onsdag 20 oktober 2010

Roadtrip till Järvsö

I morgon är jag ledig från jobbet och ska hälsa på en kär vän som bor i Järvsö. Vi har jobbat ihop i olika projekt under några år och nu när hon har gått i pension så ses vi inte så ofta. En av gångerna vi sågs i våras, fick jag en stickling från en pelargon. Det visade sig vara en alldeles speciell pelargon.Moderplantan till min lilla stickling har en historia som sträcker sig över 100 år tillbaka i tiden och nästan 70 mil. Min väns farfar köpte Stilleryd Gård utanför Karlshamn i slutet av 1800-talet och det fanns vid den tiden en väl etablerad trädgårds- och rumsväxtkultur. Där fanns trädgårdsmästare och ett särskilt växthus bara för rumsväxter.

Sticklingar av pelargonerna har genom åren följt med min väns kusin, vidare via min väns mamma, för att tillslut hamna hos min vän i Järvsö. Och så blev jag förärad med en stickling. Gissa om jag blev glad!!! :)
Pelargonen har växt hur fint som helst under sommaren och är nu nästan en meter hög och blommar överdådigt. Blommorna har en stark laxrosa färg och bladen är djupt gröna med en röd markering. Stjälkarna är kraftiga och en av min väns plantor är hela 180 cm hög! Ska bli spännande att se hur hög min kan bli.

Jaha - vad hände då med det gamla Stilleryd Gård? Jo, allt borta, till och med husgrunderna, viken och berget. Allt är jämnat med marken. Det enda som finns kvar är den gamla laxrosa pelargonen ...
Mer att läsa om min väns laxrosa pelargon finns i boken Pelargoner - Kulturarv i kruka av Karin Martinsson. Se länk här!

Kram,

4 kommentarer:

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Nämen oj vad underbart roligt att ha en pelargon med en sådan historia.... Förstår att du vårdar den ömt..... Alla 'fådda' växter blir speciella, men inte alla fådda växter har en sån lång historia...

Näe... inge snö i sikte här i dag.... Hoppas, hoppas den hoppar över Sundsvall ett tag...... Jarå.... fyndade en hel del saker på loppisen..... Bland annat två utepedistaler som jag blev riktigt nöjd över.... Å jaaa, har börjat pricka av i katalogen... Men vi får väl se vad det blir i slutänden.... Några dubbla zinnior blev jag förtjust i bland annat och en hel del 'röda' grönsaker, röd rucola exempelvis. Jag odlar mest sommarblommor, men också en del perenner och grönsaker. Vad är du mest intresserad av att odla?

Kram Charlotte

Helena, The Swenglish Home sa...

Hej,
Så härligt det låter med en utflykt till en kär vän... och en som presentat med en härlig pellis dessutom.. ;-D Väldigt vacker första bild!

Så fint du har i din zinkbalja med kronan och ljungen nedan!

Tack för din påhälsning hos mig!

Varma hälsningar, Helena

Merja sa...

Kul med en "gammal" pelargon med anor:)
Trevlig resa!

Lotta sa...

Tack för din snälla kommentar hos mig, och så hittade ju jag din jättefina blogg.
Vilken underbar pelargonhistoria. Jag visste inte ens att pelargoner kunde bli så höga! Hoppas du hade en fin dag och att helgen blir likaledes.
Kram