onsdag 5 september 2012

Ode till min bror - dahlia 'Ninna'

Dahlians tid är nu. Den ena frodigare, mer färgglad och svulstigare än den andra. Jag har enfärgade, tvåfärgade och till och med trefärgade skönheter runt om i rabatterna. Älskar dem allihopa. De är gröna och fina, fyller ut trista "hål" i rabatterna och blommar ända fram tills frosten tar dem. 
I våras provade jag för första gången att fröså dahlior.Det är ju ett litet experiment och man har inte en aning om hur de kommer att bli. Det blev massor av små plantor och de flesta sålde jag på loppis eller gav bort till vänner. Tre små rangliga plantor behöll jag. Nu äntligen blommar den första dahlian och jag är så nöjd, så nöjd med resultatet.
Plantan har massor av knoppar och bladen går från grönt till nästan rödsvart. Stjälkarna går i samma rödsvarta nyans som bladen.
Men se på färgen på blomman! Från ljusgula strimmor på orange botten till mörkt blodröd längst in mot mitten. Aj lajk! Den kommer jag absolut att spara till nästa på. Namnet då? Ja, eftersom det är en okänd mix kommer jag döpa den efter min hjälpreda i trädgården som ett litet tack. Den kommer att få namnet 'Ninna'.

Ninna var vad min lillebror kallade sig själv när han var liten och inte riktigt kunde prata än. Han kallade mig (Anna-Karin) för Nanna och vår syster (Kristine) för Ninni. Helt logiskt kallade han då sig själv för Ninna. Hälften från mig och hälften från syster. Fint va?! :) Tack bästa lillebror för all hjälp!


Dahlia 'Ninna'

Nu hoppas jag att även de andra två kommer att hinna blomma i år. Kanske, kanske blir de lika snygga. Kanske blir det en Nanna och en Ninni ... 

Kram, 


13 kommentarer:

Ruben sa...

GRATTIS! Vilken tur du hade som fick en så originell dahlia!!

Ha det gott!
/Ruben

Malin sa...

Sicken kul överraskning!
Jag har aldrig frösått dahlior men nu blev jag toksugen på det. Fast inget säger förstås att jag har samma tur med färgsättningen som du. Ninna är en höjdare verkligen - kul att den blommade redan år ett. Jag är så fasligt ivrig att jag vill gärna se resultat bums...
Det är bara att gratulera!
Malin

Unknown sa...

Å er det det den heter , jeg satte noen røtter i sommer og den ene er lik din.
De er jo så fine og som du sier er bladverket så flott til fargen på blomsten.

Takk for info og det er flotte bilder du har tatt .

Maritklem.

trädgårdsdrömmar sa...

å så vacker den blev.Så roligt när du sått den också.MVH

Spirande grönt - sa...

Tjusig! Småbröder är bra att ha:)

Ha en finfin onsdagseftermiddag,
Rebecca

Hon som talar med blommor sa...

Underbart vackert dahliabarn du fått! Och det här med namnen, det var ju bara hur fint som helst. Gjorde mig riktigt varm om hjärtat :) Kram / Carolin

Ingmarie We sa...

Väldigt charmigt dahliabarn! Och kul med namnen.

Fröpåsen sa...

Å det är en favorit! Storgillar att man får så olika färger på blommorna också. Så vackra bilder du tagit på dem!

Tant Otteskrufv sa...

Tocken tur att det var just den du behöll! Verkligen toppfin.

Livet på solsidan sa...

Stort grattis till den vackra surprisen! :)

Tulpanfunderingar pågår här också. Kul är det! Men mer än funderingar är det ännu inte. Hoppas jag kommer till skott och lägger en beställning till helgen för fler tulpaner, det ska jag också ha!

Kram Tamara

Hélena sa...

Otroligt läcker! Hur snygg som helst, snyggt med de mörka stjälkarna. Älskar namnet också :-) Nu har jag shoppat loss hos Jennys fröer och sånt. Så mycket snyggt! Tack för tipset.
Ha det bäst!
Kram Hélena

AnnCharlotte sa...

Så fin den är.
Jag har "upptäckt" dahliorna i år och är helfrälst.
Den jag visade i fredags heter Dahlia XXL Aztek "Benito".
Hoppas verkligen att jag lyckas övervintra den.
Ha det bra :)

Kerstin sa...

Så fin den är! Extra kul när inte bara blomman är snygg men även bladen är lite spännande. Jag har också sått massa dahlior och är så nöjd. Det är ju spännande att se hur de blir, men förra året blev ingen så där riktigt snygg och speciell men i år ser det bättre ut. Det blir säkert att fröså dahlia nästa år igen hos mig. De är himla roliga att så också tycker jag för de växer ganska snabbt på våren när man blir så glad för lite grönska. :-)
Lycka till med övervintringen!