigt att odlingen blivit lidande. Här finns alltså två val. Ta bort den besvärliga asken. Eller gräva ur varenda låda och lägga matta. Inte vet jag om det kommer funka. Men det känns ändå värt ett försök.

2. Flätade skärmar

Det första jag ska vill ta tag i är att göra mina flätade skärmar igen. De är ju både dekorativa och effektiva. Bakom dem kan jag dölja både den hemska luftvärmepumpen och den fula trädgårdsslangen. De är även bra som rumsavdelare och klätterstöd. Och jag känner att jag saknar dem och att de passar min trädgård.

3. Odlingstunnan

Förra året satte jag jätteverbena i min stora odlingstunna. Och det visade sig bli en hit. Den här fina kombon hittade jag i bildmappen från 2013 och ett besök på Wij Trädgårdar. Hur snyggt är inte det här? Mörklila gladiolus och kronärtskocka tillsammans med verbenan. Och så kanske något gult till. Så himla snyggt. 
4. Den evigt återkommande rosportalen

Ja, lite så känns det. Jag lagar och den blåser sönder. Jag lagar och den blåser sönder. Egentligen skulle jag kanske bygga något mer gediget. Och gjuta fast den låååångt nere i marken. Men jag gillar de här portalerna som jag har gjort av gammalt sly. Och då kanske jag får leva med att de hela tiden går sönder. Eller så kanske jag kan göra något mellanting? Använda gamla stockar men bygga dem lite mer gediget ... Som på Gunillaberg. Tycker detaljerna med den rostiga ståltråden är så himla fina. 
Det kommer säkert att tillkomma en massa fler punkter som jag vill bocka av. Men det här är en början. Hoppas ni har haft fina dagar under jul- och nyårshelgerna. Och jag gissar att ni är lika sugna som jag på det här nya trädgårdsåret.


Kram,


13 kommentarer:

Rost och rädisor sa...

Jättevackert med silvriga barken och rostdetaljerna i portalen, fortsätt laga!
Kul att du är tillbaka!

Känner mig också inspirerad av dina vackra bilder och blir jättesugen på att fläta skärmar. Sly finns det gått om och de skulle matcha de låga flätade staketen runt ett par rabatter.
Tyvärr har jag hört rätt många som har dåliga erfarenheter av vävspärr mot rötter. De tar sig igenom i alla fall.
Vi hade också problem med rötter och grävde ur hela trädgårdslandet med minigrävare, ramade in med sarger som står på plåtar negrävda 40 cm. Tänkte stoppa sorkar och sniglar när jag ändå var i farten men sorkarna springer ju även ovan jord kom jag på sen. Lade i alla fall tillbaka all jord och ställde lådorna ovanpå innanför inramningen och rötterna har inte kommit tillbaka än på tio år.
God fortsättning
/Anette

Maribel sa...

Hej Anna-Karin!
Vad trevligt med ett blogginlägg från dig. Dina skärmar är helt perfekta som klätterstöd, snyggt. Synd att jag inte sparade alla grenar som vi klippte förra året. Har också en odlingslåda som måste grävas om, finns nog lite rötter där med.
Vackra bilder, jätteverbenan är så snygg, men lyckas inte riktigt med sådden. Hade turen att hitta några plantor förra året, på växtgården.
Önskar dig fin fortsättning på året.
/Marika

Inger sa...

God fortsättning på 2018!
Trädgårdssäsongen känns ännu lite avlägsen men jag ser fram emot att få börja dona med pelargonerna i februari. Och ljuset är på väg tillbaka.
Kram

Anonym sa...

Åh! Så det kanske är plåt som är grejen då? Eller helt enkelt ta ned det sabla trädet ... 😯 Har du något inlägg om jobbet ni gjorde?

Anonym sa...

Tack detsamma! ☺ Och tack för fina ord om slyskärmarna. Saknade dem verkligen när jag såg bilderna. Och så enkla att göra.

Anonym sa...

Tack detsamma kära du! Ja, lite tidigt kanske. Men längtan finns där. Kram!

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Roligt att höra från dig... Och sen kan jag ju leta upp dig på IG. Tyvärr har jag inte riktigt kommit in i flytet där.

Härlig inspiration för kommande säsong och jag håller med Anette - behåll portalen. Den är värt sitt jobb så länge du vill och orkar.

God fortsättning på 2018! Carina

Meta sa...

Jaa visst är det nu det där habegäret efter sommar göra som börjar infinna sig. Och så mycket det finns att göra. och såå roligt det känns även om det inte är det när man väl börjat. Rensa byta ut och gör om det är livet på en pinne....
Önskar dig alla lycka i din fina trädgård.
Jag håller på med huset jag så land och planteringar får nog inte så där mycket omsorg i år är jag rädd.
Kram Meta

Anette sa...

Känner igen det där Hollander med idéer åt olika håll! Att se det som möjligheter. Vintern ger oss tid till detta. När säsongen startar ordentligt tror jag det är dags för ett nytt besök i din trädgård.
Anette

Veronica sa...

Nu är det lördagsmorgon och jag har tid att hänga på FB och vad ser jag? Såå trevligt med ett blogginlägg från min favorit :D

Jag har sagt det förut att jag har svårt med det snabba flödet på Insta och framför allt att jag inte får Aha-upplevelser och inspiration som jag kan ta med mig. Det får jag däremot direkt av blogginlägg där bilder blandas med text. Så nu har jag redan bestämt att jag ska sätta kronärtskocka tillsammans med verbenor och rosenstav i mina terrakottakrukor på altanen :D
Jo, de där vackra skärmarna är verkligen "Landet Krokus" så de får du se till att fortsätta att tillverka.
Jag längtar till våren och efter ditt nästa inlägg ;)

Nu ska jag åka på loppis och sen ska jag sätta mina första inomhussådder!

Kram

Anonym sa...

Kul att se dig här på bloggen ibland för lite längre funderingar och fler bilder. Tycker absolut du ska fortsätta fläta grenar till trädgården, det passar ju så väl in hos dig.
Själv använder jag bloggen för längre inlägg och insta för snabba ögonblicksbilder.
Kram Kristina

Anonym sa...

Så roligt att du börjat blogga igen och vilket inspirerande inlägg. Dina flätade skärmar är verkligen dekorativa. Så bra att du kom på vad det var för problem med köksodlingarna Hoppas det kommer att fungera med att lägga matta. Och jag förstår att du är förtjust i rosportalen. Jag blir själv förtjust när jag ser den härligt rostiga ståltråden. Jag skulle definitivt behålla den!

Ha en fortsatt skön vecka!
/Anita

Theresa williams sa...

Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom, men jag är den typ som aldrig trodde att jag stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att referera honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskastern som hjälpt mig med mitt eget problem. email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

1) kärleksspell
2) Lost Love Spells
3) Skilsmässa Spells
4) Äktenskapsstavar
5) bindande stavning
6) Breakup Spells
7) Förvisa en tidigare älskare
8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
9) vill tillfredsställa din älskare
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
genom {drogunduspellcaster@gmail.com}