måndag 15 november 2010

Kärleken till korneller (eller hur man omvärderar ett hatobjekt)

När jag var liten verkligen avskydde jag vår enorma häck med korneller som vi hade runt altanen. Det började kliade när man kom åt bladen, och det gjorde man hela tiden. Jag gillade granar och björkar. På sin höjd lite vide, men bara om det var videkissar på dem.

Men det kanske är med korneller som det är med oliver eller bladselleri - det tar lite tid att lära sig tycka om dem. Men när man lärt sig älska dem kan man inte få nog. Vad vet jag.

Kornellen tillhör släktet Cornaceae, med ett 40-tal arter buskar, små träd, buskar och några perenner. Cornus alba, rysk kornell härstammar från Sibirien och Manchuriet och passar bra här i vårt klimat. Vissa sorter är härdiga upp till zon 6. Här i Hillevik, där det är gammal kulturbygd, växer den vilt men annars träffar man oftast på den i vilt tillstånd lite längre söderut.

Kornellen kan bli upp till 4 meter hög och nästan lika bred. Den blommar i juni-juli med gulvita blommor som åtföljs av mer eller mindre vitaktiga eller ljusblåa, bärlika stenfrukter. Rotsystemet är grunt, vilket man bör tänka på om man ska plantera i närheten av dem. Buskarna används både till häckar och som solitärer. 

Nu när alla lövfällande träd och buskar har blivit kala så uppskattar jag korneller extra mycket. Jag tycker att de är vackra hela året men det är inte många buskar som har så fin bark. Alldeles röd eller gul lyser grenarna upp bland de annars gråa och bruna massan. Grenarna är perfekta att göra dekorationer av och dessutom har kornellen en lysande höstfärg och vackra bär. Att även småfåglarna älskar bären gör inte saken sämre.

Jag drömmer om en 'Siberian Pearls' (korallkornell) med lysande röd bark. Bästa färger har de unga skotten, så det lönar sig att hålla buskarna fräscha genom att gallra bort de äldre, gråare grenarna. 'Siberian Pearls' kan bli upp till 3 meter med rätt förutsättningar. Den har ett kompakt växtsätt och får vackra, pärlvita frukter. Ska vara härdig till zon 6.


Cornus alba, korallkornell, 'Siberian Pearls'
Foto: kurowski.pl

Min favorit när det kommer till kornellens bladverk är sorten 'Argenteomarginata' (syn. 'Elegantissima') som på svenska kallas vitbrokig kornell,. Den har vackert, vitvariegerade blad, men tyvärr inte fullt så röda stammar som korallkornellen, utan mörkröda, senare svartröda. Gul/ljusbrun höstfärg och ljusblåa frukter. Den vitbrokiga kornellen kan bli upp till 2,5 m hög. Härdig till zon 4.




            Cornus alba, brokbladig kornell, 'Elegantissima'            Blomma, Cornus alba, brokbladig kornell,
                           Foto: wildchicken.com                                                                                       'Elegantissima' Foto: wildchicken.com 

Cornus sanguinea, skogskornell, 'Midwinter Fire' är en annan skönhet. Den blir upp till tre meter och har orangegula grenar med röda toppar och gulgröna blad. Blommorna är små och vita och bären blir mörkröda till svarta. Härdig till zon 4.


                Cornus sanguinea, skogskornell, 'Midwinter Fire'                              Stammar på 'Midwinterfire'
                                                  Foto: newlandsonline.co.uk.jpg                                                                                Foto: jacksonsnurseries.co.uk.jpg

Läs mer om korneller: http://www.odla.nu/artiklar/korneller.shtml
http://linnaeus.nrm.se/flora/di/corna/cornu/cornalb.html

Kram, 

3 kommentarer:

Unknown sa...

Tack för detta fina inlägg! Kanske till och med jag kan bli omvänd?
Ha det gott,
Charlotta

Katarinas trädgård sa...

Jättefina korneller! Jag behöver dock inte bli omvänd, har kanske inga "traumatiska" barndomsupplevelser... Högt på min önskelista står pagodkornellen, den har så fina horisontella grenar. Vill ha, men detta ständiga var???
Ha det bra!
Kram,
Katarina

EvaB sa...

Kornell! Ja det är nog det vi behöver i vår trädgård för att förlänga säsongen. Egentligen är det mycket vi behöver, trädgården är stor och behöver omplaneras och omplanteras. Tur man kan få tips hos dig!