fredag 3 januari 2014

Jämngrått

Vilken energilös dag det blev. Helt jämngrå. Planen för dagen var att städa och iordningställa för kommande frösådder i vinterförvaringen. Men efter att ha spenderat förmiddagen med Alys Fowler och Monty Don blev det istället en innedag. Ja, en liten sväng ut i trädgården blev det för att mata fåglarna. Verkar vara ett riktigt fågelväder för sällan har vi haft så många fåglar på tomten.


Julen har börjats städas ut så smått. Julgranen har avdekorerats och klippts ned. Har märkt att gamla julgransstammar är utmärkta stöd för klematis och andra klätterväxter. Kan nog bli så att även årets julgransskelett hamnar i rabatten vikarierande som humlestör. Ett av mina favoritklätterstöd är den här gamla kungsgranen som jag hittade i skogen för ett par år sedan. På den slingrar sig en urnclematis, Clematis viorna under sommaren. Clematisen vissnar ned helt varje höst, så nu står den där helt ensam, den gamla kungsgranen.


Strax bakom kungsgranen finns ett annat klätterstöd som också är hemsläpat från skogen. Här hänger resterna från sommaren kvar. En hundrova, Bryonia alba. Har fått den från Anna men har aldrig sett den någon annanstans. Lite lustigt då att hundrovan swischade förbi i förmiddagens Årets i Trädgården.


Jag gillar vintern. Det gör jag. Men nu undrar jag om det ändå inte skulle vara trevligt om den lät bli att komma i år. Nu är ju julen förbi och både krokusar och narcisser är på väg upp i rabatterna. Vilken dag som helst kommer julrosorna att slå ut. Och det har nog aldrig hänt här tidigare. Så om jag får önska så hoppas jag nog att det väder som är håller i sig även framöver. Trots att det är jämngrått.


Kram,


6 kommentarer:

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Lite samma här... ..skulle gått ut och gått men fastnade vid datorn och löste ett problem jag jobbat med i flera år :-) Just nu tittar jag på en himmel i en anings ljusare, klarare nyans av grått och uppskattar den väldigt mycket :-)

Dottern skapade en hatthängare av förra årets kungsgran.

Kram, Carina

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

PS... ..här också :-)

Tack för svaret. Du kan väl berätta om den klarade sig. Den var läcker och jag vill gärna ha fler Euphorbior som klarar sig här :-) Lite blandat har jag säkert zon 2-3.

Vita rosor och förgätmigej sa...

It´s alive!!! Varför blir jag ens förvånad... ;) Gröna fingrar har du ju helt klart. Själv har jag sprungit runt i skog och mark på jakt efter lämpliga pinnar till mitt korgflätande. Börja inte med det för det verkar mer beroendeframkallande än något annat jag har provat på. Så meditativt att sitta inne på kvällen och sakta fläta varv på varv och se något vackert växa fram. Nu håller vi tummarna att solen tittar fram i några dagar så vi får lite energi.

Kram/ Anna

Veronica sa...

Mmm, jag tycker oxå att vintern kan hålla sig borta! Men det verkar som om den kommer till nästa helg! Bara kyla, ingen snö! Så nu måste man tänka till och skydda känsliga växter!

Kram

Trädgården på Höjden... sa...

hej fina du
nu har jag läst ikapp mig här hos dig
blir så otroligt inspirerad av din trädgård och ditt växtkunnande. önskar så att jag får möjlighet att se trädgården live någon gång.
du - vad har du för postadress? jag har något jag skulle vilja skicka till dig. du får gärna maila mig på: tradgardenpahojden@gmail.com
kram i det januarigrå
åsa

Isas Trädgård sa...

Hej Anna-Karin !

Vilket underbart klätterstöd den gamla kungsgranen fick i sitt nya liv !
Jag är nog benägen att hålla med dig har inte vintern kommit än behöver den nog inte komma nu heller !
Ha det så gott !
Kram/Isa