torsdag 13 januari 2011

Anemonopsis macrophylla - vackrare än så här blir det sällan

En av de vackraste, skiraste, mest åtråvärda växter jag vet är Anemonopsis macrophylla, Porslinsanemon. Hon ser verkligen ut som det hon heter - att vara gjord av japanskt benporslin. Porslinsanemonen kommer mycket riktigt ursprungligen från Japan där den växer i fjällnära skog i centrala delarna avlandet. Hos oss växer den som härdig perenn och ska klara sig bra ända upp i zon 7. Det kan ta ett tag innan den växter till sig och ända upp till tre år innan man får se en endaste blomma. När den sedan bjuder på sin prakt av nickande blommor som svävar ovan bladen kan den hålla i sig ända från juli till september. Plantan blir ca 50 cm hög.Porslinsanemonen har ett finflikigt bladverk och graciösa hängande ljuslila blommor på väl förgrenade stänglar. Den finns även i en vita variant, 'Alba'. Namnet Anemonopsis macrophylla betyder storbladig Anemoneliknande växt (J. Corneliuson). Inte alls så romantiskt och gracilt som blomman ser ut.

Den passar perfekt i skuggiga, fuktiga och sommarsvala lägen men vill absolut inte ha vått om fötterna utan gillar när det är väldränerat. Den får inte heller torka ut för då kan den stanna i växten.


I år ska jag ge mig på att så. Har hört att det är ytterst svårt att få dematt gro om det inte är helt färska frön som man låter stå ute i kruka under vintern. Har ingen aning om så är fallet men jag tänker iaf göra ett försök. Går det inte så får jag försöka få tag i färska frön till hösten.

Porslinsanemonens frön behöver köldbehandlas för att gro.
Enligt Rara Växter där jag köpt mina frön ska man gå till väga såhär: Så fröerna som vanligt och ställ sådden varmt i 2-3 veckor. Ställ sedan sådden kallt, bäst är +3 C men kylskåpstemperatur kan duga, i 4-6 veckor eller tills fröerna grott.

På Impectas hemsida läser jag det här: Dessa fröer gror långsamt och oregelbundet. Sås i krukor som placeras utomhus i skuggläge så tidigt som möjligt, gärna redan i januari. Täck sådden med 2-4 mm perlit eller finkornigt grus. Groning sker på våren samma år eller året därpå. Utplanteras på växtplatsen höst eller vår.
Jag tänker nog prova med båda och jämföra vilken metod som funkar bäst. :) Är det någon som har tips eller erfarenheter så tar jag tacksamt emot.

Idag är det dags för operation av min andra hand så jag kanske kommer att vara lite frånvarande här ett tag... ;) Svårt att blogga med bara en vänsterhand...

Ha en fin torsdag!

Kram,

8 kommentarer:

Stina sa...

Underbar! Som en höstanemon fast vackrare.... Lycka till!

Kram,
Stina

Unknown sa...

Åh, färska fröer av den hade varit något! Fantastiskt vacker!
Lycka till med operationen!
Kram,
Charlotta

LindaLunda sa...

Helt bedårande!!!
Varför har inte jag en sådan????
Hmm.... måste nog göra något åt det.

Unknown sa...

Nu går jag i gång på ditt inlägg igen! Så otroligt skir och vacker, men jag skulle aldrig ha tålamod med frösådden tror jag. Hoppas det går bra för dig. Ser fram emot resultatet! Hoppas du blir bra i din arm fort. Kramar

Katarinas trädgård sa...

Vilken snygging! Den skulle gärna få flytta hem till mig. Men allt fröpyssel..., näää det är nog inget för mig...
Hoppas både frösådden och operationen går bra!
Kram
katarina

Lotta sa...

Säg genast till om du lyckas!! Sådde förra våren efter Rara växters beskrivning utan att något grodde, men krukorna står ute i varmbänken nu under snön, så än finns det lite hopp.
Kram

Mia sa...

Detta med sådd är ju en hel vetenskap och med olika beskrivelser blir det väl inte stort lättare. Lycka till med både frö och handen. Om du lyckas så får du en otrolig vacker planta :)

Godastunder-tokigaidéer sa...

Så super vacker anneomon, den skulle mer än gärna få flytta hem till mig.
Det låter som över mina kunskaper att så själv men kanske man kan be om hjälp på plantskolan att ta hem den om den inte finns.

Lycka till med din op

kram Anna