tisdag 30 november 2010

Vinterpromenad i Hillevik

I dag tänkte jag ta er med på en liten promenad runt Hillevik där jag bor. Det är riktigt vintrigt just nu. Har kommit ca 30-40 mm snö under de senaste dygnen.


Det här är vägen som leder in till stan och som vi bor efter. Vårt hus (det vita) är ett gammalt slaggstenshus, byggt omkring 1790. Det är ombyggt till ett parhus och vi bor i den bortre delen. Får lägga upp en bild från det hållet en annan gång. Byn består av en gammal del, där vi bor, och en yngre som är bygd på 1990-talet. Det är ett 50-tal hushåll varav några är enbart sommarboende.


Hillevik är en gammal masugn och faktiskt Gävles första hamn. Masugnen har anor ända från 1500-talet men nu finns det bara ruiner kvar av de riktigt gamla delarna. Klockstapeln är inte så gammal men används fortfarande vid exempelvis dop, bröllop och varje nyårsafton.

Fortsätter man vägen fram bort från vårt hus kommer man till dammen. Där badas det och barnen åker skridskor på vintern.  Här finns även en gammal kvarn, en smedja och en såg som är ungefär jämngamla med vårat hus. Ingen av dem används idag. Även en herrgård för gamla brukspatronen finns kvar och den är bebodd.


Nu är vi åter bakom vårt hus och här ser ni utsikten från tomten ut över havet. Det var mycket därför vi flyttade hit. Vår tomt går inte ända ner utan det är en allmänning i mellan.Ha en fin kväll!


7 kommentarer:

Unknown sa...

Så vackert ni bor! Och vilket underbart gammalt hus:) Förstår verkligen att ni trivs där!

Unknown sa...

Vilka härliga bilder du tagit! Kram Anna

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Åh... vilken idyllisk miljö ni bor i... Helt underbart vackert..... Där skulle jag trivas.... Skulle gärna bo mer lantligt till än vi gör nu som är mitt i stan mer eller mindre....

Bilderna är rena rama vykortsbilder... Hur långt från Gävle ligger Hillevik?

Ska förresten följa med maken till Bollnäs på torsdag och passar då på att gå på Amaryllisutställningen hos Mobackes. Ska bli kul!

Kram Charlotte

Katarinas trädgård sa...

Himmel såååå idylliskt! Och vilka härliga bilder! Det är inte svårt att förstå varför ni flyttade dit! Ha det bra!
Kram,
Katarina

Lotta sa...

Ni lever ju i ett vykort!! Sååå vackert hus och helt fantastiska omgivningar.
Kramar

Stina sa...

Underbara trakter - det är så fint med gamla bruksmiljöer!

Kram!

Inger sa...

Så kul att se gamla välkända trakter från min ungdom, jättefint är Hillevik:)