torsdag 28 mars 2013

Månadens växt - mars

För ett år sedan blommade blåsipporna. Nu är det över en halv meter snö i Blåsippsbacken. Min tanke var att de små sipporna iaf skulle hinna gå i knopp under mars och att de kunde få bli månadens växt. Men det gick inte alls.Istället har jag valt japansk järnek, Ilex crenata 'Dark Green'. Det är faktiskt det enda på hela tomten som är grönt just nu. Sakta, sakta töar den fram, den lilla häcken runt rosengården.
Japansk järnek är inte riktigt härdig här i zon 4, utan rekommenderas till zon 3, men eftersom flera andra zon tre-växter funkar bra här så hoppas jag att även dessa ska trivas. Den lilla häcken står också på den mest skyddade delen av hela tomten.
En av anledningarna till att jag valde just järnek var att den är vintergrön. Hade tänkt att den skulle pryda sin plats även på vintern. Just den här vintern har jag förstås inte haft mycket glädje av det gröna.
Japansk järnek påminner en hel del om buxbom men kikar man lite närmare har den något kantiga blad. Enligt vad jag har läst ska den också vara något mer snabbväxande än buxbom men lika enkel att forma.

Fler favoritväxter hittar ni hos bästa Anna Vattenkanna.Glad Påsk!7 kommentarer:

Bettina Bäck sa...

Men å vilken kul växt! Jag har läst lite om den som ersättningsväxt för buxbom, kul att se den "in action". Jag tror att jag har zon 3-4 här hos mig, och den där ser ju riktigt, riktigt fin ut.
Ha en fin påsk! :-)

Berit sa...

så fin den var.
Jag vill önskar dig en underbar påsk!!

Hélena sa...

Ser jättefin ut! Trivs nog bra där den står skyddad under snön :-) Än en gång grattis till inslaget i tidningen. Jätteroligt att se ditt glada ansikte.
Bamsekram Hélena

Villa Ryttarängen sa...

Fin den ser ut. Min är konstigt gul oc skrumpen. Glad Påsk! Kraaam Pia

Almbacken sa...

Så fin den ser ut! Låter ju som en bra "ersättare" och det är man ju intresserad av....

Jag har också drabbats av SPAM. Inte så mycket men det är synnerligen irriterande.

Glad Påsk!!

Kram,
Maria

Anna Vattenkanna sa...

Så söt den är där den kikar fram under snötäcket! Håller tummarna för att den vill bo hos dig fast det är en zon "för mycket". Bra val!

Kram

Annika Christensen sa...

Finns väl bara ett ord suck!
Kul med tidningen.
Glad Påsk på dig
Annika