fredag 21 december 2012

Blommig fredag - tema smällkaramell

Så var vi på väg hem igen från två helmysiga dagar i Stockholm. Hotellfrukost, julmarknad i gamla stan, opera, lite shopping, middag med vin och som avslutning ett besök på Zetas. Det här känns som om det borde bli en tradition. Att ta ledigt ett par dagar innan jul. Komma ned i varv och bara njuta. Nu när vi strax är hemma igen är det dags att börja njuta av julen istället.
Dagens tema för Blommig fredag är smällkaramell. Jag gissar att det kommer att finnas gott om julblommor och kreppade julgransdekorationer på bloggarna så jag väljer att visa en av sommarens smällkarameller istället. Fingerborgsblomman, digitalis purpurea.
Blommorna påminner en hel del om kreppat papper. Både   färg och utseende. Och visst är fröställningarna små smällkarameller i sig. Små förpackningar som när de går sönder sprider gosakerna vidare så att det efter ett par år kan bli en ny härlig smällkaramell någon gång i juli. 
Från början var jag nog med vilka sorter jag satte in i trädgården och klippte bort oönskade fröställningar. Men nu gör de lite som de vill. Och visst blir det ljuvligt. När de blir så där många. I alla dess färger.
Nu är jag väldigt nyfiken på att kika hos er och se efter om jag hade rätt när jag gissade julblommor. ;)

Ha en finfin kväll! 

Kram, 

PS. Inser nu när jag kikat in hos er att julblommor och julgotter nog hade varit mer korrekt. Eftersom temat inte var smällkaramell utan julkaramell. Jaja... så kan det gå. :) 
Fler julkarameller hittar ni som vanligt hos sköna Hélena

21 kommentarer:

Sabelhagens Olivlund sa...

Så ljuvliga fingerborgsblommor! Jag är glad över att du tolkade temat som smällkarameller så vi inte gick miste om dessa fina:)).
Kram Maria

Bettina Bäck sa...

Men oj så härligt det låter med härliga, lata dagar före jul. Känner mig mer som en platt pannkaka just nu, men jag fluffar nog upp mig inför julafton. :-)

BLOMSTERDESIGN sa...

Fingerborgsblommor är så fina, tyvärr har jag inga i min trädgård men jag vill gärna ha så jag hoppas att jag hittar några till sommaren. God jul!
/ Therese

Meta sa...

Den karamellen den köper jag gärna!
God Jul o Gott Nytt År.
Kram Meta

Anna Vattenkanna sa...

Fina smällkarameller eller julkarameller vilket man vill! Sommarsköna bilder...

Kram

Ulrika sa...

Låter som underbara dagar, kul med traditioner. Underbara är dom fingerborgs blommorna, härligt att se så fina blombilder nu!

Kram ulrika

Marit sa...

Revebjeller er så vakre! Takker hyggelig kommentar på bloggen min :)
God jul!

Marina sa...

Underbara blommor och jag tror nog man får tolka som man vill när det gäller Blommig fredag.

God Jul!

Helens trädgård sa...

Jättevackra bilder på Fingerborgsblommor.
Får mig att längta efter sol, värme och grönt gräs :=)

Smällkaramell eller julkaramell spelar ingen roll.

Vill önska dig en riktigt God Jul!

Helena sa...

Jag tänkte oxå smällkaramell men så berätta Acchleja Carro att det inte var så :-) Jag brukar fråga henne för jag kommer aldrig ihåg vad temat är ;-)o denna gång trodde jag att jag kom ihåg så vart det fel :D
KRAM från mig!

Katarina sa...

Jag gillar verkligen digitalis. Hämtade mina första plantor från skogen och nu har jag minst sagt så jag klarar mig. En del anser att de är lite ogräs, men de är så lätta att rycka upp om det blir för mycket.
Tack för vackra foton.
God Jul!
//Katarina

livetpålandet sa...

Fingerborgsblommor vill jag ha i min nya trädgår!. De trivdes inte i min förra av ngn anledning. Men de är ju så läckra. Jag hittade däremot en hel glänta full av dem ute i skogen vid vårt förra hus! Så jag misstänker de gillar sur jord ...

Livet på solsidan sa...

Tycker det är kul att vi tolkar temat olika. Det blir roligare så! Och otroligt vackert i ditt fall.

Önskar dig en riktigt, riktigt GOD JUL!

Kram Tamara

Rosor och ruiner sa...

Spelar ingen roll, dina karameller är lika fina för det!
Ha det gott och god jul!

Berit sa...

Äsch karamell som karamell och dina gick inte av för hackor!!
Önskar dig en strålande och underbar JUL!

Annika Christensen sa...

Vad höga fingerborgsblommor!
Jag älskar dom och de får härja fritt hos mig. Hoppas du får en fin Jul
God Jul och Gott Nytt År
Annika

Lisa sa...

Ja det var dagens finaste smällkaramell :-) Jag gillar dem skarpt,särskilt de vita, såna kan man inte få för många :-)Låter som en härlig ny tradition. Ha en riktigt fin jul och nyårshelg !
Lisa/Lisas trädgård

Lotta sa...

Karamell som karamell säger jag och din small nog högst!
Ha den bästa av jular!
Kram

Sophia Callmer sa...

God jul Anna-Karin! kram Sophia

Malin sa...

Fingerborgsblomman är en stor favorit här. Den växer vilt lite varstans i trädgården. Ibland blir de så höga att jag tror att de skall vika sig men icke.
God Jul!
Malin

Hans sa...

Så fina fingerborgsblommor du visar, de vill inte alls växa i vår nordliga trädgård trots många försök.

God Jul!