fredag 10 januari 2014

Blommig fredag - Trädgård 2014

Precis som Hélena tänker jag umgås mer med min trädgård den kommande säsongen - trädgårdssäsongen 2014. Och framförallt njuta av den. Men visst finns det att göra också. Ju längre jag skriver desto mer sugen blir jag på att sätta spaden i jorden.Trädgården 2014


  • Silverrabatten fyller fyra och behöver gås igenom från grunden. Inte minst för att försöka begränsa de förhatliga knölklockorna som sprider sig längs med planket. Vissa växter ska begränsas, vissa ska grävas bort och vissa får flytta till andra delar av trädgården.   • Bronsrabatten ska fyllas på med fler växter. Hittade en del godingar redan förra året men det finns fortfarande några luckor. Bronsrabatten syns i mitten av bilden nedan. Riktigt så där renrakad är den inte nu. 


  • Guldrabatten ska fyllas på med fler vårlökr och guldblommande augustifägring. Vill ha ett helt hav av gula och orangea tulpaner här. Och just i augusti är det ganska klent på blomfronten. 


  • I rosengården ska 'Alchymist' flyttas. Hade en plan att göra et högt klätterstöd där jag planterade den. Men det kommer inte bli bra nu när jag har flyttat dit ett litet prydnadskörbär. Det blir för trångt helt enkelt. Mao finns det plats för ytterligare ett par mindre rosor. Tips, anyone?   


  • Murrabatten ska fyllas på med växter. Ett drömträd i form av kopparslönn hoppas jag ska bli kronan på verket i den rabatten.  

  • Köksträdgården behöver ett nytt slystaket och ny portal. Den gamla har blåst sönder under hösten. Ytterligare en eller två odlingslådor ska snickras. 


  • Vedlunden ska struktureras upp och fyllas på med växter. Har gjort en finfin beställning hos Lars Danielsson och Spezialplants med riktiga skönheter som jag hoppas ska trivas bra här. 


  • En sommarblomsrabatt ska anläggas på utsidan vårt plank. Där finns en riktig skämsyta som bör tas omhand. Årets färg blir lavendellila. HÄR kan du se en frölista över vilka växter jag har tänkt mig. 


  • Sommarblomsrabatten (5) och ytterligare några projekt (1), (2) och (3) som jag skrev om förra våren har jag fortfarande kvar att ta tag i. Ett inlägg om det hittar du HÄR
Ptja... Det blev en hel del skoj. Återstår att se om listan är lika lång - eller ännu längre - inför Trädgård 2015.

Fler spännande planer hittar du hos Hélena och Blommig Fredag.

Kram,


16 kommentarer:

Sabelhagens Olivlund sa...

Fint sommarblomscollage du gjort. Roligt att läsa om dina tankar inför 2014. Du har det så jättefint i trädgården.
Kram Maria

Charlotta sa...

Härliga planer! Du har en vacker och välskött trädgård så det är ju som förutsägbart att du får ett fantastiskt trädgårdsår, oavsett om alla dina planer hinner utföras eller om du planerar om och bara slappar. ;)
Ha en fin helg!

Marianne sa...

Härliga trädgårdsplaner men....stora odlingsframgångar kräver trädgårdsvänner och träffar på SV!

Ninnis sa...

Vilka härliga planer...blir så roligt att få följa med och se dom förverkligas och njuta av dina fina bilder....=)

Kram Ninni

Helt enkelt hemma hos mig sa...

Vilka planer. Det kommer att bli jättefint! Ska bli kul att följa dig under 2014 :)

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Lite som ett bibliotek... ..projekt att bläddra bland; välja och vraka. Visst är det en härlig känsla.

Beställde också från Lars och nu blev jag nyfiken på dina val! Ser fram emot en rapport här senare :-)

Kram, Carina

Rose Garden Malevik sa...

Ååååååååh vilka härliga prunkande bilder.. fantastiskt :)
å missa nu inte,,,

SATURDAY SHOW OFF

de e kul att vara med
Välkommen
Håkan

Merja sa...

Vilken fantastisk trädgård du har! Gillar särskilt köksträdgården med staketet!
trevlig helg!

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Känns som vi kan dela den galenskapen då ;-) Jag hoppas på en kruka frösådder av A macrophylla som grodde fint förra året.Såg din fråga och skrev om några av de andra här: http://4seasonsbycarna.com/2014/01/07/lund-och-torvparti-pa-gang/

Utöver de så blev det blev 4 liljor, 3 Polygonatum, Prosartes, Disporopsis och en liten Uvularia. Många ganska lika och jag funderade sen på om de är för lika... ..men bladformen kan få fungera som en repetition i partiet så blir det varierat men återkommande :-)

livetpålandet sa...

Hej och tack för din kommentar!:) Här kommer ett tips på ros. Nr ett på min roslista förra året Austin rosen `Graham Thomas`. Mer gyllene än gul med stora,vackra, väldoftande blommor. Blommade länge och höll sig helt frisk! Den står fortfarande helt grön ute i rabatten idag!Sedan måste jag oxå skriva `Munstaed Wood`
Underbar färg och som den öste på med blommor!//Annica

Kristinas oas sa...

Kul med en till med många planer! :) Det ska bli kul att följa alla projekten, oavsett vilka du väljer i år. Speciellt ser jag fram emot sommarblommorna vid planket, tror det blir superfint! Kopparlönn är en favorit här, att kunna se den vackra barken när allt annat är grått och trist är vinterskönhet för mig.
Kram Kristina

Inger sa...

Skulle också vilja ha en sån där proffsig ritning på min trädgård. Ett par mindre rosor, vad är mindre och vilken blomfärg har du tänkt?
Kanske snart dags att boka ett besök i din trädgård om jag ska hinna... ?
Kram

Godastunder-tokigaidéer sa...

Wow hur ska du hinna allt?
Men det är underbart att ha alla dessa planer framför sig och det man inte hinner får vila i tankarna tills nästa år..

Kram Anna
God fortsättning

Margot sa...

Wow vilken proffsig ritning du har över trädgården, fantastiskt! Din trädgård ser otroligt välskött och prunkande ut, fantastiskt vacker! Jag blir riktigt avis när jag ser din härliga köksträdgård, en sådan vill jag också ha när jag får större trädgård:))....då får jag hämta tips och idéer hos dig!
Ha det gott!
Kram Margot

Malin - I min trädgård sa...

Vilken underbar plan! Och härliga bilder. Nä nu måste jag snart ta fram skissblocket och fylla på min nya trädgård lite!

Hoppas allt är bra med dig. Har inte varit ute i bloggvärlden på länge men saknar den. Så jag har tänkt att jag ska försöka ändra på det lite. Jag gillar ju verkligen inspirationen och idéerna som jag alltid får genom bloggen från er andra.

Hoppas också på ett toppenår!

Kram Malin

Hélena sa...

Jag bara måste komma till dig i sommar och se alla förändringar. Känner knappt igen mig :-) Kommer att bli så snyggt!
Kram Hélena