lördag 29 december 2012

Årskrönika april-juni 2012


April-juni 2012


April
I april gör verkligen Landet Krokus skäl för sitt namn. Det blommar lite överallt och det är så tacksamt med färg efter vinterns vita, gråa och bruna kulörer. Början av april spenderades på Kanarieöarna med bland annat ett besök på Jardín Botánico Canario Viera y Clavijo. Inser att jag helt har missat att göra ett inlägg eller tre om det. Blir något för vinterns kalla dagar att ta tag i.




Absolut vackrast var ändock den dubbla röda blåsippan 'Rubra plena' som blommade för första gången.




Det började knoppa sig lite här och var. I vinterförvaringen bestämde sig en av dahliorna att det strax var sommar och utomhus satte julroshybriderna en riktig raketfart. Banne mig om inte våren var här.




Årets andra trädgårdsmässa besöktes. Och jag bestämde mig att det nog får vara något år innan jag åker igen. Inte mycket som inspirerade. Roligast var att träffa Anna med bloggen Rosverkstan.




I slutet av april började jag även fylla guldrabatten som jag hade anlagt i oktober året innan. Gjorde en finfin beställning från Odlarglädjen och glädjen var verkligen stor när jag öppnade paketet och såg alla snyggingar.





Maj
Våren var visserligen tidig men kall så när det väl blev maj var det inte mycket som blommade. Ser riktigt kallt och grått ut på bilden men gräset har i varje fall börjat spira.



Planteringsglädje var stor och några buskar och träd inhandlades raskt. En purpurapel 'Royalthy' till murrabatten och magnolian 'Genie' till den kommande rosengården. Tyvärr glömdes den ute en av de absolut sista frostnätterna och den frös ned till oigenkännlighet. Men den dog inte vilket var huvudsaken. Magnolian kommer att ta sina år på sig innan den blommar men purpurapeln hoppas jag kan ge ett par små blommor redan till våren.




I maj slog de första tulpanerna ut. 'Persian Pearl' är alltid först och följs sedan 'Pinocchio' som i sin tur följs av en lång rad andra.



I vinterförvaringen började det bli mer eller mindre kaos. Växter och frösådder överallt!




I mitten av maj började jag gräva på min rosengård. Skulle gissa att det är en av världens minsta. Men det gör inget. Jag är bara så nöjd att jag får plats med en liten. Ett helt inlägg om rabatten samt en växtlista finns att läsa HÄR.




En av årets höjdpunkter var självklart London med besök på Chelsea Flower Show och Kew Garden. Här kan ni också vänta er fler inlägg. ;)






Juni
Årets vackraste månad är här. Tulpaner överallt och små skira perenner som försiktigt breder ut sig. Längtar såååå tills juni är här igen. Här nedan ses silverrabatten med sina grusgångar och längre ned murrabatten med sina mustiga färger.




Årets andra stora grävprojekt sattes igång 4 juni. Skuggrabatten eller mitt lilla woodland som jag vill kalla det. Riktigt kallt och rått var det men det hindrade inte en riktig trädgårdsnörd att ge sig ut i underställ, regnkläder och solhatt. Mer om inspirationen från Kew Garden och mina tankar kan du läsa HÄR.




Juni är som sagt tulpanmånad här i Landet Krokus. Alla blommar inte samtidigt men nästan. Ser ut som en riktigt smaskig karamellpåse med alla färger. Namnlistan på alla tulpaner kan du ser HÄR.



Juni bjuder självklart på mer än tulpaner. Raden av blommor vill liksom aldrig ta slut och man vill så gärna bara frysa tiden eller i alla fall få den att gå lite långsammare så att man kan passa på att njuta av varenda knopp, blomma eller blad.




Fortsättning följer!

Kram,

16 kommentarer:

Hélena sa...

Vad mycket du har gjort under det här året... Det är ju inte klokt egentligen. Ser verkligen fram emot dina inlägg från Chelsea Flower show...längtar till maj :-)
Kramar Hélena

Anita sa...

Så himla roligt att läsa dina årskrönikor. Ser fram mot resten av året.

Jag såg att du har ett blå-vitt ormöga. Jag har bara den vanliga blå och så har jag vit. Köpte ett år en blåvit på en av mina trädgårdsresor i England men den ville inte överleva. Läste någonstans att den var svår att få att överleva men du har tydligen lyckats. Jag kanske får försöka igen.

Önskar dig en god fortsättning på julhelgen och ett Gott Nytt År!

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Asch då att den frös. Magnolian. Men som du säger kommer den ändå att ta några år att etablera sig. Jag är något avis på ditt exemplar ska du veta :-)) Såå ljuvlig blåsippa!! Helt bedårande med alla lager. Å färgen förstås. Vilken lycka att få åka till CFS. Ser fram emot dina kommande inlägg. Vilka grävprojekt du hann med också. Det är så roligt att göra nya rabatter.

Underbara bilder på alla blommor!

Stor kram
Charlotte

PS. här snöar det idag... igen.....

Sophia Callmer sa...

Så mycket du hunnit med i trädgården och utanför med resor! Gott nytt 2013! kram Sophia

Jannibele sa...

Ai, ai, ai ! Der kom du med våren:) Helt underbart i Krokuslandet. Mange herlige blomster i siste collage!

Isas Trädgård sa...

Tack Anna-Karin för din inspirerande rundvandring i din trädgård !
Tro om jag någonsin kommer upp i så många olika sorters vackra tulpaner som du .... min trädgård är ju väldigt ung !
Ser fram emot fortsättningen !
Ha det så gott !
Kram/Isa

Bettina Bäck sa...

Oj, oj, oj. Nu blev till och med inbitna snöfantasten jag sugen på vår, och på alla underbara vårblommor. De är ju verkligen en sensation när de kommer. Den där rosa blåsippan ... :-D

Törnrosa sa...

Vilken helt otrolig växtkavalkad du bjuder på! Den ena blomman och växten vackrare än den andra. Och jag blir full av en massa vill-ha-tankar. För att inte nämna de fina trädgårdsvyerna.
Hej från Törnrosa

Sabelhagens Olivlund sa...

Åh, så mycket trädgårdsglädje!! Härlig läsning!!
Tala om tulpanfrossa!! Underbart!!
Ha det gott.
Kram Maria

Furulunden sa...

Så deilig å få titte på blomster igjen:) Ute altså - for inne har man jo gjerne en del blomster på denne tiden. Selv er jeg stor fan av amaryllis som jeg presenterer på min blogg idag.

Tant Otteskrufv sa...

Aaahh, så många vackra bilder! Nästan så man önskar att det redan var juni:)

Kristina Bonander sa...

Oj, vad mycket vackert du visar! Och lyckliga du som fick återse Chelsea Flower show.

Ha det gott
Kristina

Kristina Bonander sa...

Oj, vad mycket vackert du visar! Och lyckliga du som fick återse Chelsea Flower show.

Ha det gott
Kristina

Marina sa...

Käre värld så många fina blommor och bilder. SÅ mycket du gjorde under bara de tre månaderna. Härligt!
Längtan blir ju inte mindre nu precis.

Kram o trevlig kväll!

blompia sa...

Underbar inspiration och ljuvliga bilder bjuder du på!
Kram Pia

Trädgården på Höjden... sa...

åh, vilken underbar resa i tiden. tulpanerna. så fantastiska. och vilket jobb du gjort med anläggandet av nya rabatter.
snart är vi där igen. vad händer då?
kram åsa