måndag 30 maj 2011

En måsteväxt i min trädgård

Funkia, eller Hosta, som är en måsteväxt för mig är ett växtsläkte i familjen agaveväxter med cirka 45 arter. De vanligaste är bland andra blomsterfunkia, Hosta fortunei (årets perenn 2011), daggfunkia, H. sieboldiana, Brokfunkia, H. 'Undulata' och Doftfunkia, H. plantaginea.

Blomsterfunkia H. Fortunei 'Reversed Patriot' och Blomsterfunkia H. Fortunei 'Patriot'

 
Nu börjar de äntligen komma upp ur jorden. Hos mig sticker de upp i mitten av maj i de varmaste delarna av trädgården. Först ser de nästan ut som pennspetsar för att senare veckla ut sig till stora härliga blad. 

Blomsterfunkia H. Fortunei 'Aureomarginata' och Blåfunkia, H. Tardiana 'Blue Mouse Ears'

Funkian växer vilt i Japan men hittas även i östra Ryssland, Korea, och Kina. Det är inte bara jag som gillar dem utan släktet hör till de mest populära trädgårdsväxterna. De odlas framförallt för sina vackra blad men även blommorna är vackra tycker jag. Jag har dem gärna i snittbuketter, gärna då tillsammans med bladen. De är perfekta som maffiga marktäckare och beroende på sort klarar från full skugga till full sol.


Hybridfunkia H. hybrid 'High Society' och Hybridfunkia H. hybrid 'Blue Ivory'

Under åren har tusentals sorter förädlats fram så det finns säkert en sort för alla smaker. Funkiasläktets arter är fleråriga örter med kraftiga jordstammar som ibland bildar utlöpare. Med åren får funkian fler och fler blad och blir tillslut nästan som en buske. Blommorna är tvåkönade och sitter nästan alltid ensamma i en klase på långa skaft. Blommans färg skiljer sig mellan sorterna men är oftast vit eller lila.


 
Hybridfunkia H. hybrid 'Night Before Christmas' och Daggfunkia H. sieboldiana 'Elegans'

Tyvärr har det dykt upp ett virus, Hosta Virus X (HVX), som drabbar funkian. HÄR kan du läsa mer om det. Som tur är har ingen av mina funkior visat något spår av detta virus men det är nog bra att se över dem lite då och då.

 
Hybridfunkia H. hybrid 'Guacamole' och Brokfunkia H. Undulata 'Mediovariegata'

Nu har ni sett några av de funkior som finns i Landet Krokus. Håll med om att det finns en sort för alla ..?! Eller många sorter för en ... ;)

Många varma kramar!


 
 

10 kommentarer:

Ingmarie We sa...

Jättefina funkior. Tror nog att jag får skaffa några flera. Ha en fin vecka.

Lone sa...

Hej Anna-Karin.

Ja hosta er et must i haven ... Jeg har heldigvis aldrig hørt om hosta-virus.

Hyg dig.
Kh Lone

Lantligt i smultronbacken sa...

De är så fina. Jag ska sätta några på våran framsida där det mestadels är skugga men kan ju aldrig bestämma mig för vilken sort jag vill ha.

Kram Teres

Odlarlust sa...

Visst är de vackra!
Jag har inte så många av dem än men väntar på att de jag har ska sprida sig.

Anette sa...

Försöker kommentera, ibland fungerar det, ibland inte...
Har idag planterat ner en Hosta 'Mama Mia framför bolltisteln!
/Anette

Ullis sa...

det är så vackert med funkior! Gillade inte alls denna växten tidigare, men märker mer och mer värdet av växter med vackra blad.
Ha en fin kväll!
Ullis

Berit sa...

ja hostor är ett måste i rabatterna, iallafall för mig också. Tycker de lugnar ner och tar fram det andra som växer där.
Ha en underbar dag!

Anna Vattenkanna sa...

Jag älskar hostor - ALLA sorter. Har bl a en daggfunkia som är 15 år gammal och galet stor. Bladen blir lätt 30 cm i diam. och den blir mer än en meter hög. En favorit är 'So Sweet' med underbart doftande vita blommor...

Kram Anna Vattenkanna

Vita rosor och förgätmigej sa...

Väldigt vackra växter jag har börjat uppskatta mer och mer på senare år. Tycker dock att de är rätt dyra i inköp så jag har inte frossat loss lika mycket som du har! ;0) Visst är det kul när man "fastnar" för vissa arter och lär sig allt om dem. Är rätt nyfiken på hur det går för dina luktärtor... *blink* Mina Dahlior är numer ute på sin växtplats men ser lite taniga ut än så länge. Vet du om man kan klippa ner dem lite?

Kram/ Anna

Trädgården på Höjden... sa...

Jag är en nybliven hostafantast och har köpt hem tre olika sorter denna säsongen. Längtar efter att de ska växa till sig och breda ut sina vackra blad.

En hälsning från Åsa