Först av allt lade vi ut stenar och ritade ut alla kanter av rabatt och grusrundel med mjöl. Så hade vi det i ett par veckor ungefär för att känna in att alla proportioner blev rätt.
Innan dess hade jag gjort mängder av ritningar för hur allt skulle se ut. Rekommenderar verkligen att alltid ha ritblocket tillhands för att skissa av snabba idéer. I mitt skissblock fanns även en inköptslista på vilka växter jag ville ha - även om den har justerats under resans gång.
Här ses den upphöjda rabatten utlagd med kantstenar. I mitten ska det bli en grusgång med trampstenar i slaggsten. Kantbrädorna i den gamla rabatten tog vi bort och allt som inte är vitt eller blått flyttas eller rensas bort. Enda undantaget är den gamla höstklematisen som med lite god vilja kan skifta i vitt när den blommar ... ;)
Trapmstenarna i slaggsten har vi hittat lite här och där när vi har grävt på tomten. Den lilla rundeln är tänkt att bli ett vattenblänk. Den större grusrundeln (till höger) ritade vi upp med en pinne, ett långt snöre och en påse vanligt mjöl.
När allt var vibrerat och klart lade vi markduk i både rundel och gång och sedan fyllde vi på med singel. Här är även trampstenarna på plats.
Sen började det roliga - att besöka handelsträdgårdar och att börja plantera! Just de här växterna har beställts från Hortogreen och finns beskrivet något mer utförligt här.
Andra växter som har haft rätt färg har helt enkelt fått flytta på sig. Bland annat vit strandiris, silverarv, myskmadra och kaukasisk förgätmigej hade jag sedan tidigare och de kommer att passa bra i den nya rabatten.
Det lilla vattenblänket har kommit på sin plats. Ev ska det bli en liten, liten damm med duk längre fram. Vi får se.
Lavendelhäcken är på plats. Vi har faktiskt satt varannan med 'Hidcote blue' och varannan med 'Munstead'. Vill helst ha 'Hidcote blue' men har hört att den inte är lika härdig som 'Munstead' så den här vintern blir ett prov. Blir det för konstigt med två sorter får vi helt enkelt ta bort den ena. För att skilja grus från jord har vi tryckt ned plastremsor. Inte så fint men förhoppningsvis funktionellt. Både plast och markduk har vi täckt med runda naturstenar som vi har hittat när vi har grävt.
Eftersom vår tomt sluttar lite i själva grusrundeln och för att få gruset att ligga still har M byggt en låda. Den blir utmärkt att ställa blomkrukor på. Mot planket är det sol nästan hela dagen och blir riktigt varmt. Här står bland annat citron, oliv och afrikas lilja. Förhoppningen är att det ska vara lite medelhavskänsla här. Med havet i bakgrunden ... ;)
Ja, så här blev det. Som ni kan se så saknas det en hel del växter i rabatten fortfarande. De får flytta hit till våren. Så att jag har något att längta till ... :)
Oj, så långt det här inlägget blev. :) Men så tog det sin lilla tid också. Nästa års projekt blir förhoppningsvis mindre men fler ... :)
Förra årets projekt hittar du här.
Kram,
Växtlista
Ajuga reptans, Revsuga, ’Alba’
Anemone sylvestris, ’Tovsippa’
Aquilegia flabellata, Japansk akleja, ’Cameo White’
Aquilegia flabellata var. pumila, Japansk akleja, ’Ministar’
Artemisia schmidtiana, Japansk malört/krypmalört, ’Nana’
Aruncus aethusifolius, Koreansk plymspirea
Astilbe japonica, Astilbe, ’Deutschland’
Athyrium niponicum, Silvrigt majbräken, ’Metallicum’
Brunnera macrophylla, Kaukasisk förgätmigej, ’Jack Frost’
Cerastium tomentosum, Silverarv
Chelone obliqua, Sköldpaddsört, ’Alba’
Cimicifuga racemosa, Silverax
Clematis macropetala, Kronklematis, ’Eximia’
Corydalis cashmeriana, Blå Nunneört
Cymbalaria muralis, Murreva
Delphinium, Trädgårdsriddarsborre
Digitalis purpurea, Fingerborgsblomma, ’Alba’
Echinops bannaticus, Blå bolltistel
Galium odoratum, Myskmadra
Gentiana acaulis, Alpgentiana
Gentiana scabra, Klasegentiana
Gentiana sino-ornata, Höstgentiana
Hemerocallis, Daglilja, ’Arctic Snow’
Heuchera, Alunrot, ’Alba’
Hosta, Blomsterfunkia, ’Aureomarginata’
Hosta, Blomsterfunkia, ’Patriot’
Hosta, Blomsterfunkia, ’Reversed Patriot’
Hosta, Funkia, ’Blue Mouse Ears’
Hosta, Funkia, ’Fire and Ice’
