fredag 29 mars 2013

Blommig fredag - tema Ett säkert kort

Ni som följer min blogg vet att jag gärna sätter olika tema på de olika delarna av trädgården. Jag är ganska bestämd över vad som passar ihop och vad som inte gör det. Men ett säkert kort som går hem överallt (och helst i mängder) är fingerborgsblommor.
Fingerborgsblomma har fått sitt namn av att blommorna liknar just en fingerborg. Det vetenskapliga namnet betyder "finger-liknande". Fingerborgsblomman tillhör biennerna, de tvååriga växterna, men sprider sig lätt med frön och har man en gång välkomnat dem in i sin trädgård och de trivs så blir de gärna kvar. Ursprungligen kommer de från västra och sydvästra Europa och västra Centralasien och nordvästra Afrika. Blommorna sitter på en lång stängel och finns i en uppsjö av färger, från lila till rosa, vitt, orange, brunt och gult och sitter i klasar på den höga stjälken.Blommorna kan också ha olika märken och prickar.
I Wales säger man att där det finns digitalis  finns det även älvor - därav namnet "älvfingrar". I södra Skottland kallas de för "blodiga fingrar" och längre norrut för "dödmans klockor". I Sverige finns det gamla sägner om att en bortbyting kan avslöjas om de badas i dekokt av digitalis. Trollen skall då byta tillbaka sitt eget barn så att människorna får sina egna. Känns inte som om att det är något att rekommendera.
Fingerborgsblomma är mycket giftig men har också haft stor medicinsk användning och odlades länge för sina medicinska egenskaper då man inte kunde framställa ämnet glykosider syntetiskt. Ämnet är ett ämne som används för hjärtmedicin. De är alltså inte bara vackra utan mycket användbara också.


Fler blommig inlägg hittar ni hos Helena och bloggen Bland rosor och bladlöss.

Påskkramar!14 kommentarer:

Helens trädgård sa...

Så vackra dina säkra kort är.
Underbara bilder på superfina växter.
Gillar dom också :=)

Här skiner solen och det är nollgradigt ute, härligt!

Glad Påsk!

Marina sa...

Härligt att se lite blommiga bilder idag när vi vaknat till ett nytt snötäcke och blåst.

Glad påsk!

trädgårdsdrömmar sa...

Gillar verkligen Fingerborgs blommor.Dom får gärna dyka upp här hos mig.
Glad Påsk.

Veronica sa...

Det var ett väldigt bra val tycker jag! De är verkligen ett säkert kort som kommer år efter år och att de är fantastiskt vackra, gör ju inte saken sämre!

Ha en härlig påskhelg!

kram

Ingmarie We sa...

Underbart vackra och frodiga digitalis. Ha en fortsatt fin påskhelg.

Karin - Mina Rum sa...

Helt ljuvliga är de Fingerborgsblommorna! Förra sommaren flyttade jag små bladrosetter lite hit och dit i trädgården och jag har sett (de korta stunder då rabatterna varit snöfria) att de faktiskt är riktigt gröna redan nu. Ser fram emot underbar blomning i sommaren. Det är alltid spännande att se om de blir vita, ljusrosa eller cerisa, och hur mycket eller lite prickar de får. Nu längtar vi efter varmare tider, då vi kan njuta av dessa skönheter!

Glad Påsk!

AnnA sa...

Hej Anna-Karin!
Foxgloves är ett annat namn - räv handskar.
Digoxin heter giftet/ämnet som finns i växten.
Jag trodde att man fortfarande odlade fingerborgsblommor för att göra hjärtmedicin - har sett ngn bild på stora fält med fingerborgsblommor som odlades till hjärtmedicin.

Underbart blogginlägg om en av mina favorit blommor - och jag vill ha många, och har några plantor kvar från ifjol somras som skall planterad ut. Jag tror det var av sorten 'Pam's choice'.
Glad påsk!
Hälsn
AnnA

Anonym sa...

Smukke billeder af de smukke digitalis. En af mine yndlinge!

Hélena sa...

De är ju så vackra och jag är så glad att jag har en laddning fröer från Landet Krokus fingerborgsblommor.
Glad påsk!
Kram Hélena

Livet på solsidan sa...

Vill ha - vill ha - vill ha! De är ju så vackra.

Grattis till de fina reportagen i tidningarna! Så kul för dig :)

Önskar dig en härlig PÅSKhelg!
Kram Tamara

Ing-Mari sa...

Jätte fina bilder.. ska försöka mig på några sorter i år har jag tänkt.
Fortsatt trevlig påsk

Lisa sa...

Åh de är så fina och dina bilder är så vackra. Tycker de gör sig extra fint mot en röd vägg, hör liksom till. Bra val ! Ha en go och glad påsk !
Lisa/Lisas trädgård

Kristinas oas sa...

Vill ha! Fingerborgsblommor är så fina och så gillar jag att det är lite höjd på dem. Har hittills låtit bli just pga att de är giftiga, men snart är barnen så stora att jag inte behöver oroa mig för att de ska börja leka med blommorna.

Marianne sa...

Fina men det finns de som är finare, Verbascum chaixii, franskt kungsljus, vit med rosa öga och har ett liknande växtsätt, slår sig ner där den passar bäst.