lördag 14 maj 2011

Myshelg i Olbäcken

Helgen spenderas i härliga Olbäcken i Hälsingland. I går regnade det hela kvällen. Vi hade bestämt att grilla så vi placerade både oss och grillen under en stor björk. Med hjälp av tre paraplyer och en gnutta envishet fick vi ändå äta god middag till slut.

I dag har jag och A-C varit på Mobackes trädgårdscenter i Bollnäs. Hade aldrig varit där under "sommartid" tidigare. Vilket ställe! Kan verkligen rekommenderas för dem som inte har varit där!Det blev påfyllnad till silverrabatten med salvia, vit axveronika, vit tolvgudablomma och blåsvingel.


Vill så gärna ha en buske med silveraktiga blad. Typ havtorn men med vita (eller blå) blommor och som dessutom är härdig i zon 4 och max 1,5 m högt. Har inte lyckats hitta någon fast jag har letat. Någon som har förslag?

Även till köksträdgården blev det några kryddor inhandlade. Ananassalvia, pepparmynta och en uppstammad rosmarin.

Hoppas ni får en finfin trädgårdshelg!

Kram,

3 kommentarer:

Inger sa...

Mobackes är alltid rätt:)

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Ja visst är det trevligt på Mobackes!!! Har inte varit där sedan i början av december. Får nog följa med maken till jobbet nån dag :-) Har massor av växter jag behöver köpa till mina nya rabatter.

I dag har det regnat nästan hela dagen. Först på eftermiddagen blev det uppehåll. Då hoppade jag snabbt ut :-) Hoppas på sol i morgon för oss alla.

Kram vännen
Charlotte

Anjas Hill sa...

Hejsan Anna-Karin!

Jag funderar på det där med att du ville få förslag på en buske med silverblad, som är härdig till zon 4.
Eftersom du inte vill ha havtorn (den ÄR ju platskrävande, men vacker!) så kom jag att tänka å silverbuske, Eleagnus commutata, som är härdig till zom 7. Den får oansenliga gula blommor på våren och silvriga bär på sensommaren/hösten. Silverbusken blir upp till 2m, men tänk då på att du kan beskära den så att den passar eller varför inte stamma upp? Jag brukar stamma upp alla möjliga buskar om de är för omfångsrika. Stammar man upp får man dessutom en odlingsyta under busken för andra växter.
Den blir vackraqst i full sol - så som alla silverbladiga växter vill ha./Anja