tisdag 9 augusti 2011

Vackra, underbara Sofiero

Det har varit många trista rapporter om buxbom och de sjukdomar som härjar över landet på bloggarna nu ett tag. Vill ni läsa mer om det så har både Charlotte och Hillevi skrivit om det. Läs mer HÄR och HÄR.

På Sofiero såg jag inga spår av hemskheterna. Tittade iofs inte så mycket efter det just då utan ville njuta av härligheten. Känns nästan lite sorgligt att lägga upp de här bilderna. Tänk om de här vackra parterrerna inte finns kvar om något år ... Vill inte ens tänka klart tanken. Bäst att passa på att njuta och hoppas att det kommer ett botemedel.

Lustträdgården
Min favorit på hela Sofiero är Lustträdgården. Lustträdgården tillhör en av de senare anläggningarna på Sofiero och kom till i slutet av 90-talet. Den har olika utseende från år till år men stommen av buxbomparterr är alltid den samma. I år var det sommarljus, Gaura lindheimeri, som satte sin skira prägel över anläggningen. Runt om växer vackra taxusväggar och mot norr gränsar vinhuset. De stora härliga fruktträden bildar tak för en nästan bedövande blomsterprakt.Sagolikt vackert med de robusta urnorna, formklippta buxbommen och skira, nästan svävande sommarljuset


Ser ni den röda bänken som effektfullt bryter av mot allt det gröna?


En vackert formklippt gran i en rostig urna gjorde inte helheten sämre

Vinhuset
Strax intill Lustträdgården ligger Vinhuset som byggdes 1914 av kronprinsparet Gustaf Adolf och Margareta. Glashuset har en murad sockel på vilket själva växthuset vilar. Det är stort, 15 x 5 meter med nästan fem meter i takhöjd. Vissa av de vinstockar som växer här planterades redan 1914. Det är lite häftigt att de snart är 100 år gamla. Här finns förutom vinstockarna även apelsiner och citroner, kamelior, myrtenplantor och mängder av pelargoner.Man kan nästan se kronprinsparet Gustaf Adolf och Margareta sittandes på varsin stol. Vad de måste ha njutit. Köksträdgården

Förr i tiden var köksträdgården det viktiga navet vilket hela trädgården kretsade. Här producerades primörer från tidig vår till sen höst. Numera handlar det mest om att göra trädgården till en fröjd för ögat. Och visst är det en fröjd!?
Det fanns äpplen både högt och lågt var man än tittade. 
Här närmast i bild en äppelspalje och längst bak i bilden en äppelportal. 


Det finns så många bilder och så mycket vackert att visa. Antagligen kommer det ett inlägg till från Sofiero. Eller så kommer det annat i mellan. Det händer så mycket i den egna trädgården just nu också ...

Nu blir det middag! Skördesallad.

Ha en finfin kväll!

Kram,

11 kommentarer:

Johanna Stålros sa...

Vilket paradis!!!!! Underbara bilder. KRAM

Trädgården på Höjden... sa...

Så vackert. Jag har aldrig varit där men satsar på ett besök på deras Trädgårdsfest i slutet av augusti.

Hälsar Åsa

Helena sa...

Åh den där lustträdgården är ju underbar!!!O växthuset likaså.
Tack för att du visade detta vackra .
KRAM från mig!

Vita rosor och förgätmigej sa...

Suck.... vad äääär väll en bal på slottet? ;0) Jag får vara glad om jag hinner våldgästa någon stackars bloggvän under sommaren så jag får se vackra trädgårdar. Kom när ni vill! Vore såååå kul att ses igen även om du får ha STORT överseende med att ogräset just nu härskar i min trädgård. ;0)

Kram/ Anna

Anna Vattenkanna sa...

Ja du - där är så mycket fint på Sofiero. Jag tycker väldigt mycket om de där buxbomsparterrerna med de olika växtkombosen innanför ramarna - olika kombos varje år.

Jag förstår att du hade snärjigt på din Skånetur...men har du vägarna förbi så står grinden på glänt för dig :-)

Kram Anna Vattenkanna

Hélena sa...

Otroligt vackert! Var där för fem år sen och det är nog dags för ett nytt besök. Tack för alla vackra bilder och inspirationen.
Ha det bäst!
Hélena

Hanna C sa...

Så vackert!
Kram Hanna

Tant Otteskrufv sa...

Å! SÅ! HÄRLIGA! BILDER!Det var alldeles för länge sedan jag var dit. Kunde jag åka i morgon så...men kanske nästa år att det blir en tur sydvästvart.

Helens trädgård sa...

Åhh, såå vackert!
Har aldrig varit i Sofiero så det är roligt att se bilder därifrån.
Ha det gott!

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Så vackert!!! Lustgården var ju helt magiskt. Såååå fin. Fantastisk kontrast mellan det strama formklippta och det skira yviga och 'vilda'. Å vinhuset. Underbart. Har aldrig varit till Sofiero, men vill :-)))
Ser fram emot fler bilder!!!

Har förresten mailat dig...
Kram
Charlotte

Spirande grönt - sa...

Ljuvliga bilder! Gaura är en favorit.

Ha en fortsatt fin helg,
Rebecca