torsdag 29 december 2011

Året som gått 2011. Juli-september.

Nu har halv året gåtts igenom. Fascinerad över hur mycket, både projekt och växter, som får plats under ett trädgårdsår. Och nu är det snart dags att sätta igång igen! Lycka!

Här fortsätter redovisningen över året som gått. Varning för låååångt inlägg!

Juli
När juli började så behagade mina frösådda penséer att blomma. Det var väl inte riktigt penséer man längtade efter då i juli ... Snarare i april eller maj. Hur som helst. Eftersom jag hade MASSOR av plantor fick de planteras överallt där det fanns minsta lilla plats över. Alla amplar, urnor, tunnor och krukor fylldes till bristningsgränsen. Försökte även ge bort plantor till alla som vågade visa sig hos oss. "Här! Ta! Jag har JÄTTEMÅNGA!"


Rosens dag firades den 2 juli och jag fick äntligen veta att den vackra rosen som stod här när vi flyttade in var en 'Queen Elisabeth'. Tack Maria (Sabelhagens olivlund) och Stina (Sommar året runt)! :)


Både maj och juni var riktigt torra och fortfarande i början av juli hade vi knappt fått tre droppar. Knastertorrt överallt men ändå förvånansvärt grönt. Som alltid när de ljuvliga riddarsporrarna blommar som bäst så blir det en lättare storm. Blommorna brukar ligga som plockapinn. Som tur var hade jag kommit ihåg att binda upp dem i år. KOM IHÅG även nästa år! :)


En av årets lyckoträffar var den Slumpmässigt röda rabatten. Jag hade faktiskt ingen planering alls när den kom till utan snarare fick det som blev över i våras flytta in där. Det var allt från dahlior (med och utan etikett) och lejongap till vallmo och chokladblomster. Och precis allt blev rött. :) Perfekt till vårt röda förråd. Nu ska jag försöka återskapa den röda rabatten till våren Men det kommer antagligen inte att bli alls lika bra som den slumpmässiga.


Den slumpmässigt röda gjorde sig även bra i vas och kruka.



I juli gjorde även Landet Krokus debut i tidningen. 7 sidor i expressens bilaga "Leva och Bo" blev det. Kul, kul!


Under juli visade sig även Doftrabatten från sin absolut vackraste sida. Lavendel, chokladblomma och grekisk lövkoja sände ut sina doftsignaler när man gick förbi.


Den största favoriten blev dock nattflox eller nattblomster, Zaluzianskya capensis (bild till höger). Ska ni bara skaffa en endaste "doftare" i sommar så ta nattflox! Garanterad väldoft! :) 



Under sista veckan i juli spenderades en underbar vecka nere i Ystad tillsammans med goda vänner. Trots att varken maken eller vännerna är speciellt trädgårdsintresserade fick jag mer än min beskärda dos av trädgård under veckan. Jag hann se Mandelmanns, Sofiero, Åbergs och en hel del annat.
Tusen tack kära Micke och Ann-Charlotte för att ni stod ut! Kära maken har tyvärr inte så mycket val.. han är gift.. ;)

Augusti
Under augusti började projekt Ros- och Pionrabatt samt Murrabatten att ta form. Efter att tidigare ha totaldissat både pioner och rosor blev jag helt besatt. Jag satt i timmar och googlade rosor och började buda hem pionrötter från Tradera med en rasande fart. 



Augusti är första skördemånaden här hos oss. Och som vi skördade. Bondbönor, potatis, squash, kronärtskockor och morötter har nog aldrig varit så fina. Sämre gick det med tomater, rädisor, sallat och rödbetor. Bättre lycka med dem under nästa säsong. 



I augusti fick jag även möjlighet att åka och hälsa på Charlotte (Trädgårdsflow) och hennes förtrollande trädgård uppe i Sundsvall.  

September
September var en fantastiskt fin månad. Varmt, fuktigt och frodigt. Det blommade precis hela månaden. Lika mycket snö som vi hade i våras hade vi nu blommor att vjuta av. 




Skördandet fortsatte. Bland annat den helt röda potatisen Highland Burgundy Red som jag blev helförtjust i. Vi gjorde potatismos på den mer än en gång och det blev ett underbart ljusrosa mos. Extra roligt tycker jag att det är att odla när man får äta upp det. Inte bara blir det myyyycket godare - man vet exakt vad man stoppar i sig också. Kan det bli bättre?! Ungsbakade rotfrukter till vänster och risotto med tjeckisk chili till höger.


