lördag 28 maj 2011

Fortsatt tulpanbonanza - del ett

Det är så vackert nu. Alla tulpaner blommar för fullt och i vilket väderstreck man än kikar så står de där och sträcker på sina smala nackar. "Titta på mig - jag är nog den vackraste av de alla". Och det är hon ju  - just för stunden. När man sedan kikar vidare får man genast nya favoritobjekt att studera närmare. Det är fortsatt tulpanbonanza!


'Spring Green', Viridifloratulpan, blommar länge hos mig nu i maj. Blomman är vit och grön och de blir ca 50 cm höga.


Papegojtulpanen 'Rococo' har något kortare stjälkar än andra papegojtulpaner, ca 35 cm. De blommar lite senare i vackert karminröd med eldröda kanter. Papegojtulpaner är kända i odling sedan 1665. Gruppens främsta kännetecken är de stora blommorna med de exotiskt fjäderlika blombladen. Blommans knopp ansågs likna en papegojnäbb och från detta kommer deras namn.Ytterligare en papegojtulpan i våra rabatter är 'Blue parrot' med blåvioletta blommor. Den blir ca 55 cm hög. Hos oss har den ännu inte riktigt slagit ut så hur den ser ut i full blom återstår att se. En annan snygging är 'Hot Pants'. Hon går i vitt med lila markeringar. Stjälken är nästan svart högst upp under bombladen.
I entrérabatten står några tacksamma sorter som blommar år efter år. Är inte helt säker på vilka sorter det är då jag inte sparade etiketterna på den tiden. Snygga är de vilket som.Kvar från tidigare år finns även 'Calibra', rosa fransig, och 'Ballerina' rödorange liljetulpan. Just 'Ballerina' är otroligt tacksam. Det blir bara fler och fler lökar för varje år.

Söta 'Ice Cream' är också på gång. Den är en vit, fylld tulpan med knalligt rosa och gröna lite kortare kronblad runt om. 'Golden Brigitta' lyser upp ordentligt med sin vackra gula färg. Den verkar också riktigt tålig mot blåst vilket är bra då den står allra längst ut mot havet.

Det här var ungefär hälften av de som blommar just nu. Mina favoriter kommer i morgon!

Ha en finfin dag!

Kram,

7 kommentarer:

Godastunder-tokigaidéer sa...

Vilken massa olika tulpaner du har, jag får nog säga att hot pants var den som föll mig i smaken, så vacker.

Nu sitter jag och väntar på lite blogg tjejer som ska komma och titta på min trädgård, spännande.
Kram Anna

MyGarden sa...

Vad härligt många tulpaner du har. Jag gillade speciellt Ballerina. Den måste lysa upp en hel rabatt! Här, i södra Skåne, har tyvärr tulpenerna redan blommat över.

Mia sa...

Så otroligt många tulpaner du har! Är detta bara hälften?? Jag ser ju på bilderna under att det står massa tulpaner i dina rabatter, det måste bjuda på en härlig syn :)

Anna Vattenkanna sa...

Oj så många tulpaner du har! Låter du dem stå kvar i rabatterna eller gräver du upp dem och låter dem vissna av på annat ställe?

Kram Anna Vattenkanna

Sophia Callmer sa...

Instämmer med andra så många du har! Hur får du dem att överleva till nästa år? kram Sophia

Anonym sa...

Ohh, vad fint! Jag njuter också av de (lite färre, hihi) underbara tulpanerna på min sida staketet :o) I höst blir det en rejäl lökräd, för nästa vår vill jag också ha en tulpanbonanza :o)
Forsätt inspirera med din fina blogg, så fortsätter jag rätta tentor, vilket tyvärr blev dagens uppgift...
Vinkevink!

Spirande grönt - sa...

Så många skönheter som står givakt hos dig! 'Blue parrot' tycker jag är så fin, den står med på min långa önskelista:)

Ha en fin söndageftermiddag,
Rebecca