tisdag 3 maj 2011

Svart valnöt

I mars sådde jag fyra nötter av Svart valnöt, julglans nigra. Nu har äntligen en av dess tagit sig och växer så det knakar. Valnöten är inte riktigt härdig här hos oss så tanken är att den ska få bo i en kruka och spendera somrarna i medelhavshörnan. Där hoppas jag den ska trivas bland citrusar, pellisar och lavendel.Svart valnöt eller amerikansk valnöt är en art inom familjen  julglans. Julglans regia, som vanlig valnöt heter, växer på Balkan och vidare österut till Turkiet och Libanon. I Sverige är valnöten bara härdig i sydligaste Sverige. Frukterna hinner sällan mogna i Sverige och trädet skadas ofta av vinterkölden.
Valnöten är parbladig med stora, läderartade blad. Den blommar i maj-juni och hanhängena kan bli upp till 15 cm. Honblommorna sitter två till fem blommor på glesa klasar. I vilt tillstånd blir det ett jättestort träd men hos mig får det nog inte bli större än ett par meter så att det går in i vinterförvaringen.

Trädets frukt, valnöten, är egentligen ingen nöt, utan en stenfrukt. Den innehåller 60 % fett, det mesta fleromättat. Valnöten består till stor del av proteiner och är ett bra litet mellanmål eftersom den håller blodsockret på en konstant nivå. Den innehåller också mycket järn.


Valnötterna är färdiga att plockas när det gröna frukthöljet börjar spricka upp med bruna sprickor, och när det också släpper lätt från fruktstenen. Då bör de rengjorda nötterna bör läggas på tork så att de inte möglar. Se til att ha skyddshandskar annars kommer "svarta fingrar" att vara det givna konversationsämnet under flera veckor. Den färska nötkärnan är vit med en besk yttre hinna. Om hinnan avlägsnas har köttet innanför en god, gräddig smak. När nöten har torkat, blir hinnan brunaktig och tappar sin beskhet.

Nu är det bara att ta väl hand om det så kanske det kan bli ett vackert litet träd.

Kram,

6 kommentarer:

Godastunder-tokigaidéer sa...

Häftigt, svart valnöt har jag aldrig hört talas om. Min bror har ett vanligt valnöts träd om det nu kallas så.... men har får jätte rikliga skördar varje år och jag får plocka så mycket jag vill.

Kram Anna

Helens trädgård sa...

Men så roligt, Grattis!
Kul med lyckade sådder av någon annorlunda och spännande växt.

Önskar dig en fin dag!

Lantligt i smultronbacken sa...

Vad häftigt med ett valnötsträd. Hoppas att den trivs hos dig så den växer mer varje år. Men klarar den sig inte hos dig så lyckas nog ingen - gröna fingrarna där.

Kram Teres

Anna Vattenkanna sa...

Visst är det extra roligt med egentillverkade träd! Lycka till med ditt valnötsträd - det kommer säkert att växa till sig i din medelhavshörna.

Kram Anna Vattenkanna

Lotta sa...

Vilket jättefint litet träd. Låter himla mysigt att ha ett valnötsträd i medelhavshörnet, och av egen produktion också!
Kram

Mia sa...

Så spännande, ett valnötträd är så vackert, om så i kruka. Jag har hört att får man nöten att gro så klarar den klima men det gäller kanske bara om man sår ute? Kul i varje fall :)