torsdag 14 april 2011

Variegata

Jag gillar verkligen varigerade växter. Mer och mer. Favoriter är funkior, plister, pelagoner och självklart kaukasisk förgätmigej. Bladen på dem lyser upp vilken rabatt som helst - framförallt i trädgårdens skuggiga partier.


På Nordiska trädgårdar sprang jag på en plantskola som har specialicerat sig på brokbladiga trädgårdsväxter - Variegata. De hade med sig flera spännade växter och ännu flera finns det på deras hemsida. Nyhetslistan för i år är lång och jag hittade flera nya favoriter till önskelistan. Bilderna har jag helt fräckt lånat från nätet.

Vad sägs om Aquilegia vulgarism´Leprechaun Gold´? Vårsnygga gulgröna blad och mörkt blåfärgade blommor.Eller stjärnflockan Astrantia major ´Sunningdale Variegated´?En lite tuffare brokblading är Martonen, Eryngium hypr. ´Sunny Jackpot´.

 

Även nyttoväxter finns med varigerade blad. Här nedan en vitbrokig oregano, Oregano vulgaris ´Variegata´ och en brokbladig jordgubbe, Fragaria x annanassa ´Variegata'.
Och för dem som har plats för träd kanske en Brokbladig Rödlönn, Acer rubrum ´Candy Ice´ skulle passa bra?Hos variegerade växter är bladen två- eller flerfärgade. Benämningen kommer av det latinska ordet variegatus som betyder brokig eller ojämnt färgad. De flesta variegerade växter hittar vi i våra trädgårdar men de kan även hittas i naturen.

Ovanstående och massor av andra vackra varigerade växter hittar du på Variegatas hemsida. Se HÄR.

Om du är intresserad av brokbladiga växter finns massor av bra information HÄR.

Kram,  

8 kommentarer:

Ullis sa...

Härliga bilder! Har också fått intresse mer och mer för även växternas blad, tidigare gick jag bara på själva blomman, men har upptäckt att rabatterna blir mycket mer intressanta om även bladverket är vackert, varierande i både färg och form.
Ha en bra dag!
Ullis

Ewa sa...

Hejsan! Jag älskar också variegerade växter men jag har tyvärr ingen i min trädgård ännu så jag får nog ge mej ut på jakt:)Härliga bilder, så mycket fint!
Ha en fin dag!

Anna Vattenkanna sa...

Bladverkskompis! Yes vad kul! jag gillar också bladverk - fast kanske går mer på formspråket? Den där aklejan var ju toppen likaså jordgubben...Har en favvis och det är en buske, vitbrikig kornell som riktigt lyser upp i skuggiga hörn med sina vitbrokiga blad.

Trevligt inlägg med störtskön info.

Kram Anna Vattenkanna

Mia sa...

Det är fint med flerfärgade bladverk.Onskar mig flera i trädgården, de skapar liksom lite liv också när dom inte blommar.

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Brokbladigt ger bladverk en extra dimension!!! Är också förtjust i variegerade växter. Jordgubben och aklejan såg riktigt läckra ut!!

Kram 'grannen' hihi.....
/Charlotte

Katarinas trädgård sa...

Tack för tipset! Jag är ju också en bladfantast och jag kan verkligen rekommendera astrantian, jättesnygg!
Kram
Katarina

Lotta sa...

Här är en till likasinnad. Jag har en akleja med sådana blad men blomman känner jag inte igen. Men det bästa är att den frösår sig. Jag hittar små gröngula bebisar lite varstans. Och den där lönnen gick rakt in i mitt hjärta! Wow!! Nu måste jag se vart plats finnes.
Kram

Spirande grönt - sa...

Var också hos Variegata och botaniserade. Fick med mig en eftersökt skatt hem:)

Ha en fortsatt fin trädgårdshelg i solen,
Rebecca