onsdag 27 april 2011

Logaritmisk spiral

En logaritmisk spiral eller Spira mirabilis, är bland det vackraste du kan se i växtriket, tycker jag. Naturen har verkligen presterat något magiskt när den har utvecklat denna spiral. En gyllene rektangel kan delas in i en kvadrat och en mindre gyllene rektangel. Genom att upprepat dela upp den mindre rektangeln på samma sätt får man en figur i vilken en logaritmisk spiral, den s.k. gyllene spiralen, kan ritas in. Hänger ni med ..? Vackert är det i alla fall.

Det finns fler olika exempel på växter och djur i naturen som bildar logaritmiska spiraler. Exempelvis växer skalet till Pärlbåt, Nautilus pompilus, en slags bläckfisk, enligt en logaritmisk spiral. 


Ett annat exempel är solrosens frön som tillsammans bildar flera logaritmiska spiraler, från kanten och in mot centrum.


På en tallkotte kan man också se spiralformen om man kikar på den ovanifrån.

Just nu kan man passa på att krypa riktigt nära en bräken eller ett träjon för att se naturens eget lilla underverk. Det här är en strutbräken, matteuccia struthiopteris, i vår silverrabatt som visar sig från sin mest magiska sida.

  

Så vad väntar ni på!? Ut och fascineras! :)

Kram,

8 kommentarer:

♥Zink & Vita ting♥ sa...

Har varit ute och fascinerats idag!
Naturen är full av mirakel!
Magiska bilder!
Kram Mimmi

Mamma Mimmi sa...

Vilken kunskap du besitter!...och jag håller med om att det är absolut fascinerande och väldigt vackert. Tack för alla gulliga hälsningar - nu börjar förkylningen äntligen ge med sig.

Sophia Callmer sa...

Naturens former är intressanta och snillrikt konstruerade! kram Sophia

Hans sa...

Helt underbara bilder.

Anna Vattenkanna sa...

Vem har sagt att matte är tråkigt? Jättehärligt och intressant inlägg. Roligt att du uppmärksammar detta!

Är själv verkligen fascinerad över naturens matematiska former och formler... är för övrigt inget mattefreak, hihi.

Min son läser teknisk fysik och där tangerar vi varandra - han gjorde ett program för att visualiera fraktaler på ett illustrativt sätt och genast såg jag paralleller med växternas uppbyggnad till sonens fasa!

Jag tror att jag får visa er framöver...

Kramar från Anna Vattenkanna

Livsnjutaren sa...

Så underbart att hamna här. Oj vad fint du fotograferat och studerat. Själv är jag mitt i skapandet av köksträdgård så hittills har jag inte hunnit njuta. Bara gräva,köra flis,gräva köra jord. Imorn hoppas jag sista bädden blir klar. Och att jag får nr potatis och lökar. Annan sådd väntar jag med en vecka till tror jag. Har dock massa som förgror. Kram.

LINDA sa...

Coolt!!!
//Linda

Lotta sa...

Ja någon form av spiralform stöter jag på hela tiden... på vinbärssnäckorna som invaderar min trädgård ...jag börjar verkligen tröttna på den... och så är det så otroligt äckligt om man råkar trampa på en jättesnäcka!
Underbara bilder.
Kram