torsdag 7 april 2011

Dags för ny säsong av Trädgårdsfredag

På fredag börjar en ny säsong av Trädgårdsfredag med Pernilla Månsson Colt, John Taylor och Tareq Taylor. Jag tycker att det är en toppenstart på helgen att krypa ned i soffan med en god kopp te och drömma om vackra trädgårdar. 


Se mer här!

Jag har länge drömt om druvor i vår medelhavshörna. I min dröm ingår även ett blåregn som slingrar sig tillsammans med vinstockarna. Nu ligger inte det högst upp på att-göra-listan men som en liten tjuvstart på önskedrömmen så har jag införskaffat en liten bonsai-druva, vitis vinifera


Druvor växer väldigt snabbt, även de i bonsaikrukor så de behöver beskäras ganska kraftigt. Får man till det så blir de riktigt vackra med sina vinrankor.
De vill ha full sol under den ljusare delen av året men vill även ha en viloperiod under vintern. 
Vindruvor klarar mycket kalla temperaturer, men de behöver gå i vila först. De måste kylas ner försiktigt, aldrig under fryspunkten. Bladen blir gula och faller av.Efter ett par veckor eller två ska de kunna hantera minusgrader.
Druvor kräver massor av vatten och gödsel. Första beskärning sker vintertid. Skär tillbaka ner till 2 eller 3 knoppar. Den slutliga nedskärningarna sker i början av våren strax före bladen börjar spira.
Druvorna kommer på de nya skotten, så vinstocken måste beskäras när den är vilande. För att få druvor, gödsla mycket och skydda blommor från regn.


Nu är det bara att hoppas att den ger fina, goda druvor!


Kram,

6 kommentarer:

Leena sa...

Vi har staketdruvor som är mycket härdiga, och ger jättemycket druvor. Gödsel har den inte sett någon gång. Vi sköter den efter devisen "vinrankor ska kämpa", dvs mager jord och lite vatten. Det fick vi höra när vi besökte en vingård i Bordeaux när vi frågade om de mest perfekta växtförhållandena. Vår vinranka växer nära huset, alltså får den inte så mycket regn på sig och vi vattnar den aldrg. Men det är möjligt att det var mest hur aromatiska de skulle få.

Jag har tidigare lagt en bild på hur vår vindruva såg ut förra hösten: http://utomhusliv.blogspot.com/2010/11/druvor-druvor-druvor.html Då var den kanske fem år gammal.

Lotta sa...

Kraftig beskärning har du rätt i...jösses vad vi slåss med vår gamla vinranka...och bredvid den växer ett gammalt blåregn som blommar uselt men skickar ut massor av 1-meters rankor varje dag. Men när man lyckats bra med beskärningen blir det himla mysigt. Lycka till med din bonsai.
Kram

Therese sa...

Hej! Jag har en helt annan fråga som jag tänkte att du eller någon av dina läsare kan svara på. Jag har fått ett citronträd som mirakulöst verkar ha klarat vintern (står i lägenheten). Nu har den dock börjat tappa blad (tänkte först att det hör våren till) men också få spindelväv-liknande väv på grenarna. Jag kan inte hitta några tecken på skadedjur och de blad som är kvar är mörkgröna, blanka och hårda. Vet någon vad det kan vara och vad jag ska göra? Tack på förhand!

Malin - I min trädgård sa...

Hej Anna-Karin!

Men vad roligt! Det är mitt absoluta favoritträdgårdsprogram! Som går nu iallafall :-). Nämen jag gillar det verkligen.

Vad härligt det låter emd ett medehavshörn i din trädgård! Vinrankor är något jag gärna skulle ha, men jar vet bara itne var. Men däremot har jag faktiskt ett blåregn istället. Det fick flytta med från Skåne när vi flyttade, och har väl itne stormtrivts här direkt, men visst har det kommit någon bloma någongång. Hoppas den tar sig bättre i år, för jag tyckte den fick ltie skjuts förra sommaren.

Ha en riktigt skön helg!

Malin - I min trädgård sa...

Men vad jag slarvar när jag skriver... flåt.

Anita sa...

Så intressant med din bonsaidruva. Hoppas den kommer att ge dig många goda druvor. Tittade på Trädgårdsfredag igår. Ska bli intressant att följa det projektet. Tänk att få väcka en slumrande trädgård.

Ha en skön helg!