måndag 18 april 2011

Projekt Köksträdgård

I helgen påbörjade jag vårens projekt: Köksträdgården. Äntligen ska det bli en egen trädgård med gångar, staket och fina välskötta land! Det där med välskötta får vi väl se men jag har den ambitionen i alla fall.

Det började himla bra och ambitiöst i lördags. Redan kl sex var vi uppe och ute, jag och katterna. Jag mätte och mätte och sprang runt med sprayburken för att få till de rätta linjerna. Undrar just vad grannarna tänkte när jag för att få överblick över mitt verk klättrade upp på verandastaketet. Där stod jag balanserande med sprayburken i högsta hugg.


Det här är planen. Vad tror ni..? Kan det bli nåt?

När jag var nöjd var det bara att sätta igång och gräva. Ett nytt kryddland hann jag med. Och att vårgräva och gödsla fyra av de andra landen. Det låter kanske lättare än vad det var. I min plan över köksträdgården ligger nämligen ett helt nytt land. Men för att få plats med det behöver jag flytta alla de andra landen en halvmeter ... Varför göra det enkelt för sig ..? :)Kryddlandet - före och efter.

Det nya landet ska bli halvmåneformat och gränsa ut mot slänten. Där har jag tänkt mig en lite högre spalje för bondbönor och lite blomster. En ritning över hur jag har planerat landen hittar du HÄR.Halvmånelandet från två olika vinklar. Landen som ni anar brevid ska flyttas
en halvmeter och så ska det anläggas en grusgång emellan.

Det som är kvar att göra nu är att vårgräva och gödsla de sista två befintliga landen, göra samma sak med halvmåelandet, lägga markduk och fylla med grus, hugga sly för att göra staket och anlägga ett sommarblomsterland. Bara det lilla. Sen är det dags att börja så. Jag längtar!
Lovar att uppdatera er när det händer nya grejjer.Än så länge är det lite tomt i landen. En och annan vitlök sticker upp. Rabarbern är på gång.


De nysatta jordgubbsplantorna från i höstas kikar fram. Persiljan trivs bra i nygrävda kryddlandet.Förra årets mangold 'Bright Lights' kommer upp i år igen. Funderar på att sätta dem i kruka.
Nu står de mitt i blivande potatislandet ...
Hedvig hjälper till - som vanligt!

Till sist vill jag bara passa på att säga hej till alla nya följare och läsare. Är så glad för att ni tittar in. Och blir alldeles salig över alla era snälla kommentarer! Tack, kära ni, för att ni finns!

Ha en fin kväll!

Kram,

16 kommentarer:

Sussi sa...

Oj vilket projekt! Ja..varför göra det lätt för sig..haha!
Men din plan ser ju fantastisk ut, och håller du dig till den kommer det att bli kanon! Hoppas du visar lite lägesrapporter....Lycka till!
Kram
Sussi

Inger sa...

Välplanerat och fint må jag säga:)
Lycka till!

Unknown sa...

Spännande! Det kommer att bli jättfint, jag är säker! Kram

Anna Vattenkanna sa...

Gardengrafitti - en ny konstform? Jag tänkte på när du stod på staketet...

Det kommer att bli suveränt och ska man göra en sak så ska man. Behövs landen flyttas en halv meter så är det bara att göra det - håller med dig. Annars bara grämer man sig efteråt. Lycka till och akta ryggen!

Kram Anna Vattenkanna

Betong ute och inne sa...

vad flitig du varit..jag tror det blir jättebra....
Ha en bra dag...kram Malin

Marina sa...

Blir kul att följa!

Ha en härlig dag!

Martina sa...

Det där blir nog grymt bra, lycka till!

Vita rosor och förgätmigej sa...

Vad rooooligt! Åh, kanske skulle komma till dig och hjälpa till att gräva. ;0) Vi måste absolut träffas i sommar! Skulle vara så kul att få prata trädgård med någon som är lika fanatisk som en själv... Ta hand om dig nu och gräv lugnt. :0)

Kraaam/ Anna

Malin - I min trädgård sa...

Wow vilket projekt! Låter helt klart lovande Anna-Karin! Fint med grusgångar också, jag gjorde det enkelt för mig och la täckbark. Enkelt men inte lika snyggt :-).

Ha en riktigt bra tisdag!

Kristina Bonander sa...

Vilket vackert läge för en köksträdgård! Du kommer säkert att ro iland projektet med bravur! Varmt lycka till. Du får väl hålla oss informerade om hur det går.
Hälsningar
Kristina

Mia sa...

Det ser himla kul ut det du håaller på med, nya projekt sätter alltid kronan på verket om våren. Såg på din teckning, här blir det många ätliga läckerheter. Ska bli kul att följa framstegen :)

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

Vad skulle man göra utan sina planer... Och vad är väl en halvmeter.... egentligen..?;-)

Glad Påsk! kramkram H.

Trädgårdstoken sa...

Hej!

Ser fram emot fortsättningen! Vi håller på med ett liknande projekt här hemma. Land som behöver flyttas en halvmeter åt sidan. Där jag dessutom satte ovanligt mycket vitlök i höstas... ;-)

/Mia

Lotta sa...

Det kommar att bli hur bra som helst! Jag blir sugen på att odla grönsaker när jag ser det - och det är inte det roligaste jag vet. Ska bli roligt att se det prunkande resultatet.
Kram
och Glad Påsk!

Katarinas trädgård sa...

Ser ut att bli väldigt bra, lycka till med det fortsatta arbetet! Den där svarta, fyrbenta assistenten verkar bra!
Kram
Katarina

Théa & Linnéa sa...

Hej! Det projektet kommer jag att följa med stort intresse! Vad gödslar du med i kökslanden? Tänkte önska dig en Glad Påsk och tacka för all härlig inspiration du ger i din blogg.
Må så gott
/Karin