tisdag 11 juni 2013

Roadtrip till Skåne: Tage Andersens Gunillaberg

Ojojoj vilken helg jag har haft! Så många möten. Fantastiskt välkomnande av underbara "trädgårdstanter" som öppnade sina hem och sin trädgård för oss. Så mycket skratt. Så många "AAhhhh!" och "Ooohhhh!". Så många handelsträdgårdar. Så många plantor med hem. Min hjärna är fortfarande lite småchockad över alla intryck. Så jag tänker visa lite i taget av allt som vi har varit med om. Tack Hélena, Hanna, Anna, Katarina, Marina, Åsa och Lotta! Den här helgen blev ett minne för livet!

I onsdags kväll packade jag mig in i bilen för resa ned till Stockholm och övernattning hos kära syster. På torsdag morgon plockade jag upp Hélena för den långa resan ned till Skåne. Vi hade redan tidigare bestämt att vi skulle göra ett stop på Gunillaberg och kika på Tage Andersens surrealistiska och helt magiska värld.Gunnilabergs säteri byggdes redan under 1660-talet och gården rymmer förutom Tage Andersen både grisar, hästar, fåglar och lamor. Det ger en skön lantlig kontrast till Tages kreationer. Allt som han tar i blir vackert som en dröm och han blandar friskt naturmaterial och sirliga växter med tyngre material som trä, järn och stål. 
Vi fick även komma in i själva huvudbyggnaden och även där var allt genomtänkt in i minsta detalj. Väggmålningar från 1700-talet matchades med vackra ljussättningen och Tages känsla för form. Jättekul att se! Min favorit blev den paviljong där serveringen höll till. Där passade vi även på att äta lunch och inspirera oss ännu mer. Faktiskt satt Ernst Kirchsteiger där samtidigt som oss - livligt diskuterandes med Tage Andersen himself. Hela paviljongen var gjord av målad plast och stålkonstruktioner. I och med att plasten är målad i rutor känns det nästan som gamla slitna glasrutor på håll. Helt fantastiskt var det. Att det sen var inrett med mosaikbord och gamla cirkushästar gjorde allt bara så mycket mer sagolikt och magiskt. Som ni märker är jag ganska tagen av hela grejjen. ;)  Det fanns även en hel del att shoppa men vi nöjde oss med att dofta på 'Rhapsody in blue' och ta in alla intryck. Sammanfattningsvis kan jag väl säga att det var detaljerna som gjorde det. Kan absolut rekommendera en resa dit för alla som gillar vackra ting!Efter Gunillaberg bar det av söderut igen. Men mer om det i nästa inlägg!

Kram,PS. Begreppet "trädgårdstanter" kommer från Åsas yngsta som högljutt deklarerade vår ankomst med orden "Nu kommer tanterna!!!". Så för mig kommer ordet trädgårdstanter i fortsättningen att vara synonymt med härliga, givmilda trädgårdsgalningar. Sämre epitet kan man leva med ... ;)

15 kommentarer:

Carina sa...

Mycket att titta på, sedan om allt är snyggt.....

Camilla sa...

Så sjukt roligt ni verkar ha haft det. Grymt!
Ska allt ta och googla lite på vart allting ligger så kanske det blir några trädgårds-pit stop på sommarens road trip med sambon. Tänk vad bra att ni trädgårdstanter delar med er till andra tokar. Aldrig hört talas om Gunillaberg tidigare. Visst åker ni iväg någon fler gång?! =P
Ha det gott!

Hélena sa...

Hej underbara du!
Jo, du...känner mig fortfarande mosig efter alla intryck. Vågar knappt kolla på vår trädgård. Hur ska detta sluta...
Bamsekram Hélena

Vilt og vakkert sa...

Heisann!

Her så det flott ut.
Tre spirer har kommet opp av jorda fra frøene du sendte meg.... og tre fra mine egne frø. De står i drivhuset, godt og varmt!
;:OD)

Marina sa...

Jag måste erkänna att den där Tage Andersen trodde jag var mycket äldre, kanske tom. död. Jag måste ha blandat ihop honom med någon annan eller hört/läst tokigt någon gång.
Jättefint ser där ut att vara i alla fall.
Det var otroligt roligt att träffas. Jag kom på mig själv flera gånger med att gå med ett leende på läpparna under kvällen efter ert besök här.

SÅ glad att ni ville komma!

Kram

Anonym sa...

Så fantastiskt kul det var att ha er här! Jag fick så mycket inspiration bara genom att prata med er, och nu har jag en massa nya idéer jag vill förverkliga. Roligare tanter att hänga med än er finns nog knappast, längtar redan tills vi ses igen! Kramar från Hanna

Anna Vattenkanna sa...

Att vara en trädgårdstant är väldigt roligt! Speciellt när man får träffa andra trädgårdstanter :-)

Tage A:s arbete och blomsterkreationer har jag följt genom åren - han har verkligen fått till det på Gunillaberg. Är man i en tavla? Eller bland kulisserna på en scen? Eller är man själv en del av konstverket? Sånt gillar jag.

Kram

Villa Ryttarängen sa...

Vilken rolig resa. Vackert där på Gunillaberg, verkligen annorlunda. Kraaam Pia

Inger sa...

Haha, här har du ytterligare en trädgårdstant!
Kram

Bettina Bäck sa...

Trädgårdstanter förenen eder! Stolt och tant, så är det.
Du, det där ser helt magiskt ut. Det är första gången jag ser bilder från huset också, så jädra läckert så jag håller på att trilla ihop.
Nu måste jag spana in lämpliga vildcampingplatser åt mig och mannen (vi älskar att tälta), så att jag by the way kan åka förbi Gunnilaberg.
Alltså, det där målade trägolvet. Stön.

Jannibele sa...

For en drømmetur dere har hatt. Nyter å se og lese om opplevelsene deres. Tenker dere kom full av inspirasjon hjem igjen til hagene deres.

Marianne sa...

Va trevligt ni verkar ha haft det, hoppas du kan berätta mer när vi ses. Jag har inte känt till Gunillaberg förut, trodde nog att TA var kvar i Norrviken...

Tant Otteskrufv sa...

Trädgårdstant, javisst! Tack för bilder från Gunillaberg. Funderar på att ta en tur dit och förundras jag också.

Margot sa...

Trädgårdstanter låter helt perfekt:)) Vilken fantastisk rea det måste ha varit! Gunillaberg är något helt nytt för mig men det ser otroligt intressant och härligt ut! Ser fram emot resten av dina bilder från resan!
Ha det gott!
Kram Margot

Helt enkelt hemma hos mig sa...

Härliga bilder! Är så glad över att vi får möjligheten att följa med på dina äventyr!
/ Sylvia