tisdag 26 april 2011

Doftrabatten

I helgen utfördes årets första (eller snarare andra om man räknar köksträdgården som inte är klar än) grävprojekt. Jag har tänk mig en doftrabatt i anslutning till medelhavshörnan. Precis bredvid finns en grusrundel med en sittplats och det skulle vara så fantastisk att sitta där och bara dra in alla olika väldofter.Än så länge innehåller den inte mycket doftande. De växter som tidigare fanns i den lilla rabatten längs med altanen får stanna tills jag har bestämt vad som ska finnas. Mitt silverpäron ska få bo mitt bland dofterna. Sen har jag fyndat en buskpion som ev ska få plats.Önskemålet är att rabatten doftar från april till oktober. Jag har sparat alla hyasintlökar sedan i vintras så de ska få flytta in är det tänkt. Sen ska i alla fall några luktärtor också få plats. Jag har ytterligare några tankar om vad som ska ingå men jag har för en gång skull ingen färdig ritning ... Så jag skulle behöva lite hjälp från er.

Tips på fler doftande växter (gärna lite ovanligare) tas hjärtans gärna emot. Färg spelar egentligen ingen roll. Rabatten står i söderläge med sol hela dagen. Rosor har jag inte tänkt mig här. De ska få en egen plats så småningom. Så - vad har ni för doftande favoriter? :)

Kram,

6 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

Kul med doftrabatt som tema! Ja, perennen fjädernejlika Dianthus plumarius tycker jag har en sådan god, kryddig nejlikdoft och är dessutom snygg. En annan favorit är ettåringen doftreseda...

Lycka till!
Kram Anna Vattenkanna

Annelie sa...

Lavendel, pion, rosmarin, salvia?
Så spännande att planera en ny rabatt med tema.

Lycka till!

Kram

Tiina sa...

Vilken härlig idé!Iris,schersmin,syren,buddleja...De doftar så underbar.Soligt vår till dej:)

Ullis sa...

Det kommer nog bli jätte fint! Lavendel är mitt tips, även om det inte är ovanligt.
Ha en skön kväll!
Ullis

Inger sa...

Lavendel är min doftfavorit, den doftar alla årstider, om den inte är täckt med snö vill säga.
Lycka till!

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Lavendel så klart..... Sen är hallonschersmin min absoluta favorit doftmässigt i trädgården(förutom hägg, syren, liljekonvalj och sibirsk nunneört då.... ), alltså som doftar utan att man måste vidröra den. Men nu är ju det en ganska oformlig buske och kanske inte riktigt passar in. En liten uppstammad syrén kanske? Har en kompis som har en uppstammad syren som är helt fantastisk och blommar två gånger varje år, en gång på försommaren och en gång på hösten. Den ska egentligen inte göra det vad hon vet, men hennes har gjort det i alla år hon haft den. Kan kolla namnet på den om du vill.

Spännande!!
Kram
Charlotte