Hosta, Funkia, ’Variegata’
Hosta hybrid, Funkia, ’High Society’
Hosta sieboldiana, Daggfunkia, ’Elegans’
Hosta hybrid, Doftfunkia, ’Guacamole’
Iris, Strandiris
Iris babata-nana, Småiris, ’Blue Bird’
Lamium maculatum, Rosenplister, ’White Nancy’
Lavendula Angustifolia, Lavendel, ’Hidcote Blue’
Lavendula Angustifolia, Lavendel, ’Munstead’
Lonicera periclymenum, Vild-/Höstkaprifol
Matteuccia struthiopteris, Strutbräken
Nepeta x faassenii, Kantnepeta, ’Snowflake’
Nepeta x faassenii, Kantnepeta
Omphalodes cappadocica, Kaukasiskt ormöga, ’Stary Eyes’
Paeonia lactiflora, Luktpion, ’Krinkled White’
Pennisetum, ’Little Bunny’
Polemonium boreale, Polarblågull, ’Heavenly Habit’
Pulmonaria officinalis, Fläckig lungört, ’Sissinghurst White’
Pyrus salicifolia, Silverpäron, ’Pendula’
Sedum spectabile, Vit kineskisk kärleksört, ’Stardust’
Stachys byzantina, Lammöron, ’Silver Carpet’
Viola oderata, Luktviol, ’Königin Charlotte’
Viola sororia, Fjärilsviol, ’Freckles’
10 kommentarer:
Åhhh, vad fint det blev....nu vill man bara att det ska bli sommar så man kan ut igen och hitta på nya projekt...
jättefint som sagt.
Kram Malin
Som ni har fått till det ser super bra ut. Så roligt att få se från början till idag....vilka härliga ideér.
Kram Anna
Vad trevligt det ser ut! Jag gillar verkligen de rundade formerna! Så roligt att ha dokumenterat så ordentligt, vi har nästan inte en enda bild på nåt sånt, tyvärr! Och jag har aldrig gjort en enda ritning, är nog inte tillräckligt konstnärlig... jag får göra det den hårda vägen och flytta runt växterna i verkligheten tills jag blir nöjd (aldrig?!). Jätteroligt att få följa dina projekt!
Kram,
Katarina
Oj, så imponerande!!!! Skissen, själva planen, det utförda arbetet, resultatet och slutligen det förträffliga och intressanta inlägget. Sååå fint det blev. Grus med trampstenar är en favorit hos mig... har flera ställen med sånt. Grus överhuvudtaget är fantastiskt att ha i trädgården tycker jag... Eller egentligen grus OCH sten.... Det ska bli intressant att få veta sen hur det går med lavendeln. Jag älskar lavendel, men bor ju fel till egentligen. Har en klen rad som överlever år från år. I sommar planterade jag dock på prov några nya och har även frösått lite. Få se vad som överlever... Ditt 'medelhavs-plank' låter jättespännande! Vad fint att ha ett sånt ställe.
Jag tänker hela tiden att jag ska skissa ner mina idéer.... Ibland gör jag några försök, för jag vill verkligen kunna... Men jag har nog inte den förmågan (ännu i alla fall). Det mesta finns i huvudet: känslan, planen och detaljerna.....
Kram
/Charlotte
Kul att se planen från början och bilderna! Upphöjda rabatten med grästuvorna och tidningar underlättar ju enormt mot att gräva bort allt. Fiffigt! Ska bli kul att följa. Ha det gott!
Jag blir full av beundran för ert metodiska tillvägagångssätt och herregud vad ni kommer att få utdelning för ert slit till nästa säsong. Superfint komponerat!
Riktigt längtar till min "trädgårdsritarkurs" imorgon - hoppas jag kan lära mig tillräckligt för att bli lika duktig som ni är. Ha en underbar helg! Kram Mimmi
Men vad fint det blev! Vad duktiga ni är. Jag blev evrkligen imåponerad och inspirerad - jag vill också!!!
Det där med gräset och tidnignarna har jag också hört, så det blir jättespännande att höra hur det blev.
Ha det bra!
Kram M
Vilken rolig läsning! Jag vill ut i trädgården och anlägga rabatter och gångar NUUUU! Det kommer att bli superfint till våren. Jag önskar att jag kunde vara lite mer grundlig när jag gör saker i trädgården. Jag ritar aldrig före. Jag går bara ut och börjar och så visar det sig efterhand hur det blir... Jag är allergiskt mot för mycket planerande efter alla år av husrenovering tror jag. Ha en bra dag! Anna
Vilken inspiration jag fick! Oj, vilket jobb ni har lagt ner. Jag funderar på ett liknande projekt till sommaren, men inte lika stort. Jag vill hellre låta det växa fram pö om pö.
En skön hölg önskar Eva Linnea
Nice site, nice and easy on the eyes and great content too.
Skicka en kommentar