Även om det fortfarande är sommarkänslor kunde jag inte hålla mig från att göra årets första höstkrans. Det har blivit några kransar under hösten. Inte minst till den höstmarknad som vi anordnade hemma i byn. Jag kunde ha gjort mååånga fler för de försvann i ett naffs. 



Under september besöktes bland annat Wij Trädgårdar. 

I morgon kommer inlägg om det sista kvartalet. Och jag kan garantera att det blir blomstrande bilder även i då. Som det har blommat den här hösten! 

Kramar i massor! 


16 kommentarer:

Maria sa...

Tittar in till dig och önskar ett riktigt GOTT NYTT ÅR ♥ Kram från Maria

Unknown sa...

Å så mange vakre sommer og blomster bilder , det gjorde godt.
Jeg trenger litt farger og pent å se på nå i slutten av desember.
Ha en fin kveld , klem fra Marit.

Villa Ryttarängen sa...

Jättefina och bra bilder, vilken trädgård du/ni har. Kul med teman som "röda rabatten" OSV. Ska bli kul och se nästa kvartal.. Kram /Pia

Lantis tantiz sa...

Ja det hinner hända mycket på ett år. Kul att se det sammanställt så här. Kul idé och massa inspiration till oss andra!!!!
ha det gott!

Lyckans lilla hus sa...

Jag blir bara så imponerad av din välkomponerade trädgård. Imponerad och inspirerad - så där så att man bara vill gå ut och sätta igång med sin egen på en gång! :D //Kram Marie

Sabelhagens Olivlund sa...

Du är helt super på att sammanfatta och illustrera med så fängslande fina bilder. Bättre än värsta trädgårdstidningen, ursäkta upprepningen om jag sagt det förut, men det är helt sant tycker jag.
Jag har scrollat upp och ner flera gånger och blir så glad av alla färger och inspiration.
Kram

Johanna Stålros sa...

Underbara bilder du har visat under året!!! Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!! Kram Johanna

Annika Christensen sa...

Ja det är helt otroligt vad ett år i trädgården kan ge mycket. Du har det så fint i din trädgård och jag köpte tidningen bara för att du var med.
Positiv energi som strömmar till en. som att äta en godispåse...fast bättre.
Ha det gott
Annika

Hélena sa...

Jag njuter av dina bilder och ditt inlägg. Det ger mig sån längtan till våren och sommaren. Dessutom ger det mig en otrolig inspiration, tack!
Ha det bäst!
Kram Hélena

Unknown sa...

Hej!
Otroligt fina bilder du visar. Din trädgård vore rolig att se! Hoppas allt är bra med dig så här i slutet på år 2011. Många kramar Anna

TrädgårdsPrinsessan - Annika sa...

Men hejsan hoppsan! Här tar man "ledigt" från bloggläsande några dagar och du ba! :-) Så mycket fint och vackert och inspirerande på en enda gång. Gör verkligen inget att det är många och långa inlägg :-) Måste testa att göra som du och rita på en bild hur jag tänkt med mitt trädgårdsland...

God fortsättning på julen och Ha en riktigt fin Nyårshelg!
/Annika

Roser og Patina sa...

Hei. Så glad jeg ble da jeg oppdaget din fantastiske blogg! Så grønne fingre du har:) Her var det så mye inspirasjon at jeg kjenner sommerfugler i magen:) Helt utrolig flott hage du har!! Jeg må følge deg videre:) Klem Ellen.

Sophia Callmer sa...

Fint! och gott nytt 2012 till dig, kram Sophia

Inger Marie sa...

Hei:)...sååå flott oppsumering av året i hagen din!!...og du har da en fantastisk hage...me like:)
Ha en fin nyttårshelg og ønsker deg alt godt for det nye året:))

Lotta sa...

Åh, vad jag gillar din röda rabatt, den är helt underbar!

Kram

Isas Trädgård sa...

Hej Anna-Karin !

Sitter här och bara njuter av alla dina vackra bilder och all kreativitet och inspiration ! Din röda dahlia kan vara en "Arabien night" ... den påminner mycket om den dahlia jag har i rabatten ... den skiftar från rött till rödsvart.

Ha det så gott !
Kram/Isa