onsdag 13 mars 2013

Grusgångarna genom årstiderna

Ett av de element jag är mest nöjd med i vår trädgård är grusgångarna med trampstenar. Det började med en gång längs med vårt röda plank. Gången delar Silverrabatten i två delar och min tanke med själva gången var att den skulle vara bra att ha vid rensning och nyplantering. Inte att själva gången skulle bli det jag gillar mest.
Silverrabatten är numera utökad med både en guld- och en bronsrabatt. Även däremellan har jag anlagt gångar och små grusrundlar för att särskilja rabatterna. Här är det mycket tidig vår och gångarna syns extra tydligt. 

Själva trampstenarna består av slaggstenar och andra stenar som vi hittat när vi grävt. Som ni ser finns det gott om sten under gräsmattan .. ;) Det är också en av anledningarna till att själva rabatterna är upphöjda ovanför markytan. Hur vi gick tillväga kan ni läsa mer om HÄR

Här har våren kommit lite längre och de ljuvliga tulpanerna står i blom. Fortfarande ser man grusgångarna riktigt bra. En av anledningarna till att jag gillar dem är nog att de blir en sån fin kontrast mot allt det skira, gröna. 
När sedan våren övergår till sommar så försvinner gångarna allt eftersom växterna tar för sig. 
För att nästan helt försvinna under augusti och september.
Visst blir det lite rensande och plockande i gångarna för att de inte ska "slamma" igen. Men det är det värt.
När hösten sen är tillbaka blir grusgångarna riktigt dekorativa igen. Frosten förstärker alla kontraster och det blir nästan grafiskt vackert. Varja årstid har verkligen sin charm. Även för en grusad gång. 
Har ni något element i trädgården som ni är extra nöjd med? 

Kram, 

16 kommentarer:

Lantligt i smultronbacken sa...

Så otroligt fint med grusgångarna. Jag älskar sten i alla dess former i trädgården och önskar själv en gång från altanen till muminhuset men min andra hälft är inte lika imponerad av mitt förslag:)

Kram Teres

trädgårdsdrömmar sa...

Det där är så himla snyggt.Gillar verkligen dina grusgångar.Kram

Anna Vattenkanna sa...

Dina grusgångar har mycket att tillföra året om. Gillar den frodiga bilden från högsommaren med all växtlighet och så den grå grusgången där i allt myller. Kontraster behövs!

Hos mig gillar jag också detta med rabatternas frodighet kontra de olika hårdgjorda ytorna. Att de samverkar och lyfter fram varandra, bara växter inte jättefint och bara hårdgjorda ytor inte heller fint men tillsammans så skapar de en vacker enhet.

Kram

Bettina Bäck sa...

Konstigt nog svarar jag våra berghällar som ligger i dagen. Inte mycket att skryta med, men jag älskar dom. Sköna att sitta på en ljummen sommarkväll och vilsamma för ögonen med.
Måste bara säga: vilket jättefint reportage om dig och din trädgård i senaste Älskade hem. Fina bilder och fin text också. :-)

Fullblodsekologen sa...

Ahhhhh, vilken vacker trädgård du har. Jag blir nästan tokig av bilderna. Måste vara ett heltidsjobb att hålla så fint. Helt ljuvligt. Ha det fint!!/Annelie

Paula i pörtet sa...

Hej,
förstår att det kliar i dina gröna fingrar att få komma igång ordentligt i trädgården som ju ser helt fantastisk ut! Själv är jag en asfaltsblomma som förirrat mig ut på landet på gamla dar och mest njuter av det vackra och vilda. Har nog prövat odla lite grönsaker och så, men med måttlig framgång. Nu gör ryggbesvären trädgårdshobbyn rent omöjligt, men faktiskt så saknar jag inte det pysslet just. Men jag beundrar alla duktiga kreativa trädgårdsmästare, som dig!
Kram

Fröpåsen sa...

Ja innan man bestämmer sig för grusgångar bör man fundera på skötselaspekten. Jag tycker som du att det kan vara värt sina metrar, för det är väldigt vackert ihop med växtligheten. Jättefint att lägga in trampstenar!

Charlotta sa...

Åh så fina grusgångar du har. En riktig inspirationskick för mig som går och velar och aldrig kommit mig för att anlägga några gångar. Stigarna ringlar mer inne i huvudet än i trädgården än så länge. Tyvärr blir det inga gångar i sommar heller eftersom vi måste ta in stora maskiner i trädgården och gräva om infiltrationen. Men sedan... :D när allt ska återställas efter arbetet. Då kanske jag har bestämt var gångarna ska ligga.

Tack också för kommentar hos mig. Du är såklart välkommen tillbaka och jag kommer garanterat att komma tillbaka till dig och låta mig inspireras av din vackra trädgård.
Ha det gott och hoppas våren kommer till dig snart.

Kristinas oas sa...

Jättefina grusgångar (och rabatterna ska vi inte tala om)! Att vi också gillar grusgångar med trampstenar har du kanske upptäckt, vi tycker också att det är klart värt lövräfsandet att ha dem. En väldigt bra sak med grusgångar är att man kommer åt att rensa i rabatterna tidigt på våren när det inte går att gå i klafsig jord... Fast just i dag när snön åter faller över oss känns i och för sig rensandet väldigt långt borta. Kram Kristina

Veronica sa...

UNDERBART!
Vi pratar jämt om att göra grusgångar i vår trädgård men av någon anledning så blir det inte.... alltid ett annat projekt som kommer emellan! Men eftersom jag fick en lyckokänsla av dina grusgångar på högsommarbilden så har jag nu gett mig "fasen" på att det ska ske.... i år :)

Kram

Millas Trädgård sa...

Åh, vad fint det är! Roligt att se olika årstider och hur det verkligen förändras. Jag älskar också grusgångar och knastret under skorna.
Kram
Milla

Almbacken sa...

Slingriga mysiga gångar -i love it! Jag blir lite sjuk när jag ser vårbilderna. Så underbara tulpaner!

Kram,
Maria

Furulunden sa...

Veldig fine grusganger hos deg altså. Jeg deler dem på min hagefacebookside i dag. Siden finner du via min blogg:)

Carina sa...

Nu blir jag avundsjuk!!!
Vilken underbart vacker trädgård du har med de så otrloigt vackra grusgånarna!!!
Vill ha, vill ha, vill ha!
Tänk ändå den som kunde ha så´nt på sin tomt, tyvärr passar det inte här, men hur kul som helst att få njuta av dina fina bilder!
Kram

Helens trädgård sa...

Så vackert med grusgång och trampstenar. Rabbatternas växter som 'svämmar' över kanten är vackert och mjukar upp.

Har också grusgångar och mina trampstenar är skifferplattor. :=)

Ha det bäst!

an angel at my table sa...

Jag älskar dina grusgångar och äppelträdet i blom med dom fina vita tulpanerna under. Man blir fylld av lyckorus och jag vill sätta igång och gräva gångar bums. I sommar ska det bli ett av mina projekt. Allt gott Mari