måndag 25 oktober 2010

Hillevik då och nu

I dag tänkte jag visa lite hur det ser ut i vår lilla trädgård. I alla fall i form av en skiss. Mer utförliga beskrivningar och bilder kommer senare, nu blir det lite översiktligt. Tomten är på ca 800 m2 och jorden består av en blandning av fyllnadsmassa och slaggsten. Lite svårgrävt här och där kan man säga ... :)

När vi flyttade in var det mest gräsmatta och halvtomma rabatter. Brevid garaget fanns det en gammal hundgård med tak, en halvrutten trapp och en slänt full av ogräs.

Vid farstukvisten fanns det en liten träaltan omringat av slipers och spirea.

Rabatten framför stora altanen ser innehåller i stort sett samma växter som när vi flyttade in men jag har utrotat en praktlysing, som i och för sig var fin när den blommade, men den höll på att kväva allt annat.

Det övriga som var värt att spara var ett äppelträd, en jättefin kaprifol, ett ståtligt stånd av riddarsborrar, en klätterros och några syrener. Resten har vi tagit bort.


1. Syrenhäck, vit och lila.
2. Ask
3. Häck med spirea
4. Rabatt med klätterros 'Flammentanz' och en fin ginst som tyvärr har dött. Rabatterna innehöll även några tuvor gullviva och en massa ogräs.
5. Rabatt med riddarsborrar, klematis och kaprifol. Av någon anledning växte det också några vitlökar, en tuva gräslök, smultron och jordgubbar i en salig blandning i samma rabatt.
6. Äppelträd (ev. 'Aroma')
7. Ros- och perennrabatten har vi som sagt inte gjort så mycket åt. Tidigare bestod den av en gigantisk praktlysing, tre rosor (två av dem är troligtvis 'Nina Weibull'), en tuva med rosa krollilja, vit iris, en liten tuva kärleksört och vårkragar.
8. Rosablommig ölandstok


Här nedan ser ni hur trädgården ser ut idag. Både antal rabatter och antal växter har ökat ordentligt. :) Vi har haft ett stort projekt per sommar. Första året vi bodde här gjorde vi om runt omkring farstukvisten. Det blev en plattlagd uteplats av Geflesandsten (som vi fick av våra fantastiskt snälla grannar) och två rabatter som går i rött, gult, orange, vitt och svart. Den blommar från tidig vår med balkansippor och backsippa till sen höst med solhattar och chokladblomma (som jag övervintrar eller köper nya beroende på om de överlever ...).

Sommar nummer två tog vi tag i ytan brevid garaget. Den gamla hundgården rykte och vi (eller snarare en man med stor grävskopa) tog bort ca en meter djup och 25 m2 stor yta så att det blev plats för en grusad plan och en parkering. Runt parkeringsplatsen finns ett stenparti i sluttning som går i ceris, rosa, vitt, svart och som bryts av med lime och en aning blått. Här dominerar höstfloxen och grannens ros som har tagit sig över till vår sida. Men även en hög olika sorters aklejor, rödbladigt höstsilverax och fingerborgsblommor i olika färger samsas här.

Den här sommaren har vi gjort i ordning tomtens bästa läge. Vi har gjort en stor grusrundel med lavendel runt om. Här har vi fin utsikt över både de nya planteringarna men framför allt ser vi havet som ligger ca 50 meter bort. Samtidigt gjorde vi i ordning den största rabatten hittills. Den ligger i anslutning till vår fruktlund och går helt i vitt, blått och silver. Här finns exempelvis vit kärleksört, kaukasisk förgätmigej och japansk malört.


1. Syrenhäck, vit och lila.
2. Ask
3. Skuggrabatt
4. Två runda rabatter med julrosor, snödroppar och kungsängslilja
5. Entrérabatten
6. Fruktlund
7. Perennrabatt i vitt, blått och silver. Innehåller även en grusgång med tramstenar av slaggsten
8. Lavendelberså, finns även vita krokus i samma rabatt
9. Gamla ros- och perennrabatten
10. Trapprabatten

Vi har även hunnit med att gräva trädgårdsland, byggt en kompost, planterat en syrenhäck och fyra nya fruktträd till fruktlunden. Eftersom det blev stenar över från första årets projekt har vi även lagt trampstenar i gräsmattan av samma material.

Ojojoj, vilket långt inlägg det här blev ... jaja.. tiden går fort när man har roligt.. ;)

Ha en fantastisk kväll!

Kram,

5 kommentarer:

Anjas Hill sa...

Så enormt imponerande med folk som kan göra skisser över trädgården! Jag är riktigt grön av den där berömda dödssynden som heter av...-a;)!
Och så fint det blir då!/Anja

Rosor och ruiner sa...

Vad kul med skiss över trädgården, och roligt att se hur ni har gjort, ni har verkligen fått till det mysigt! Måste kika vidare här inne hos dig!
Du frågade om pioner, nej, den på bilden är en av mina egna, men jag länkar i inlägget till ett äldre inlägg, där de fyra sorterna finns med på bild. Klart du skall ha pioner med i en doftrabatt! Jag älskar verkligen pioner, och en av de jag har beställt heter Edens Perfume och skall visst vara en av de som doftar bäst... Annars finns det så många fina, en vit sort med lite röda strimmor Festiva Maxima är fin, och Bowl of Beuty är ju så vacker, nej det finns många, svårt att välja en favorit!

Godastunder-tokigaidéer sa...

Jättefina ritningar önskar att jag hade ett uns av det i mig att rita men ikke.....
JAg har försökt att bli följare av din blogg men det vill inte men jag försöker i morgon igen..

Ha det gott
Anna

Ruben sa...

Spännande med ritningar, och vad fina de är!!! Verkligen proffsigt gjorda. Ni har verkligen planerat tomten bra, allting verkar vara på sin ideala plats. Ja, det är ju inte bara ritningen som är bra, hela trädgården ser ju fantastisk ut.
Ha det gott!
/Ruben

Unknown sa...

Åh, vad duktig du är! Jag bara älskar trädgårdsskisser och önskar att jag kunde göra sådana. Har du gjort dem själv?
Ha det gott,
Charlotta