söndag 28 augusti 2011

Årets lökkompott

Sitter och kikar på Lilla Fiskaregatan på vilka kompletteringar som behöver göras på lökfronten. Har redan gjort en beställning från odla.nu. Några lökar till behövs för att fylla ut de nya rabatterna. Svårt. Det finns så otroligt mycket vackert som man bara måste ha ... Måste nog suga på det i några dagar... 

Av det som jag redan har beställt kommer de mörkare sorterna att få flytta in i nya upphöjda rabatten tillsammans med rödbladig lönn, mörkbladig revsuga och alunrot. Tror att de kan matcha varandra rätt bra. Flerblommiga 'Merry go Round' känns given i den röda rabatten och får byta plats med dahliorna när de flyttar in på vinterförvaring. De ljusare får ta plats i pionrabatten. Tulipa gesneriana 'Belicia'
Tulipa gesneriana 'Normandie'
'Remember Rembrandt'


Två sorters Allium som jag har haft span på ett tag är stäpplök och honungslök. Stäpplökens gigantiska fröställning såg jag hos Charlotte (Trädgårdsflow) när jag var där. Kände genast att de saknas i min trädgård... :) Honungslöken kunde bla ses i Laurent Perrier trädgården på årets CFS. Tror att den kommer att bli fantastisk tillsammans med tulpanen 'Elegant Lady'. En nyhet slank även med, nyheten Allium amplectens 'Amplectens'. Otroligt söt med sina vita blommor med lila markering. 

Stäpplök, Allium christophii 'Albopilosum'
Honungslök Nectaroscordum siculum
Allium amplectens 'Amplectens gracefull'


Har ni köpt alla era lökar? Har jag missat någon som man bara MÅSTE ha..?! :) 
Tar tacksamt emot massor av förslag!

Kram, 11 kommentarer:

Odlarlust sa...

Jag har honungslöken. Fantastisk vacker och rådjuren låter den vara. En gång satt jag på en restaurang där de hade smala vaser hängandes en bit upp på väggen. I dem hade de satt honungslök och blomman kom verkligen till sin rätt sedd lite så där underifrån.
Kul att beställa nya lökar. :-)

Emelie sa...

Underbar "jackpot" önskar jag också hade trädgård att beställa lökar till. Inte rikgtigt samma sak med en fjuttig balkong...Bloggnjuter hos andra istället :D

//Emelie

Annelie sa...

Nääää, men gud. Har inte tänkt på lökar alls förrän du visade dem.
Tulpanerna, speciellt den högst upp smäller man ju bara av, så vacker är den.
Den måste du ju ha, och jag med.

Kram,

Annelie

Anna Vattenkanna sa...

ja, visst är det roligt att sitta och fundera och titta och fundera lite till! Några nyheter är ju helt fantastiska på bilderna... och de är nog så även IRL. De där runda fylldblommiga tulpanerna har jag ett gott öga till just nu...mulliga och fina och tillsammans med lite mer slimmade sorter kan nog ljuv musik uppstå. Dream on!

Kram Anna Vattenkanna

Sabelhagens Olivlund sa...

Många fina du beställt! Belicia beställde jag förra året och det blev en favorit.
Maria

Johanna Stålros sa...

Verkligen många fina du beställt. jag har ingen trädgård, så jag njuter bara av era;) kram Johanna

Isas Trädgård sa...

Hej 1

Härliga lökväxter du visar .. har inte kommit så långt i planerandet än ... så nu börjar tankegångarna så mått rulla igång mot vårens planteringar !

Grattis också till det fina reportaget från din trädgård och fantastiska hus !! i sommar i Leva och Bo ! Jättefint reportage och sååå roligt att få läsa om dig och se mer av dina fantastiska trädgård ! Det är så roligt när reportage från bloggare dyker upp så där i pressen !
Ha det så gott !
Kram/Isa

Hélena sa...

Har sån beslutsångest... Vill ju ha allt och lite till. Det är verkligen så härligt att planera för nästa vårsäsong och det märkliga är att för första gången känns det inte som en evighet dit. Jag tror att mitt tålamod har blivit bättre...
Ha det bäst!
Hélena

Lantligt i smultronbacken sa...

Jag köpte också några lökar idag, men det ska bli fler till veckan. Ska visa dem sen hos mig när alla är inhandlade.

Kram Teres

Lotta sa...

Oj, jag har inte köpt en endaste lök än, men nu blev jag riktigt sugen. Den sista vit-lila lilla alliumen vill jag ha!
Kram

Landbohaven sa...

Hvor har du bestilt mange.
Det skal nok blive smuk til næste forår.