tisdag 12 april 2011

Skola in och skola ut

Hela söndagen gick åt att plantera, rensa och pilla med små fröbebisar. Skönt att få röja lite i trädgårdslanden och rabatter. Snart är det dags för första sådderna ute. Jag har tjuvstartat förstås... ;) Med vallmo. Har fått lära mig av er, kära bloggvänner, att de går att så redan i mars. Om man nu vill ha det där lite slumpmässiga resultatet. Och det vill jag gärna. I alla fall när det gäller vallmo.

Flera frösådder har skolats in och fått flytta ut i vinterförvaret där det finns extra ljus och lagom temperatur. Det börjar redan bli trångt där ute ... Får helt enkelt införskaffa fler bord och fler lampor. ;)
Även inne i våra fönster växer det för fullt. Luktärtorna har toppats en första gång för att bli kraftigare och den första squaschgrodden har kikat fram.


Årest luktärtslista blev lång. Kanske för lång..? Men de är ju så bedårande och jag älskar verkligen att få frossa i luktärtsbuketter under sommaren. Det är lyx för mig.


Årets luktärtslista:
'Austronat Mixed'
'Blue Ripple'
'Chatsworth'
'Flora Norton'
'Fransiscus Cupani'

'Mammoth'
'Navy Dark Blue'
'Miss Collier'
'Miss Wilmott'
'Old Times'
'Villa Roma Scarlet'
'White Supreme'
'Windsor'
'Unwin's Striped'

Det är en salig blandning av färger och mönster. De flesta har jag valt för att det är gamla, fina sorter med massor av doft men några bara för att de är så himla snygga. 


Vilken luktärt är er favorit? Ny eller gammal sort?

Kram,

14 kommentarer:

C. Tvillingmamma sa...

Vilken rikedom,klart avis på alla luktärtor,själv har jag bara två påsar blandade som ännu inte sett något solljus...

Vita rosor och förgätmigej sa...

Hahaha! En aning fanatisk när det gäller luktärt???? Tja man ska ju ha någon last här i världen och just luktärtor känns som en rätt trevlig last. För alla i din närhet! :0) Synd att jag inte bor närmare, då hade jag kommit på oanmält besök och norpat en av varje. Såååklart med några (eller många) Dahlior med mig! ;0)

Kram/ Anna

Malin - I min trädgård sa...

Haha, du ska se mina squashplantor, de har tagit över hela fönstret :-D. Ser inte riktigt klokt ut...

Jag har inte hunnit prova så många luktärtssorter ännu att jag kan säga en faorit, men jag tycker att förra årets inköp - Mammoth var väldigt vacker. En annan som jag gillar är den mörkt mörkt röda Black Knight och som också doftar helt fantastiskt. De måste dofta starkt - då blir de en favorit hos mig!

Ha en bra vecka!

Mia sa...

Oj, inte flera? Mina fyra sorter är alltså ingenting mot alla dina, vilken härlig blomsterprakt det blir. Kul att se när det gror i fönstrena men det blir långsamt fullt.

Ullis sa...

Vad vackert det kommer att bli!! Jag kan inga namn, men gillar nog vita eller lite gammelrosa luktärter bäst.
Ha en bra dag!
Ullis

Stina sa...

Heeeej!
Är inte heller särskillt fliti med bloggandet just nu - det är ju så mycket att göra i trädgården och med små plantbebisar! Oj oj vad du har sått mycket! Luktärtslistan imponerar! Jag brykar inte lyckas så bra med mina luktärtor, för jag brukar inte vara så flitlig med vattningen frammåt sommaren... Här brukar gräsmattan bli brun och börja damma i slutet av juni. Håller med om att det ska vara en gulaktig ros (t ex Leander) till Annas torn. Färgen har jag målat själv - den matchar våra gröna fönsterkarmar!

Kramar i mängder!
Stina

Unknown sa...

Hej Anna-Karin!
Du är otrolig med dina sådder! Skulle vara roligt att se i verkligheten. Jag har inte sått några luktärter i år. Vet du vad som har hänt här då? Dotterns tagetes och mina rosenskära blommar i vardagsrumsfönstret. Oj, oj, oj...vad gör jag nu? Rosenskäran har jag försökt klippa ner...och dottern är överlycklig över sina blommor. Kram

Godastunder-tokigaidéer sa...

Oj vilken massa du har sått. JAg har aldrig haft någon luktärt men någon gång ska bli den första men då blir det färdigköpta plantor, i alla fall i år och såklart om man kan det....

Ha de
Kram Anna

Martina sa...

Oj då vad massa luktärter du sår. Jag sår bara två sorter som jag inte ens vet namnet på ;-) en vit och en lila.

Helens trädgård sa...

Underbart med plantor att skola om!
Oj, så många olika sorter Luktärtor du har fösått!
Själv har jag inte en enda Luktärt i år, har andra klätterväxter som tar plats :=)
Önskar dig en toppendag!

lottens vita och gröna sa...

woooooooow så läckert, lycka till med alla bäbisar!!!
må väl du fina, varmkram lotten

Lotta sa...

Ha ha, tack! nu behöver inte jag smyga med mina fem luktärtspåsar - du är ju mycket värre!!! Min favorit alla tider är Franciscus Cupani. Ska pröva en sort som heter High Scent i år. Extra starkt doftande. Mmmmm.
Kram

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Du min käre tid... DET var många sorters luktärter... Jag som trodde att jag hade förivrat mig i år.. har kanske sju sorter.. men inte sått någon ännu - blir till helgen. Vet inte om jag har någon favorit ännu. Rejält doftande vill jag att dom ska vara i alla fall, och sen får gärna blomstänglarna var långa så att man lätt kan plocka buketter.

Ja, jisses vad plats det tar när man börjar skola om (eller skola ut...). Det liksom sväller likt en svulst av grönska. Fullt, brukar det bli :-)

Kram
Charlotte

Lisa sa...

Luktärtsfavoriten är sådd här också, Kings High Scent, lilavit med mycket doft. Tänkte köpt Villa Roma scarlet men glömde, den var ju häftig färg på. Skolade äntligen färdigt mina tomatplantor idag, 736 st....hjälp!!
Lisa/Lisas trädgård