onsdag 6 mars 2013

Kika in i vinterförvaringen istället

Vilken dag va?! Sol och +7. Snö och is smälter faktiskt med en hiskelig fart just nu. Heja, heja, säger jag. 

Nu verkar det tyvärr lugna ned sig med snösmältningen framöver. Närmaste veckan bjuder på ordentliga minusgrader hela dygnet. Då får man hitta på annat som piggnar upp en. 
Till exempel kan man ju kika in i vinterförvaringen. Där har i varje fall de övervintrande dahliaknölarna bestämt sig för att vakna. Får nog bli helgens sysselsättning att få dem i jorden.

'G. F. Hemerik I' är alltid först ut. Den 11 maj började den blomma förra året och höll på fram till frosten. Snacka om tacksam.
I år verkar även jättedahlian 'Shilo Noelle' vilja vara med och tävla om tidig blomning. Blommornas färg är kanske inte så spektakulära men storleken på dem blir som en handboll ungefär. 
I väntan på blommande dahlior får man njuta av annat. Till exempel pellisar i alla dess former. Här en stjänpelargon som jag gillar.
Har i flera vintrar försökt att övervintra snötörel, Euphorbia 'Diamond Frost'. Måste erkänna att det har gått sådär. den här vintern verkar jag ha lyckats bättre. Redan kan man ana små, små knoppar. 
Häftigast av allt är nog att jätteverbenan redan har bestämt sig för att det är säsong. Flera av plantorna blommar för fullt. Det ger hopp om värme och vår!

Kram,

9 kommentarer:

Garden of Sense sa...

Oj då! Tänk om mina dahliaknölar också ligger vakna i källaren och väntar på jord?! Måste nog kolla till dem i helgen!

Härligt med blommande verbena!

Ha det bra//Laila

trädgårdsdrömmar sa...

Oj vilken fart det var på dina växter.Roligt när det går bra med övervintringen.
Ha det bra.

Tant Otteskrufv sa...

Kanske bäst jag går ner och tittar till våra dahlior också! Kul att verbenan orkat genom vintern. Hoppas bara den inte tar slut på sig innan den hunnit ut :/

Hélena sa...

Jag saknar verkligen vinterförvaring av dahliaknölar. Tror jag ska heja på bygget av jordkällaren och muta in en hörna :-) Visst går det fort nu! Vips säger det så är vi i skåneland och hälsar på i trädgårdarna :-)
Ha det bäst underbara du!
Kram Hélena

Karin - Mina Rum sa...

Det känns ändå hoppfullt när man tittar in i din vinterförvaring. Hos mig är det fuchsiorna som har kommit igång allra bäst. De vill ha mer ljus nu, och sträcker sig allt vad de kan mot källarfönstret.

Ha en fin kväll. Kram, Karin

Malin sa...

Vilka fina bilder!
Plötsligt så bara det är dags för dom att börja gro. Undrar om det är en klocka som tickar eller om det är temperaturer/ljus som påverkar mest.
Tom potatis eller morötter i en mörk kall låda börjar ju gro efter ett tag så de måste vara tidsinställda...
Har aldrig sett jätteverbenor som övervintrat och börjat blomma så här års!
Tar du sticklingar av verbenan?

Vi hörs

Malin

Annica sa...

Vilka härliga bilder, det växer så det knakar i din vinterförvaring =)
Vad roligt att du ville vara med i vårteckensutmaningen. Ser verkligen fram emot att få följa vårens framfart hemma hos dig =)
Vill minnas att du låg steget före mig hela förra våren trots den lilla geografiska skillnaden på några mil.
En länkad deltagarlista finns i min blogg nu.
Kram och trevlig kväll!
Annica

Malin - I min trädgård sa...

Blommande jätteverbena?! Härligt men galet :-). Nu behöver man som sagt allt möjligt som påminner om att det kommer en varmare årstid snart.

Ha en skön helg!

Spirande grönt - sa...

Oj, så livat det var i din vinterförvaring:)

Ha en toppenhelg,
Rebecca