söndag 20 februari 2011

Vit, vitare, vitast

Ibland finns ingen annan färg än vitt! Allt annat känns fel, för mycket eller alldeles skrikigt. Då vill man bara ha vitt, vitt och åter vitt omkring sig. I dag kikar jag närmare på vintervitt, cremevitt, kritvitt och bara vanligt vitt i en salig blandning. Som kontrast mot tidigare inlägg om eldigt orange.






I Skandinavien gillar vi vitt. Varför kan man verkligen undra när det är vitt så stor del av året  ... Antagligen för att vitt är ljus. Vitt består av en blandning av ljus av alla färger till skillnad från svart som inte innehåller något ljus alls. Alla vita färgämnen består av finfördelade genomskinliga partiklar. Både vatten och is är exempel på det. Finfördelad is - snö - är vit eftersom gränsytorna på varje enskild iskristall reflekterar ljus. 



Vit används  ofta när man vill anknyta till oskuld eller renhet. Tänk bara på alla brudar som klär sig i vitt. Även i japan klär sig bruden i vitt men då betyder det istället "död". Döden av sin tidigare familj och början på något nytt. Vitt används också ofta för att visa att man är laglydig eller fri från droger eller alkohol. Alla har vi hört uttrycket "vit vecka". För buddhisters och hinduister anses vitt vara sorgens färg. Över hela världen är även vitt fredens färg. 





Vitt i för stora mängder kan vara obehagligt. Det är helt enkelt ansträngande för våra ögonen. Människor som arbetat i starkt ljus i vita lokaler har får trötthetsskador och blir bländade, så kallad snöblindhet. Men i lagom dos blir vitt istället lugnande, till exempel en bruten vit färg på en vägg uppfattas lugnande för ögat.


Vit representerar bland annat de positiva egenskaperna rent, ärlig, hoppfull, oskuldsfull, lugn, reflekterande, andlighet och säkerhet. De mer negativa egenskaperna kan vara kyla, ensamhet och sterilitet. 





Vita blommor reflekterar ljus mycket bra, även på natten när det bara finns ljus från till exempel gatlyktor eller månen. De passar därför extra bra i skugga eller i den del av trädgården som används mest under skymningen.



Sköna, ljusa nyanser av vitt att vila ögonen på. Hoppas veckan som kommer blir lugn och hoppfull! Och framför allt inte riktigt lika isande kall ...


Kram,

10 kommentarer:

Lotta sa...

O ja, visst är vitt vackert. Vitt och grönt är ju verkligen fräscha vårfärger. Men i alla fall jag tröttnar väldigt fort på det...och det gäller inte bara denna helvetesvintern!!
Kram

Unknown sa...

Vita blommor är nåt alldeles extra! I dag har jag sått vit fingerborgsblomma. Hur fin som helst. Hoppas att det går vägen. Man ska väl inte så perenner inomhus nu egentligen men jag provar...det kan ju inte gå mer än fel. Vet inte om jag ska till Kistamässan men om jag ska det så vore det kul att hälsa på dig!Tack än en gång för inlägget om min tävling! Kramar Anna

Med fingrarna i (j)orden sa...

Underbara bilder! Just nu behöver vi mycket ljus=vitt.
Söndagshälsningar
Eva

Anna Vattenkanna sa...

Tack för din färgfundering kring vitt - som du vet är ju även jag intresserad av färger ;-) Just hur vi påverkas av dem är ett mycket intressant ämne, har flera böcker om just detta...

Jag tycker om vitt som bas inomhus men vill ha någon accentfärg...Dessutom tycker jag om vissa vitbrokiga buskar i en mörk hörna som ex. vitbrokig kornell. Vita blommor är fint men jag föredrar riktigt småblommiga som mer blir som ett fluff/dimma i kompositioner. Jättetora, blaffiga vita blommor tycker jag är påträngande och kräver för mycket uppmärksamhet...

Ha en bra vecka

Kramar Anna Vattenkanna

Helena sa...

Hej!Kul att du hittat till mig!O att du gillar min trädgård:-)Jag lägger till mig som följare hos dig oxå!Förväntar mig Krokus i massor här till våren ;-)
Hälsn.Helena

Lantligt i smultronbacken sa...

När jag fastnade för vit så var det för att jag mådde mycket bättre av det och ljuset kom in mer. Det vita ger mig fortfarande mer glädje och jag blir verkligen piggare av det.

Se bara på detta inlägg. Så ljust och fint som ger en härlig och glad känsla

Kram Teres

Helens trädgård sa...

wow! Vilka vackra bilder!
Vitt är vackert!
Ha en skön avslutning på helgen!

Sophia Callmer sa...

Vitt är fint i trädgården, gillar det där du skriver om med att ljuset ofta reflekteras av det vita eller bladen faktiskt blir lite genomskinliga. Vita blommor lyser ju på kvällarna, åh vad jag längtar efter sådana kvällar. kram Sophia

Inger sa...

Vita blommor behövs verkligen i trädgården, uppskattar dem särskilt på sensommarkvällar då det blivit lite mörkt.
Ha det gott!

kvinna sa...

Vilka fina bilder. Jättefint att titta på... Tack!