tisdag 9 november 2010

Blommor både inne och ute

Jag slutar aldrig att fascineras av Helleborus niger, julros. När det är som kallast och allt annat bara blir brunt och dör. Då vaknar julrosens små knoppar till liv. Krafsade runt lite i en av julrosorna i dag och visst är den lika full i knopp som varje år vid den här tiden. Vi har två sorters julros, Helleborus niger och storblommig orientalisk julros, Helleborus orientalis. Den första är vit och den andra är röd. Än så länge har det inte kommit upp några knoppar på den orientaliska. Men den brukar inte blomma hos oss förrän i april.

Det finns många sägner om julrosor. En av de vanligaste som dyker upp på nätet är att Jesus fick en julros i gåva, av en liten flicka, vid sin födelse i Betlehem. Flickan var mycket fattig och hade ingen present att lämna till den nyfödde och blev så ledsen över det att hon började gråta. På den snötäckta marken växte det då fram julrosor där tårarna hade fallit.

Det svenska namnet julros är en direktöversättning av det engelska namnet ’Christmas rose’.

 
Helleborus niger, julros
 Just nu viner stormen utanför och lusten att gå ut och fota är minimal. Njuter av blomsterprakten från helgens kalas inne istället.


Ha en skön kväll!

7 kommentarer:

Katarinas trädgård sa...

Nää, har du knoppar i den vita julrosen, ååh, vad jag blir avundsjuk! Jag massor av orientalishybrider, de frösår sig kopiöst, vilket ju förstås är jättebra, men precis som hos dig blommar de inte förrän i mars. Den vita trivs inte här, men jag måste nog försöka med den igen, jag vill också blommande julrosor i november! Har du förresten sett Claus Dalbys bok om julrosor? Helt underbar, precis som alla hans böcker!
Jättehärliga födelsedagsblommor, jag antar att du har ett macro för att få så fina bilder? Jag har funderat på att skaffa mig ett sånt, har du några tips?
Ha det bra!
Kram,
Katarina

Unknown sa...

Ja, just det! Jag har ju köpt fröer till julrosor!! Det hade jag ju nästan glömt. Tack för påminnelsen och de vackra bilderna. Har inte en enda julros och vill så gärna ha. Dina bilder bidrar till ha-begäret:)
Ha det gott,
Charlotta

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Nämen så fantastiskt att ha julrosor på gång nu.... Åhh.... Förstår att du är glad över det! Har velat haft julrosor i flera år, men inte haft någon bra plats för dom. Men nu så har jag det och några niger är planterade. De lär förstås inte blomma förrän nästa år... Men jag är glad att jag äntligen har julrosor i min trädgård.

Fina blommor du fått!

Kram Charlotte

Rose Garden Malevik sa...

U
N
D
E
R
B
A
R
A

B
I
L
D
E
R

Ha det gott
Håkan

Lotta sa...

Vilka spännande bilder! Och julrosor redan, din lyckliga ost (heter det verkligen så?). Jag var på Ulriksdal i Kivik i våras och såg deras julrosor. Wow, säger jag bara.
Kramar

Lotta sa...

Angående katsuran hoppas jag verkligen att det inte blir högre än vad mitt är nu, ca 5 meter. Jag har aldrig hört eller sett någon klippt katsura men jag antar att det skulle fungera då det har rätt tätt med sirliga grenar.
Kram igen

Helena, The Swenglish Home sa...

Underbart vackra bilder allihop! Jag fastnade dock särskilt för den fjärde, som skulle kunna vara omslag på vilken trädgårds/blom/vadsomhelst-bok som helst!

Julrosor - så härligt att de trotsar kylan varje år.. kanske jag skulle se om de trivs i den engelska myllan...

Varmaste hälsningar,
Helena, The Swenglish Home