måndag 22 november 2010

Trädrådvill - vill gärna ha råd om träd

Hej mina vänner!
Nu har jag inte varit inne på ett par dagar. Har varit i Göteborg och haft det bra. Har suttit många timmar på tåg och då passar det mig utmärkt att sitta och drömma om nästa års projekt. Nu kanske det inte blir nästa år.. eller ens året efter det. Men jag gillar att drömma och fantisera.

Här nedan är ett embryo till en ny, stor skuggrabatt. Det finns en liten rabatt i ett hörn just nu som vi anlade för ett par år sedan. Då tyckte jag att jag tog i i storlek men nu ser den bara fjuttig ut. Nu vill jag tänka stort och ta ut svängarna. Här finns skiss över hela trädgården.


Växtlista
1. Plats för vattentunna
2. Ligustrum vulgare, Ligusterbollar
3. Träd
4. Träd
5. Epimedium x warleyense, Sockblomma,  'Orangekönigin'
6. Asarum europaeum, Hasselört
7. Omphalodes cappadocica, Kaukasisk ormöga
8. Vinca minor, Vintergröna
9. Hosta sieboldiana, Funkia 'Elegans'
10. Alchemilla mollis, Jättedaggkåpa
11. Matteuccia struthiopteris, Strutbräken
12. Galium odoratum, Myskmadra
13. Rhododendron ('Goldbukett', R yakushimanum 'Flava' el annan gulvit sort)
14. Heuchera, Alunrot (olika sorter)
15. Polygonatum multiflorum, Jätterams
16. Epimedium x youngianum, Sockblomma 'Roseum'

Som avskiljare vill jag ha två (eller tre) mindre träd. Är ute efter att dela in i rum men träden behöver absolut inte vara täta. Jag är alltså inte ute efter en häck. Jag har några olika idéer men träden får inte bli högre än 3-4 meter. Det är max. Vill inte gärna ha fler syrener eller syrenhortensia ...


Acer pseudosieboldianum, Manchurisk solfjäderslönn
Foto: arboretum.timacad.ru
Manchurisk solfjäderslönn, är härdig till zon fem och blir ca fyra meter hög. Vackra höstfärger som skulle passa fint till våra fönsterfoder.


Acer japonicum, Solfjäderslönn 'Aureum'
Foto: besys.blogspot.com
Är riktigt sugen på solfjäderslönnen som heter 'Aureum' men har inte hittat hur härdig den är. Vackert limefärgade blad.


Malus x purpurea, Purpurapel 'Royalthy’
Foto: upload.wikimedia.org

Betula pubescens Rödbladig björk ´Rubra´
Foto: rydlingeplantskola.se

Andra fina träd är Malus x purpurea, Purpurapel ´Rubin´ (3-4 meter) eller Betula pubescens Rödbladig björk ´Rubra´ (3-6 meter) som har mörkt röda blad och kritvit stam.

Aronia melanocarpa ´Aron´Foto: upload.wikimedia.org

En aronia skulle också funka. Helt ok träd och så tycker både fåglar och människor om bären. Aronia melanocarpa ´Aron´ är fin. 

Sorbus koehneana, Pärlrönn
Foto: rydlingeplantskola.se
Till sist har jag hittat en Sorbus koehneana, Pärlrönn. Den blir bara 1,5-2 meter och är härdig till zon 5.  
Ett litet träd med något överhängande grenar. Den har också en vacker röd höstfärg och vita bär.
Har också tittat på fler olika sorters benved. Har dock blivit varnad för att de lätt drar på sig ohyra. Någon med erfarenheter? Någon som har ytterligare någon idé så tar jag tacksamt emot! :)

Ha en fin kväll!

4 kommentarer:

Godastunder-tokigaidéer sa...

Oj oj oj mängder av mina favoriter. Hasselört, ´finkia, daggkåpa mm.
Solfjäderlönnen har jag helt missat ser jättefin ut den skulle passa här.
Din ritning är så fin önskar att jag hade en bråkdel av att kunna göra en sån....

HA de
Kram Anna

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Jisses vilken fin skiss..... och härliga växter du funderar över.... Den där rödbladiga björken såg jag i en plantskola i somras och blev tokkär.... Till råga på allt var det utförsäljning och jag skulle kunna ha fyndat om jag hade köpt de två exemplaren jag var sugen på..... Men jag gjorde det inte. Däremot kommer jag att göra det så snart jag vet var jag kan ha dom..... Purpurapel har en av mina bästa vänner i sin trädgård och hon är mycket nöjd med den, Solfjäderslönnen var ju hur snygg som helst.... Den gillade jag mycket.... och Pärlrönnen likaså...

Lycka till med dina planer och drömmar.... Det kommer bli jättefint!

Kram Charlotte

Mamma Mimmi sa...

Vilka hærliga drømmar/planer i høstmørkret. Blir så imponerad av din skiss - vad anvænder du før program? Kram Mimmi

Anonym sa...

My cousin recommended this blog and she was totally right keep up the fantastic work!